ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«16ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ»
Δημιουργεί και διεκδικεί

Από την επίσκεψη στην Ακρόπολη της ομάδας μαθητών του 1ου Λυκείου Βύρωνα
Από την επίσκεψη στην Ακρόπολη της ομάδας μαθητών του 1ου Λυκείου Βύρωνα
Δεκαέξι χρόνια δημιουργικής κατάθεσης συμπληρώνει το «Παιδικό Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα», η αυλαία του οποίου θ' ανοίξει το Σάββατο (7μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού». Το φεστιβάλ (θα διαρκέσει μέχρι τις 13/5) αφιερώνεται στη «Διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην ιστορική μνήμη και παράδοση και στην ειρήνη», θέματα που θ' αναδειχτούν με τις ποικίλες εκδηλώσεις του. Εκδηλώσεις θεατρικές, χορευτικές, μουσικές κ.ά., με πρωταγωνιστές, όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες των λυκείων, γυμνασίων και δημοτικών σχολείων του Βύρωνα. Ανάμεσά τους η παράσταση του Κέντρου Μελέτης Χορού «Ισιδώρας Ντάνκαν» με τίτλο «Γύρω από το μύθο της Αθήνας» (5/5), και η βραβευμένη στους περιφερειακούς αγώνες αρχαίου δράματος παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Βύρωνα με τους αριστoφανικούς «Βατράχους».

«Ο θεσμός του Παιδικού Φεστιβάλ», τόνισε ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «στηρίζεται στην ερασιτεχνική δημιουργία, προβάλλοντας την αυθόρμητη έκφραση των προβληματισμών των παιδιών μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και μαζί μας, μέσω των δημιουργικών δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα». Μιλώντας για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο Ν. Ρογκάκος είπε ότι θα «συνεχίσουμε την προσπάθεια, με την οποία εκφράζουμε τον πατριωτισμό μας, ώστε να επιστραφούν τα Μάρμαρα στο λαό που τα δημιούργησε. Για να ξανατοποθετηθούν τα κομμάτια στο συλλογικό του Σώμα του Παρθενώνα».

Τη δική τους σφραγίδα έβαλαν οι μαθητές - εκπρόσωποι των ομάδων που δημιουργήθηκαν στα σχολεία του δήμου, με αίτημα την επιστροφή των Μαρμάρων. Μεταξύ άλλων, πληροφορηθήκαμε για το βιβλίο με εργασίες των μαθητών του 1ου Λυκείου Βύρωνα, με πλούσιο υλικό για τον Παρθενώνα, για την κλοπή των Μαρμάρων, την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών στον Βρετανό πρωθυπουργό, το ιστορικό των καταστροφών που υπέστη ο Παρθενώνας (1ο Γυμνάσιο), τη χορευτική αναπαράσταση της κλοπής της Καρυάτιδας (3ο Γυμνάσιο), για το εφημεριδάκι των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου κ.ά.

Παράλληλα με τη μελέτη, έρευνα, καταγραφή που έκαναν τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μαθητικές ομάδες των νηπιαγωγείων και δημοτικών δημιούργησαν εικαστικά έργα με θέμα «Πώς ονειρεύομαι την ημέρα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Στις 7/5, εξάλλου διοργανώνεται πορεία - σιωπηρή διαμαρτυρία στη Βρετανική πρεσβεία.

«Πάθος για βιβλία»

Αφιερωμένη στη γερμανόφωνη λογοτεχνία είναι η φετινή, 24η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον Αρεως, που διοργανώνουν ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και η οποία αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται στις 20/5, με τίτλο «Πάθος για βιβλία». Στην έκθεση θα συμμετάσχουν με δικά τους περίπτερα το Ινστιτούτο «Γκαίτε» και οι πρεσβείες της Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας, φορείς οι οποίοι συνεργάζονται με τους διοργανωτές και στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης.

Για πρώτη φορά, η γιορτή του βιβλίου θα περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες. Η μία αφορά όλα, ανεξαιρέτως, τα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία που εκδόθηκαν το 2000. Η άλλη αφορά στα βιβλία των επιστημών του ανθρώπου, με επιλογή όμως, από την ΕΚΕΒΙ, παρ' ό,τι το σύνολο αυτών των ελληνικών και ξένων βιβλίων- που εκδίδει το σύνολο των εκδοτών αριθμεί περίπου 1.000 τίτλους. Το γεγονός της επιλογής προκάλεσε τη διαμαρτυρία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Γ. Δαρδανού στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών, ο οποίος μίλησε, δικαιολογημένα, για «λογοκρισία».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Συγγραφείς και σκηνοθέτες από τη Γερμανία» (12-19/5) που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο «Γκαίτε» και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, και σεμινάρια για εκδότες-βιβλιοπώλες (10,11,12/5) με θέμα «Νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικά βιβλία».

Η έκθεση θα λειτουργεί: Δευτέρα-Πέμπτη 6-10.30 μμ, Παρασκευή, Σάββατο 6-11 μμ, Κυριακή 10 π.μ. - 2μ.μ. και 6-10.30μ.μ.

Μήνας ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. στο Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί αυτό το μήνα στη Νέα Σκηνή τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Σερρών, Καβάλας, Κέρκυρας και Λάρισας. Οι παραστάσεις έχουν ως εξής: 4-6/5ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών«Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωάννου, σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, χορογραφίες Κατερίνας Βέλεβα και φωτισμούς Μιχάλη Κουβόπουλου. Παίζουν οι: Βάνα Παρθενιάδου, Μαρία Σαλτίρη, Δέσποινα Παπάζογλου, Μαρία Μπενάκη.

11-13/5 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας«Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδάρα, μουσική επιμέλεια Ανδρέα Λαδά, φωτισμούς Κωνσταντίνου Ποταμιάνου. Παίζουν: Νίκος Τσούκας, Χρήστος Μωραΐτης, Ισίδωρος Σταμούλης.

18-20/5 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας«Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή, σε σκηνοθεσία - κίνηση Θανάση Θεολόγη, σκηνικά Δαμιανού Ανδρόνικου, κοστούμια Σπύρου Κωτσόπουλου, μουσική Νίκου Λαδοβρέχη. Παίζουν: Σπύρος Κωτσόπουλος, Νίκος Βασιλάκης, Σπύρος Βέργης, Λορέντζος Φραγκούλης, Νατάσα Μαρματάκη, Μαριέττα Σαββανή

24-27/5 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας«Λα Νόννα» του Ρομπέρτο Κόσα, σε μετάφραση Ειρένας Ιωαννίδου - Αδαμίδου, σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, σκηνικά - κοστούμια Κέλλυς Βρεττού και μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν: Κατερίνα Γιουλάκη, Χρόνης Παυλίδης, Εύα Μουστάκα, Σταύρος Μερμήγκης, Σμάρω Γαϊτανίδου, Γιώργος Ζωγράφος, Εφη Μεταγγιτσινού.

Γαλλική κεραμική τεσσάρων αιώνων

«Η συλλογή του Εθνικού Μουσείου των Σεβρών: τέσσερις αιώνες γαλλικής κεραμικής» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη. Εως τις 3 Ιουνίου θα εκτεθούν 132 αντιπροσωπευτικά δείγματα της γαλλικής κεραμικής, από τις πρώτες φαγεντιανές του 16ου αιώνα έως τις σύγχρονες δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Πικάσο.

Η έκθεση εικονογραφεί την άνθηση που γνώρισε στη Γαλλία η κατεργασία της φαγεντιανής, με τη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης βιοτεχνίας κεραμικών στη Νεβέρ στα τέλη του 16ου αιώνα, τις απόπειρες των Γάλλων κεραμιστών (κατά τον 18ο αιώνα) να μιμηθούν την κινεζική πορσελάνη, χρησιμοποιώντας μια λευκή πρώτη ύλη, γνωστή ως «μαλακή πορσελάνη», τη διάδοση από το 1774 της σκληρής πορσελάνης και την τελειοποίηση της παραγωγής της στις Σέβρες. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον της έκθεσης επικεντρώνεται στη βιοτεχνία των Σεβρών, η οποία, από την ίδρυσή της το 1740 έως σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί υπό κρατική προστασία.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται βασιλικά σερβίτσια, δοχεία διακοσμητικά για την Αυλή και την αριστοκρατία, σύγχρονα κεραμικά για το ευρύτερο κοινό, «αντικείμενα τα οποία ιστορούν την εξέλιξη της γαλλικής κεραμικής και τις επιδράσεις που δέχτηκε από την Ανατολή, τόσο στην τεχνική όσο και στο διάκοσμο».

Απεργούν οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ

Με νέα απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωσησήμερα (10 πμ) στην είσοδο της Ακρόπολης απαντούν οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ στην αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του να ικανοποιήσει το αίτημά τους για μονιμοποίηση και τελειωτικό χτύπημα στο απάνθρωπο καθεστώς των εκτάκτων.

«Απεργούμε για να διατρανώσουμε την απόφασή μας για μόνιμη εργασία, για να βάλουμε τέλος στην ομηρία των κάθε λογής συμβάσεων περιορισμένης διάρκειας», τονίζει η ανακοίνωσή του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ.

«Πέρα από την απογοήτευση, την ανασφάλεια ή τον εφησυχασμό, ο μόνος δρόμος αξιοπρέπειας είναι η συμμετοχή μας. Η συμμετοχή μας τώρα δεν είναι είναι πολυτέλεια, δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, δεν είναι μια "παλιομοδίτικη" πρακτική. Είναι ο μόνος δρόμος για μια νικηφόρα εξέλιξη στον αγώνα μας. Απέναντι στις συνθήκες που μοιάζουν να περιγελούν τις προσδοκίες μας, οι αγώνες μας πρέπει και μπορούν να δικαιωθούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νορβηγικός κινηματογράφος

«Οψεις του σύγχρονου νορβηγικού κινηματογράφου» θα γνωρίσουν οι Ελληνες θεατές (3 - 10/5) στο «Τριανόν». Συνδιοργανωτές το ΥΠΠΟ, η νορβηγική πρεσβεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το εναλλακτικό δίκτυο διανομής «Filmcenter».

Θα προβληθούν οχτώ ταινίες, παραγωγής μετά το 1995, βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ. Το αφιέρωμα θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη, στο «Ολύμπιον» (11 - 17/5). Το πρόγραμμα στο «Τριανόν» έχει ως εξής: «Αυγά», «Aberdeen» (4/5, 9,11 μμ), «Μόνο τα σύννεφα μετακινούν τ' αστέρια», «Junk mail», «Ματωμένοι άγγελοι» (5/5, 7,8.45,11 μμ), «Η υποβολέας», «Κρυοπαγήματα», «Μηδέν βαθμοί Κέλβιν» (6/5, 7μμ, 8.45μμ, 11μμ), «Ματωμένοι άγγελοι», «Aberdeen» (8/5, 8.45,11 μμ), «Αυγά», «Η υποβολέας», «Μόνο τα σύννεφα μετακινούν τ' αστέρια» (9/5, 7μμ, 8.45μμ, 11μμ), «Μηδέν βαθμοί Κέλβιν», «Κρυοπαγήματα» (10/5, 8.45μμ, 11μμ).

Παραμυθάδες στη Ζάκυνθο

Πανελλήνια Συνάντηση Ελληνικού Παραμυθιού θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως την Κυριακή, στο υπαίθριο (650 θέσεων) θέατρο Αβούρη στη Ζάκυνθο. Την ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση διοργανώνουν το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕ Ζακύνθου, το θέατρο Αβούρη (δημιουργός του ο Δημήτρης Αβούρης) και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Δ. Σολωμός». Το πρόγραμμα της συνάντησης προβλέπει τα εξής:

Σήμερα 9.30πμ αφηγήσεις παραμυθιών από τους Δ. Αβούρη, Αγνή Στρουμπούλη. 12μ συζήτηση. 7μμ αφήγηση Στέλιου Πελασγού. 8μμ στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το ελληνικό παραμύθι σήμερα». Αύριο: 9.30πμ αφηγητές οι Σάσα Βούλγαρη, Δ. Αβούρης και στις 11πμ η Α. Στρουμπούλη. 12μ συζήτηση. 7μμ αφηγήσεις των Στ. Πελασγού, Α. Στρουμπούλη. 8μμ εισήγηση του Σπύρου Καββαδία με θέμα «Λαογραφική και αφηγηματική προσέγγιση του ελληνικού παραμυθιού». Σάββατο: 9.30 πμ αφηγήσεις των Δ. Αβούρη, Α. Στρουμπούλη, 11πμ και 7μμ αφήγηση της Σ. Βούλγαρη. 8μμ εισήγηση της συγγραφέως Ζωή Βαλάση με θέμα «Το παραμύθι ως παιδαγωγικό μέσο και εργαλείο» και συζήτηση. Κυριακή: 10πμ Ζακυνθινά παραμύθια από τον Δ. Αβούρη. 12μ λαϊκό γλέντι με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη», μαντολινάτες, παραδοσιακούς Ζακυνθινούς μουσικούς, παστελάδες - φιτουράδες.

Ο φημισμένος Γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για να μιλήσει (8μμ) στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός - Γκάζι) για την «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ, που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2002, με πρωταγωνίστρια την Ιταλίδα ηθοποιό Μανταλένα Κρίπα. Η παραγωγή θα είναι του Δήμου Ασκληπιείου (Λυγουριού) και της «Αθηναΐδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ