ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Ψηφίζεται σήμερα, σηματοδοτεί την επίθεση διαρκείας στο λαό

Ολοκληρώνεται σήμερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, τα μεσάνυχτα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος σηματοδοτεί την επίθεση διαρκείας σε βάρος του λαού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Χτες, τέταρτη μέρα της συζήτησης, συνεχίστηκε το γνωστό σκηνικό των προηγούμενων ημερών, του σκυλοκαβγά ανάμεσα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, στα επιμέρους, για να τονιστούν οι κάλπικες διαχωριστικές τους γραμμές και να κρυφτούν οι συγκλίσεις τους στον κοινό τους στόχο, την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι υπουργοί που παρέλασαν, με λαθροχειρίες και προπαγανδιστικά τερτίπια, προσπάθησαν να ενισχύσουν τα παραμύθια ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει την «αλλαγή σελίδας» και την «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης υπέρ των αδυνάτων, επιδιώκοντας να πείσουν ότι υπάρχει «υγιής» και «ανθρώπινος καπιταλισμός» και καταθέτοντας προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Από την πλευρά της, η ΝΔ, φανερά στριμωγμένη από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου, συνέχισε να εξαπολύει κατηγορίες για «ανικανότητα» προς την κυβέρνηση, παραθέτοντας το δικό της «μείγμα» διαχείρισης ως το πλέον συμφέρον για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, αποκάλυψαν πόσο βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος προσθέτει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού, υπονομεύει παραπέρα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ώρα που δίνει παραπέρα φοροελαφρύνσεις και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανέδειξαν ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών θα παραπέμπεται στη «δευτέρα παρουσία» και ανέδειξαν την υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ανάγκη να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Με το νέο δίπολο αλλάζουν οι ηθοποιοί, αλλά το «έργο» μένει ίδιο

Eurokinissi

Να μην ψάχνει να βρει διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που υπηρετούν αυτό το σάπιο σύστημα, κάλεσε το λαό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Τη διαφορά μπορεί να την κάνει με το ΚΚΕ. Εμείς μπορούμε με το λαό στο πλάι να κάνουμε τη διαφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως με την αντιπαράθεσή τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό σε ένα καινούριο δίπολο, που όμως το ζήσαμε και παλιότερα. Μάλιστα, παρομοίασε αυτήν τους τη στάση με «ένα θέατρο όπου αλλάζουν οι ηθοποιοί και το έργο παραμένει το ίδιο, γιατί κινούνται στην ίδια στρατηγική», η οποία «δεν αφορά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Επίσης, τόνισε πως οι όποιες διαφορές έχουν στο «μείγμα» ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εξανεμίζονται τελείως. «Είτε με το ένα ''μείγμα'' είτε με το άλλο, οι εργαζόμενοι ζουν χειρότερα», είπε, προσθέτοντας πως «ούτε η αναπαλαίωση χωράει πια, ούτε η καλλιέργεια αυταπατών».

Αναφερόμενος στα όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρπάζει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πάνω από 3 δισ. ευρώ επιπλέον, με το «λογαριασμό» που φέρνει σε βάρος του λαού να προβλέπει 1 δισ. νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος του, μειώσεις 530 εκατ. στο δημόσιο τομέα και 30 εκατ. στις συντάξεις, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες όπως η μείωση των κονδυλίων για τα σχολικά γεύματα, για κατασκευή υποδομών για παιδικούς σταθμούς, της επιδότησης ενοικίου. Επιπλέον, μείωση των δαπανών κατά 750 εκατ. ευρώ σε βάρος των ΟΤΑ, κατά 935 εκατ. σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και κατά 240 εκατ. σε βάρος των κονδυλίων που αφορούν τις φαρμακευτικές δαπάνες για τους ασφαλισμένους.

«Η Ελλάδα που "βγαίνει από τα μνημόνια όρθια" είναι αυτή του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται είτε σε περίοδο κρίσης είτε καπιταλιστικής ανάκαμψης», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, προσθέτοντας ότι στα κρατικά έσοδα το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει - αν πληρώνει - μόλις το 6% και το υπόλοιπο προέρχεται από τις θυσίες τις εργατικής τάξης του λαού.

Σχολιάζοντας δε τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι η πολιτική της και ο προϋπολογισμός οδηγούν σε «αλλαγή σελίδας», είπε πως είναι «πράγματι άλλη σελίδα, αλλά στο ίδιο βιβλίο που διαβάζετε μαζί με τα άλλα κόμματα. Στο ίδιο βιβλίο, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της ΕΕ, της δικτατορίας του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ». Δεν είναι μόνο τα μέχρι τώρα μέτρα, συμπλήρωσε, τα οποία διατηρεί σε ισχύ και αυξάνει η κυβέρνηση, φτάνοντας να χτυπήσει ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς έχει λάβει μέτρα και για το μέλλον, όπως αποδεικνύεται με τους στόχους των πρωτογενών, ματωμένων με το αίμα του λαού πλεονασμάτων, που θα «τρέχουν» τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα ακόμα έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το «ξέπλυμα» του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μέσα από τον «εθνικό» στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης. «Δηλαδή», όπως σημείωσε, «να πάρει μερτικό από τη λεία και η εγχώρια αστική τάξη, γεμίζοντας τη χώρα με βάσεις και λέγοντας "Ναι" σε όλα όσα λένε τα κοράκια του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό (...) Οσο κι αν προσπαθείτε να ξεπλύνετε τις σημαίες των ιμπεριαλιστών, αυτές είναι βαμμένες ανεξίτηλα με το αίμα των λαών (...) δεν μπορείτε να τις βάζετε δίπλα στις σημαίες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που πολέμησαν ενάντια στους ιμπεριαλιστές».

Ανέφερε εξάλλου πως η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει και να εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική για την καπιταλιστική ανάκαμψη, σφαγιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, είναι τέτοια που έχει αφήσει «άφωνη τη ΝΔ», ενώ για να καλύψουν την κοινή τους στρατηγική αντιπαρατίθενται στα επιμέρους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κινείστε στην ίδια ρότα παρά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Η Αλ. Παπαρήγα ανέδειξε πόσο κάλπικες είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οπως επισήμανε, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, όταν η ανάγκη του συστήματος επιβάλλει «κοινή γραμμή πλεύσης», τότε αυτές πάνε στην άκρη, όπως έδειξε και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε ότι παρά τις αντιπαραθέσεις για τη «διχαστική πόλωση», την οποία ξορκίζουν, ενώ τώρα την συνδέουν και με την αποτρόπαια και καταδικαστέα βομβιστική επίθεση εναντίον του «ΣΚΑΪ», τελικά όλοι καταλήγουν στη φράση: «Καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται». «Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που στηρίζουν αυτήν τη φρασούλα - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - είναι ψεύτες και υποκριτές, γιατί την ίδια ώρα αναγνωρίζουν την κρατική βία και καταστολή, την εργοδοτική βία για την οποία δεν κάνουν καμία συζήτηση, αναγνωρίζουν την ιμπεριαλιστική βία για τους αγωγούς των πετρελαίων, τις πολεμικές επιχειρήσεις ή τις στρατιωτικές ασκήσεις ως προετοιμασία στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτά όλα θεωρούνται νόμιμη βία», για να προσθέσει πως «όσοι μιλάνε κατά της βίας, στόχο έχουν εκείνο το κίνημα που μπορεί να αμφισβητήσει το σύστημα, όχι μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ», ενώ επισήμανε ότι κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα του λαού υπηρετούν οι διάφορες ομάδες με τον «φερετζέ του αντιεξουσιαστή» ή κάποιες ομάδες που συγκροτούνται «για να στήνουν προβοκάτσιες, να εκτίθεται το λαϊκό κίνημα και να ανοίγεται ο δρόμος για τη μεγαλύτερη βία».

Επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα για να καλύψουν την κοινή τους στρατηγική έχουν επιλέξει κάποια θέματα, τα οποία εμφανίζουν ως «κόκκινες γραμμές», για «να βάλετε το λαό διαιτητή ανάμεσά σας, είτε για την παραμονή είτε για την εναλλαγή». Τέτοιο θέμα, ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα, είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Οπως τόνισε, για παράδειγμα η ΝΔ εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έδωσε τις Πρέσπες για τη μη περικοπή των συντάξεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε το πιο καλό παιδί της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της στρατηγικής των ΗΠΑ».

Αλλο τέτοιο θέμα είναι το άρθρο 16 του Συντάγματος, με τη ΝΔ να υποστηρίζει τα ιδιωτικά, τον ΣΥΡΙΖΑ τα μη ιδιωτικά «λες και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και με αρχές πλήρους προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς». Ακόμα είναι οι μεταγραφές «και οι κολλητοί» του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα, όταν, όπως σημείωσε, ιδιαίτερα μετά το 2015 που φάνηκε ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, «το να πας από το ένα κόμμα στο άλλο» δεν είναι «ούτε αποστασία, ούτε εξαγορά. Είναι αντικειμενικό το γεγονός γιατί δεν αλλάζει στρατόπεδο».

«Κινείστε στην ίδια ρότα», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή «δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση για το Κυπριακό που πάει για διχοτόμηση, για το ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια τεράστια στρατιωτική βάση, για τις τεράστιες δαπάνες για το ΝΑΤΟ» κ.ο.κ., προσθέτοντας πως και μόνο αυτά τα θέματα που εμφανίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως διαφορές τους, «αποδεικνύουν ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να δει ο λαός και άλλα πράγματα. Ο,τι νόμιζε ότι δεν θα έβλεπε μέχρι το '12 και μέχρι το '15, μπορεί να το δει από το '20 και '21 ή ακόμα και από τις εκλογές του 2019».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Ο λαός δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα στην οικονομία που υπηρετεί τα κέρδη

Ο Κώστας Στεργίου απάντησε στις μεγαλοστομίες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού.

Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι κατάφερε να μειώσει την ανεργία. Ομως, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, «500.000 εργαζόμενοι δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν προσμετρώνται στους αριθμούς», «το 45% των προσλήψεων είναι πλήρους απασχόλησης και το 55% ελαστικών μορφών απασχόλησης». Σχολίασε ακόμη το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας είναι ...ύψους 363 ευρώ και δίνεται μόνο για ένα χρόνο και σε ελάχιστους, ενώ προβλέπεται στον προϋπολογισμό η περικοπή του, την ίδια ώρα που προβλέπονται νέες επιδοτήσεις και εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Για τον κατώτερο μισθό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε το νόμο Βρούτση για να «καθορίζεται ο κατώτερος μισθός όχι με συλλογική διεκδίκηση, αλλά με Υπουργική Απόφαση, παίρνοντας υπόψη μόνο την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»!

Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει πως για να γίνει «υποχρεωτική μια ΣΣΕ πρέπει προαιρετικά η εργοδοτική οργάνωση να προσκομίσει στο υπουργείο Εργασίας μητρώο μελών με το οποίο να αποδεικνύει ότι καλύπτει το 51% του κλάδου». «Ρωτάμε. Ποιος θα το κάνει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και όπου υπογραφεί, με δεδομένες τις ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν παντού, θα ισχύσει για λίγους.

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να επαναφέρει κατώτερο μισθό, ΣΣΕ, θα αποδεχόταν την πρόταση νόμου των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και δύο χρόνια και παραμένει ακόμα στα συρτάρια.

Ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε λεπτό για το ΣΕΠΕ όταν τα στοιχεία του 2016 (για τα έτη 2017 και 2018 δεν τα έχουν δημοσιοποιήσει) δείχνουν αύξηση των εργατικών ατυχημάτων - και θανατηφόρων.

«Οσο η οικονομία είναι σχεδιασμένη για να υπηρετεί τα κέρδη και όχι την ικανοποίηση των αναγκών μας, ο λαός δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ που έχει τη μοναδική πρόταση διεξόδου σε όφελος των εργαζομένων.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ο πλούτος της χώρας στα σαγόνια επιχειρηματικών ομίλων

Η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε ειδική αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, Ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό ως έσοδα, ενώ εκτός των άλλων υπονομεύουν «την άμυνα και ασφάλεια της χώρας».

Πρόσθεσε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές καλύπτονται από τον νόμο προστασίας ξένων κεφαλαίων, όπου απαλλάσσονται από φορολογικές επιβαρύνσεις, απαγορεύεται η απαλλοτρίωσή τους, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση αλλοδαπού δυναμικού κ.ά. προκλητικά προνόμια», τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο προκλητικό άρθρο 107 του Συντάγματος, που μόνο το ΚΚΕ προτείνει την κατάργησή του.

«Δίνετε τον πλούτο της χώρας στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και καταδικάζετε την πλειοψηφία του λαού σε φτώχεια και δυστυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ιδιωτικοποιούνται «Ελληνικά Πετρέλαια», ΔΕΣΦΑ μέχρι και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ενώ από τα λιμάνια πρώτο και καλύτερο είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο η κυβέρνηση ως σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών το μετατρέπει με γρήγορους ρυθμούς σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Οπως επισήμανε, τις συνέπειες αυτής της πολιτικής «τις ζούμε στον Πειραιά. Πώς πέτυχε πέρσι η COSCO την καλύτερη επίδοση κερδοφορίας κατά την τελευταία δεκαετία; Την πέτυχε με την εντατικοποίηση των εργαζομένων, που δουλεύουν ακόμα και συνεχόμενα 12ωρα χωρίς κατοχυρωμένο ρεπό, με ατομικές συμβάσεις, σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ψυχολογικής πίεσης και επαγγελματικού στρες. Την πέτυχε γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν νόμο το Φλεβάρη του 2017 που εμφάνισε τους λιμενεργάτες ως ανειδίκευτους, αλλά και με άλλους αντεργατικούς νόμους».

«Υπάρχουν - πρόσθεσε - σύγχρονες γερανογέφυρες, επιχειρηματικά ναυτιλιακά clusters, μεγάλη αύξηση κερδών των ομίλων. Ομως την ίδια στιγμή επιδεινώνεται η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν οι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Και εσείς όλοι καμαρώνετε ότι αναβαθμίζεται το λιμάνι και αναδείχνεται η χώρα σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, με γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού».

«Συνεπώς», κατέληξε, «"δίκαιη" ανάπτυξη ή φιλολαϊκός προϋπολογισμός δεν υπάρχει (...) Ούτε υπάρχει "θαυματουργός δρόμος" που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τα συμφέροντα των θυμάτων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των εκμεταλλευτών τους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Μόνιμη η επιδείνωση των όρων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί «πως η επιδείνωση των όρων παροχής, πρόληψης, θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού όχι μόνο δεν είναι προσωρινή, αλλά έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα κλιμακωθεί», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν «συνέχιση της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών (...) μειώνεται για το 2019 η επιχορήγηση των νοσοκομείων κατά 65 εκατομμύρια και μετακυλίονται όλα αυτά στους εργαζόμενους, είτε έμμεσα είτε άμεσα». «Για παράδειγμα, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν για φάρμακα 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κατά 43,1% περισσότερο σε σχέση με το 2009».

Οπως τόνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μηνου «ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να πληρώσει 85% της δαπάνης για τα φάρμακα της θετικής λίστας και οι ασφαλισμένοι το 15%. Με τα κόλπα, όμως, της ασφαλιστικής τιμής και του χαρατσιού του ενός ευρώ ανά συνταγή, η αναλογία έφτασε στο 66% για τον ΕΟΠΥΥ και 34% για τους ασθενείς».

Ακόμα, «κόβετε την επιδότηση των αποζημιούμενων φαρμάκων όσων έπαιρναν το ΕΚΑΣ, το οποίο κόβεται και αυτό μέσα στο 2019. Προβλέπεται ή δεν προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η μη εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής;...», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι στόχος είναι «ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης σε ένα βασικό πακέτο ελάχιστων παροχών, αναντίστοιχο των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών του λαού».

Επισήμανε, ακόμα, ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού στην Υγεία προκύπτει η συνέχιση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με τη διατήρηση και ενίσχυση των κακοπληρωμένων και πρόσκαιρων ευέλικτων μορφών εργασίας.

«Αυτή την πολιτική δεν τη δεχόμαστε. Την απορρίπτουμε», τόνισε καλώντας σε ενίσχυση της οργανωμένης πάλης «για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, σύγχρονο, καθολικό και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, έτσι ώστε οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας να αποτελούν κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα». Γιατί, όπως είπε, «ρεαλιστικό για το ΚΚΕ από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας (...) να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας του λαού».

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Σταθερά χαμένοι οι φτωχοί αγρότες

Ο Νίκος Μωραΐτης κατήγγειλε ότι παλιά και νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θερίζουν το πενιχρό εισόδημα των αγροτών.

Πέρα από το γεγονός ότι η φορολογία τους εξακολουθεί να γίνεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, τόνισε, για το 2019 θα κληθούν να πληρώσουν 33 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρο, καθώς η κυβέρνηση άρχισε να ψαλιδίζει και την έκπτωση φόρου που είχαν αποσπάσει οι αγρότες με τις μεγάλες πολυήμερες κινητοποιήσεις τους.

Ετσι, αυτή η έκπτωση, που στον προϋπολογισμό του 2018 ανερχόταν (ως απώλεια είσπραξης) στα 234,49 εκατ. ευρώ, στο 2019 εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,51 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών που διαφημίζει η κυβέρνηση για τους αγρότες, χώρια ότι αφορά εισοδήματα από 6.022 ευρώ και πάνω, ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ, στη σούμα δηλαδή και πάλι χαμένοι είναι οι αγρότες.

Την ίδια ώρα, είναι στα ύψη ο ΦΠΑ για όλα τα μέσα και αγροτοεφόδια, ενώ παραμένει σε ισχύ η μνημονιακή κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου για τους αγρότες, που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι αγρότες πληρώνουν 1,5 ευρώ το λίτρο, την ώρα που οι εφοπλιστές το πληρώνουν 0,45 ευρώ!

Ακόμα, το ύψος των εκπτώσεων στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) προβλέπεται στον προϋπολογισμό ότι θα ανέλθει στα 1,28 δισ. ευρώ. Από αυτά, μόνο τα 187 εκατ. θα πάνε για το επίδομα θέρμανσης, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω της εξασφάλισης φθηνών καυσίμων και πρώτων υλών.

Κλείνοντας, ο Ν. Μωραΐτης κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, «το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της γης, των συγκεντρωμένων - μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, για να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων ποιοτικών διατροφικών αναγκών του λαού».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
Κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος νησιωτών και ναυτεργατών

Στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των νησιωτών και κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου αναφέρθηκε ο Σταύρος Τάσσος.

Οπως σημείωσε, από την 1η Γενάρη καταργούνται πλήρως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που επιβλήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες των νησιωτών, ως ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και ζωής. Ως τάχα αντιστάθμισμα η κυβέρνηση έφερε το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι μία ακόμα μορφή επιδότησης των εφοπλιστών.

Τόνισε ότι οι κάτοικοι των νησιών αγωνίζονται για τη δραστική μείωση της τιμής εισιτηρίων και ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα και δωρεάν μετακίνηση για ειδικές κατηγορίες (άνεργοι, στρατευμένοι, ΑμεΑ κ.ά.), όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το δέχεται, αλλά όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ναζιστική Χρυσή Αυγή κ.λπ., στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού το άρθρο 107 του Συντάγματος, το οποίο «παρέχει προνόμια που οδηγούν στη νόμιμη και θεσμοθετημένη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών».

Σημείωσε ακόμη πως σε ετήσια βάση οι εφοπλιστές, που κατά μέσο όρο κερδίζουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, πληρώνουν φόρο, αν πληρώνουν, μόνο περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 10 ευρώ τη μέρα για κάθε πλοίο. Αντίθετα οι ναυτεργάτες καλούνται «να πληρώσουν φόρο 60 εκατ. ευρώ το χρόνο σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας» στα ελληνόκτητα πλοία. «Αυτό είναι προφανώς για εσάς το πρότυπο του υγιούς επιχειρηματία και της δίκαιης ανάπτυξης», σημείωσε.

Ο Στ. Τάσσος ανέφερε ακόμα ότι οι κάτοικοι των νησιών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έως και επιβίωσης από τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, τεχνολογικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται σε ακατάλληλα ή υποσυντήρητα κτίρια και από τα κενά στα σχολεία. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας των νησιών είναι «γυμνή από δυναμικό και μέσα».

Αναφορά έκανε και στο Προσφυγικό, απαιτώντας να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, να εξασφαλιστούν οι ανθρώπινες συνθήκες παραμονής τους και να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ