Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «GEFRA - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ ΑΕ»
Την άμεση εξόφληση εργαζομένων και αγροτών απαιτεί το ΚΚΕ

Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην επιχείρηση «GEFRA - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ Γ. Ν. ΑΕ» και την εξόφληση των οφειλών της προς τους παραγωγούς, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εν λόγω αγροτική βιομηχανία, με 400 εργαζόμενους, «συσκευάζει - μεταποιεί την παραγωγή περιοχών της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αρτας, στις οποίες δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 2.000 αγρότες και 700 εργάτες γης». Επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες, έχει προχωρήσει σε παύση της λειτουργίας της.

«Με αυτήν την πρόφαση η επιχείρηση καθυστερεί σε εργαζόμενους τα δεδουλευμένα των μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και το επίδομα αδείας. Παράλληλα σε αρκετούς αγρότες η εταιρεία αφού πρώτα πήρε την παραγωγή και την πούλησε, δεν τους έχει εξοφλήσει για την προηγουμένη καλλιεργητική περίοδο σε πορτοκάλι και σταφύλι», επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Επιπλέον, η εργοδοσία «ενημέρωσε τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα πληρωθούν αν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες η επιχείρηση».

«Η επιχείρηση προσπαθεί να κάνει τους εργάτες και αγρότες της περιοχής υποστηρικτές των σχεδιασμών της και να εκβιάσει, για να πάρει ζεστό χρήμα», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Οπως υπενθυμίζει, η εταιρεία «την περίοδο Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016 κατέγραφε έσοδα 19,795 εκατ. ευρώ έναντι 16,41 εκατ. ευρώ του προηγούμενου δωδεκάμηνου, δηλαδή αύξηση κερδών κατά 20,7% (+3,39 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον 55ο ισολογισμό της», ενώ οι εργάτες και οι αγρότες της Αργολίδας και όχι μόνο, «δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους και τη σοδειά τους».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνει, τέλος, τις ευθύνες της κυβέρνησης που «συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων με αντεργατικές ανατροπές και εφαρμογή της ΚΑΠ», εξασφαλίζοντας φθηνούς εργάτες και έλεγχο της παραγωγής από τους εμποροβιομήχανους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα στους εργάτες και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, και παράλληλα να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τους παραγωγούς.

Σύσκεψη από το κλαδικό Συνδικάτο της Αργολίδας

Στο μεταξύ, σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «GEFRA - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ Γ. Ν. ΑΕ», πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση των εργαζομένων για την τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας του κλάδου, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι πρωτοβουλίες τους.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεν έδωσε καμία απάντηση στη συνάντηση ούτε για τα δεδουλευμένα, ούτε για τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον. Απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων θα πρέπει να δοθούν σε νέα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων και την επιχείρηση, που θα γίνει την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα των δεδουλευμένων Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, καθώς και για το επίδομα αδείας που τους οφείλεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ