ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι υποψήφιοι του Κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους Αθήνας και Πειραιά

MotionTeam

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ ανακοινώνει τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής και τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας και Πειραιά για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Για την Περιφέρεια Αττικής: Υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, 41 ετών, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής από το 2014. Υπήρξε Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (2007 - 2011), βουλευτής Β' Αθήνας (2007 - 2012) και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ από το 2015. Ηταν επίσης εκλεγμένος στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (2001 - 2006).

Για το δήμο της Αθήνας: Υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, 53 ετών, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας από το 2010. Υπήρξε Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (1991 - 2001).

Για το δήμο του Πειραιά: Υποψήφια θα είναι η Διαμάντω Μανωλάκου, γεωπόνος, 59 ετών, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά από το 2008 έως σήμερα. Υπήρξε επίσης ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2008.

Οπως είναι ήδη γνωστό, εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι νυν δήμαρχοι στους δήμους Καισαριανής, Χαϊδαρίου και Πετρούπολης: Ο Ηλίας Σταμέλος στην Καισαριανή, ο Μιχάλης Σελέκος στο Χαϊδάρι και ο Βαγγέλης Σίμος στην Πετρούπολη.

Eurokinissi

ΛΕΣΒΟΣ - ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ
Ρητό ναζιστή, στρατάρχη της Βέρμαχτ, στον τοίχο του στρατοπέδου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Το ρητό του ναζιστή στον τοίχο του στρατοπέδου, προτού σβηστεί
Το ρητό του ναζιστή στον τοίχο του στρατοπέδου, προτού σβηστεί
Ενα ακόμα απαράδεκτο και πολύ σοβαρό περιστατικό δράσης φασιστοειδών απέτρεψαν οι αντιδράσεις των στρατευμένων. Σε στρατιωτική μονάδα στο Μανταμάδο Λέσβου, και συγκεκριμένα στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, με ευθύνη της διοίκησης «στολίστηκε» τοίχος του στρατοπέδου με ρητό ναζί! Πιο συγκεκριμένα, του στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου Εριχ Φον Μάνσταϊν, που πρωτοστάτησε στην εισβολή των ναζί στην Πολωνία και στη Σοβιετική Ενωση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους»... Μετά τις διαμαρτυρίες των στρατιωτών το σύνθημα σβήστηκε!

Ωστόσο, και με αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνεται η ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα κάθε λογής φασιστικά στοιχεία και τη δράση που αναπτύσσουν μέσα στα στρατόπεδα. Ερχεται να προστεθεί σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσκαλεί και φωτογραφίζεται σε μια σειρά εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τους υπόδικους φασίστες της Χρυσής Αυγής, φουσκώνοντας τα πανιά κάθε λογής νοσταλγών των ναζί, που προσπαθούν να χύσουν το δηλητήριό τους και στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους.

Οπως έχει επανειλημμένα αναδείξει ο «Ριζοσπάστης», καταγράφοντας πολλά αντίστοιχα περιστατικά, στρατευμένοι έχουν πολλάκις καταγγείλει και αρνηθεί να φωνάξουν ρατσιστικά, αλυτρωτικά και εθνικιστικά συνθήματα, χρυσαυγίτικης κοπής, που ορισμένα στελέχη προσπαθούν να τους επιβάλουν.

Μάλιστα, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα, με τον υπουργό Αμυνας ουσιαστικά να καλύπτει τα εμετικά αυτά συνθήματα, με πρόσχημα ότι τα συνθήματα που καλούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και τα οποία απεχθάνεται η πλειοψηφία των Ελλήνων φαντάρων βοηθούν στην καλλιέργεια... ηθικού και φρονήματος!

Παρά τα κούφια λόγια, η ανοχή της κυβέρνησης αποθρασύνει κάθε λογής φασιστικά στοιχεία

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς προσκλήσεις ναζιστών βουλευτών σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στις κοινές επισκέψεις στελεχών της κυβέρνησης μαζί με υπόδικους βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικά φυλάκια. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι παρά τα κούφια λόγια περίμετώπων ενάντια στην ακροδεξιά,αυτή η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποθρασύνει κάθε λογής φασιστικά στοιχεία και τη δράση τους μέσα στα στρατόπεδα.

Απομονώνουμε παντού τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Καμία ανοχή στους φασίστες, στις σάπιες φασιστικές ιδέες και πράξεις τους».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές

Εκδηλώσεις με θέμα την εκλογική αναμέτρηση στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ και την παρουσίαση των υποψηφίων που στηρίζει το Κόμμα σε Περιφέρειες και δήμους πραγματοποιούν Κομματικές Οργανώσεις τις επόμενες μέρες:

-- Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Κοζάνη. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ. στη Λαμία, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Οθωνος 5, β' όροφος). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

-- Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς» στην Καβάλα. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην Πάτρα, σε αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων - ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200, β' όροφος). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

Επίσης, το Σάββατο 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ανωγείων Ρεθύμνης στην ταβέρνα «Αμάλθεια». Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

Την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., η ΚΟ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης στην ταβέρνα «Μπαξές», στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για την αναγραφή του ναζιστικού συνθήματος

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη σχετικά με την αναγραφή σε στρατόπεδο «συνθήματος» ναζιστή της Βέρμαχτ.

Σημειώνεται στην Ερώτηση: «Στη στρατιωτική μονάδα της Λέσβου, το 265ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, σε τοίχο του στρατοπέδου, με ευθύνη του διοικητή της μονάδας, γράφτηκε "σύνθημα" του ναζιστή στρατάρχη της Βέρμαχτ Manstein.

Μετά από διαμαρτυρίες στρατευμένων το "σύνθημα" σβήστηκε. Ωστόσο, η αναγραφή κειμένου ναζιστή αποτελεί πρόκληση για τους φαντάρους, αλλά και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι άσχετες με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, η οποία προσκαλεί αντιπροσωπείες της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ερωτάται ο κ. υπουργός: «Θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση για να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και ενέργειες μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ