Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«16ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ»
Δημιουργεί και διεκδικεί

Από την επίσκεψη στην Ακρόπολη της ομάδας μαθητών του 1ου Λυκείου Βύρωνα
Από την επίσκεψη στην Ακρόπολη της ομάδας μαθητών του 1ου Λυκείου Βύρωνα
Δεκαέξι χρόνια δημιουργικής κατάθεσης συμπληρώνει το «Παιδικό Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα», η αυλαία του οποίου θ' ανοίξει το Σάββατο (7μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού». Το φεστιβάλ (θα διαρκέσει μέχρι τις 13/5) αφιερώνεται στη «Διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην ιστορική μνήμη και παράδοση και στην ειρήνη», θέματα που θ' αναδειχτούν με τις ποικίλες εκδηλώσεις του. Εκδηλώσεις θεατρικές, χορευτικές, μουσικές κ.ά., με πρωταγωνιστές, όπως κάθε χρόνο, μαθητές και μαθήτριες των λυκείων, γυμνασίων και δημοτικών σχολείων του Βύρωνα. Ανάμεσά τους η παράσταση του Κέντρου Μελέτης Χορού «Ισιδώρας Ντάνκαν» με τίτλο «Γύρω από το μύθο της Αθήνας» (5/5), και η βραβευμένη στους περιφερειακούς αγώνες αρχαίου δράματος παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Βύρωνα με τους αριστoφανικούς «Βατράχους».

«Ο θεσμός του Παιδικού Φεστιβάλ», τόνισε ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «στηρίζεται στην ερασιτεχνική δημιουργία, προβάλλοντας την αυθόρμητη έκφραση των προβληματισμών των παιδιών μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και μαζί μας, μέσω των δημιουργικών δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα». Μιλώντας για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο Ν. Ρογκάκος είπε ότι θα «συνεχίσουμε την προσπάθεια, με την οποία εκφράζουμε τον πατριωτισμό μας, ώστε να επιστραφούν τα Μάρμαρα στο λαό που τα δημιούργησε. Για να ξανατοποθετηθούν τα κομμάτια στο συλλογικό του Σώμα του Παρθενώνα».

Τη δική τους σφραγίδα έβαλαν οι μαθητές - εκπρόσωποι των ομάδων που δημιουργήθηκαν στα σχολεία του δήμου, με αίτημα την επιστροφή των Μαρμάρων. Μεταξύ άλλων, πληροφορηθήκαμε για το βιβλίο με εργασίες των μαθητών του 1ου Λυκείου Βύρωνα, με πλούσιο υλικό για τον Παρθενώνα, για την κλοπή των Μαρμάρων, την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών στον Βρετανό πρωθυπουργό, το ιστορικό των καταστροφών που υπέστη ο Παρθενώνας (1ο Γυμνάσιο), τη χορευτική αναπαράσταση της κλοπής της Καρυάτιδας (3ο Γυμνάσιο), για το εφημεριδάκι των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου κ.ά.

Παράλληλα με τη μελέτη, έρευνα, καταγραφή που έκαναν τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μαθητικές ομάδες των νηπιαγωγείων και δημοτικών δημιούργησαν εικαστικά έργα με θέμα «Πώς ονειρεύομαι την ημέρα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Στις 7/5, εξάλλου διοργανώνεται πορεία - σιωπηρή διαμαρτυρία στη Βρετανική πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ