ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συσκέψεις και κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική

Από την κινητοποίηση που οργάνωσε στη Λαμία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας
Από την κινητοποίηση που οργάνωσε στη Λαμία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας
Συσκέψεις και κατά τόπους κινητοποιήσεις οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υλοποιώντας το κάλεσμά της για ένταση της αγωνιστικής δράσης για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα συναντηθεί την Παρασκευή 14/12 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να του θέσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συσκέψεις στη Θεσσαλία με αιχμή την πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομών Καρδίτσας και Λάρισας προχωρούν από σήμερα σε συσκέψεις, στην κατεύθυνση της προετοιμασίας άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το μεγάλο πρόβλημα της πολύ χαμηλής τιμής του βαμβακιού.

Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, στις 7 μ.μ. στον Παλαμά (Δημοτικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων), και σύσκεψη στη Γαλήνη Λάρισας (στις 7 μ.μ., στο καφενείο του «Γκέκα»).

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων, στις 6 μ.μ. στο Βασιλί.

Στο κάλεσμά της προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας τονίζει μεταξύ άλλων:

«Εχουμε και ειδικά για φέτος (όχι πως και τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν το ίδιο) το αίσχος των "ανοιχτών" και εν τέλει χαμηλών τιμών στα προϊόντα μας, που φτάνει στο βαμβάκι οι εκκοκκιστές να πληρώνουν έως και 8 λεπτά κάτω από την υπάρχουσα διεθνή τιμή, με την ποιότητα φέτος να είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων...

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους:

-- Κατάργησαν τους Οργανισμούς και δεν υπάρχει καμία προστασία ως προς την τιμή.

-- Κατάργησαν τις όποιες εγγυημένες τιμές και τη σύνδεση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα προϊόντα, και τώρα λένε πως είναι μαξιμαλιστικό το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε, με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος.

-- Αυτοί έδωσαν το δικαίωμα να διπλοτιμολογείται - τριπλοτιμολογείται ένα προϊόν ή να δίνεται μια προκαταβολή και για τα υπόλοιπα... "βλέπουμε".

-- Αυτοί είναι που ψήφισαν νόμο για εξόφληση πληρωμής σε 60 μέρες και δεν εφαρμόζεται.

-- Αυτοί είναι που μείωσαν την εκκοκκιστική περίοδο και κατάργησαν τις εγγυητικές επιταγές των βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων, και είμαστε απροστάτευτοι στα όποια "κανόνια" σκάσουν, όπως έγινε πρόσφατα στον καπνό.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κοροϊδία. Θέλουμε πίσω αυτά που μας κλέβετε.

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Γιατί ό,τι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από αγώνες».

Κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Συλλαλητήριο έξω από την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, που δέχεται συνεχή χτυπήματα από τη διαρκή πτώση των τιμών, την άγρια φορολογία, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν προστατεύει ουσιαστικά από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.

Ειδικά φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς«η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για το σύνολο σχεδόν της παραγωγής» εξαιτίας της ελλιπούς δακοκτονίας, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Γ. Μαρούλης.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Εγκαιρη διενέργεια δακοκτονίας με πλήρη ευθύνη του κράτους, με το απαραίτητο και κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. Να καταργηθεί το χαράτσι του 2% που παρακρατείται από τους παραγωγούς. Να καλυφθεί το κόστος σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν με δικά τους μέσα σε δακοκτονία. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα.

Ο Γ. Μαρούλης, μιλώντας στη συγκέντρωση, αναφέρθηκε επίσης συνολικότερα στα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής και της χώρας.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης, Χρ. Πάσουλας, αφού η τιμή του γάλακτος μειώνεται συνεχώς, ενώ και η τιμή του κρέατος βρίσκεται κάτω από το κόστος, με τους εμπόρους να προτείνουν τιμές κάτω και από τα 3 ευρώ το κιλό.

Κινητοποίηση οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα και στη Λάρισα, στα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ανάβρας Αγιάς, μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, απαιτώντας να κοινοποιηθούν επιτέλους τα πορίσματα των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο Μάη από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, ώστε να πληρωθούν οι πληγέντες αγρότες τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αίτημα αιχμής την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών που δέχτηκαν. «Για 3η συνεχή χρονιά καταστρέφεται η παραγωγή μας από τον δάκο», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι «οι ευθύνες γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης - Περιφέρειας, ενώ εμείς καταστρεφόμαστε».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «GEFRA - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ ΑΕ»
Την άμεση εξόφληση εργαζομένων και αγροτών απαιτεί το ΚΚΕ

Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην επιχείρηση «GEFRA - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ Γ. Ν. ΑΕ» και την εξόφληση των οφειλών της προς τους παραγωγούς, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εν λόγω αγροτική βιομηχανία, με 400 εργαζόμενους, «συσκευάζει - μεταποιεί την παραγωγή περιοχών της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αρτας, στις οποίες δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 2.000 αγρότες και 700 εργάτες γης». Επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες, έχει προχωρήσει σε παύση της λειτουργίας της.

«Με αυτήν την πρόφαση η επιχείρηση καθυστερεί σε εργαζόμενους τα δεδουλευμένα των μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και το επίδομα αδείας. Παράλληλα σε αρκετούς αγρότες η εταιρεία αφού πρώτα πήρε την παραγωγή και την πούλησε, δεν τους έχει εξοφλήσει για την προηγουμένη καλλιεργητική περίοδο σε πορτοκάλι και σταφύλι», επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Επιπλέον, η εργοδοσία «ενημέρωσε τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα πληρωθούν αν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες η επιχείρηση».

«Η επιχείρηση προσπαθεί να κάνει τους εργάτες και αγρότες της περιοχής υποστηρικτές των σχεδιασμών της και να εκβιάσει, για να πάρει ζεστό χρήμα», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Οπως υπενθυμίζει, η εταιρεία «την περίοδο Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016 κατέγραφε έσοδα 19,795 εκατ. ευρώ έναντι 16,41 εκατ. ευρώ του προηγούμενου δωδεκάμηνου, δηλαδή αύξηση κερδών κατά 20,7% (+3,39 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον 55ο ισολογισμό της», ενώ οι εργάτες και οι αγρότες της Αργολίδας και όχι μόνο, «δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους και τη σοδειά τους».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνει, τέλος, τις ευθύνες της κυβέρνησης που «συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων με αντεργατικές ανατροπές και εφαρμογή της ΚΑΠ», εξασφαλίζοντας φθηνούς εργάτες και έλεγχο της παραγωγής από τους εμποροβιομήχανους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα στους εργάτες και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, και παράλληλα να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τους παραγωγούς.

Σύσκεψη από το κλαδικό Συνδικάτο της Αργολίδας

Στο μεταξύ, σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «GEFRA - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ Γ. Ν. ΑΕ», πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση των εργαζομένων για την τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας του κλάδου, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι πρωτοβουλίες τους.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεν έδωσε καμία απάντηση στη συνάντηση ούτε για τα δεδουλευμένα, ούτε για τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον. Απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων θα πρέπει να δοθούν σε νέα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων και την επιχείρηση, που θα γίνει την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα των δεδουλευμένων Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, καθώς και για το επίδομα αδείας που τους οφείλεται.

Γιορτές για τα παιδιά

Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά οργανώνουν σωματεία και φορείς, με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ και την παράσταση «Η Μαύρη Πεταλούδα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου. Το έργο «εκτός από γέλιο δίνει στα παιδιά και πολλά μηνύματα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, και υπέρ της φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης», σημειώνει σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Αγίου Δημητρίου καλεί σε εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί η παράσταση, την Κυριακή 16/12 στις 6 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του 3ου Λυκείου (Αποστολίου και Σάμου). Την παράσταση θα παρακολουθήσει η συγγραφέας, Ερη Ρίτσου, ενώ θα της απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.

-- Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών και η Ομάδα Γυναικών Τεχνικών της ΟΓΕ οργανώνουν γιορτή την Κυριακή 16/12, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Στην εκδήλωση, εκτός από τη θεατρική παράσταση, θα υπάρχουν δραστηριότητες και μικρά δώρα για τα παιδιά.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 23/12 στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ