Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συσκέψεις και κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική

Από την κινητοποίηση που οργάνωσε στη Λαμία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας
Από την κινητοποίηση που οργάνωσε στη Λαμία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας
Συσκέψεις και κατά τόπους κινητοποιήσεις οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υλοποιώντας το κάλεσμά της για ένταση της αγωνιστικής δράσης για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα συναντηθεί την Παρασκευή 14/12 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να του θέσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συσκέψεις στη Θεσσαλία με αιχμή την πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομών Καρδίτσας και Λάρισας προχωρούν από σήμερα σε συσκέψεις, στην κατεύθυνση της προετοιμασίας άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το μεγάλο πρόβλημα της πολύ χαμηλής τιμής του βαμβακιού.

Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, στις 7 μ.μ. στον Παλαμά (Δημοτικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων), και σύσκεψη στη Γαλήνη Λάρισας (στις 7 μ.μ., στο καφενείο του «Γκέκα»).

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων, στις 6 μ.μ. στο Βασιλί.

Στο κάλεσμά της προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας τονίζει μεταξύ άλλων:

«Εχουμε και ειδικά για φέτος (όχι πως και τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν το ίδιο) το αίσχος των "ανοιχτών" και εν τέλει χαμηλών τιμών στα προϊόντα μας, που φτάνει στο βαμβάκι οι εκκοκκιστές να πληρώνουν έως και 8 λεπτά κάτω από την υπάρχουσα διεθνή τιμή, με την ποιότητα φέτος να είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων...

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους:

-- Κατάργησαν τους Οργανισμούς και δεν υπάρχει καμία προστασία ως προς την τιμή.

-- Κατάργησαν τις όποιες εγγυημένες τιμές και τη σύνδεση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα προϊόντα, και τώρα λένε πως είναι μαξιμαλιστικό το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε, με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος.

-- Αυτοί έδωσαν το δικαίωμα να διπλοτιμολογείται - τριπλοτιμολογείται ένα προϊόν ή να δίνεται μια προκαταβολή και για τα υπόλοιπα... "βλέπουμε".

-- Αυτοί είναι που ψήφισαν νόμο για εξόφληση πληρωμής σε 60 μέρες και δεν εφαρμόζεται.

-- Αυτοί είναι που μείωσαν την εκκοκκιστική περίοδο και κατάργησαν τις εγγυητικές επιταγές των βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων, και είμαστε απροστάτευτοι στα όποια "κανόνια" σκάσουν, όπως έγινε πρόσφατα στον καπνό.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κοροϊδία. Θέλουμε πίσω αυτά που μας κλέβετε.

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Γιατί ό,τι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν μέσα από αγώνες».

Κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Συλλαλητήριο έξω από την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, που δέχεται συνεχή χτυπήματα από τη διαρκή πτώση των τιμών, την άγρια φορολογία, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν προστατεύει ουσιαστικά από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.

Ειδικά φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς«η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για το σύνολο σχεδόν της παραγωγής» εξαιτίας της ελλιπούς δακοκτονίας, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Γ. Μαρούλης.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Εγκαιρη διενέργεια δακοκτονίας με πλήρη ευθύνη του κράτους, με το απαραίτητο και κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. Να καταργηθεί το χαράτσι του 2% που παρακρατείται από τους παραγωγούς. Να καλυφθεί το κόστος σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν με δικά τους μέσα σε δακοκτονία. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα.

Ο Γ. Μαρούλης, μιλώντας στη συγκέντρωση, αναφέρθηκε επίσης συνολικότερα στα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής και της χώρας.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης, Χρ. Πάσουλας, αφού η τιμή του γάλακτος μειώνεται συνεχώς, ενώ και η τιμή του κρέατος βρίσκεται κάτω από το κόστος, με τους εμπόρους να προτείνουν τιμές κάτω και από τα 3 ευρώ το κιλό.

Κινητοποίηση οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα και στη Λάρισα, στα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ανάβρας Αγιάς, μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, απαιτώντας να κοινοποιηθούν επιτέλους τα πορίσματα των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο Μάη από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, ώστε να πληρωθούν οι πληγέντες αγρότες τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αίτημα αιχμής την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών που δέχτηκαν. «Για 3η συνεχή χρονιά καταστρέφεται η παραγωγή μας από τον δάκο», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι «οι ευθύνες γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης - Περιφέρειας, ενώ εμείς καταστρεφόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ