Την επιτάχυνση της εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο
Την επιτάχυνση και την άμεση εφαρμογή όλων των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο υπό την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, καθώς 100 μέρες πριν την ημερομηνία εξόδου (29 Μάρτη) παραμένει αμφίβολο αν η Βουλή των Κοινοτήτων θα εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - βρετανικής κυβέρνησης. Η ψηφοφορία στη Βουλή - μετά την αναβολή που πήρε - θα γίνει τη βδομάδα που ξεκινά στις 14 Γενάρη.
Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο ξεκαθαρίζει πως η εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ «παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επιπλέον, καλεί τις επιχειρήσεις «να εξασφαλίσουν ότι είναι επίσης προετοιμασμένες, θεσπίζοντας τα δικά τους σχέδια όπως κρίνουν απαραίτητο», αλλά και τους πολίτες. Αυτήν τη βδομάδα θα σταλούν περίπου 80.000 e-mails με συμβουλές και προτάσεις σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από μια ενδεχόμενη έξοδο χωρίς συμφωνία. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν γίνει σχεδόν όλες οι σχετικές προσαρμογές, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων (CBI).
Τα σχέδια προετοιμασίας για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 2 δισ. λίρες, που θα κατανεμηθούν σε διάφορα υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, Υγείας, Διεθνούς Εμπορίου κ.λπ.). Ορισμένοι υπουργοί ισχυρίζονται ότι η «μη συμφωνία» πρέπει να αναχθεί σε βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, δεδομένης της σημερινής εναντίωσης της πλειοψηφίας των βουλευτών στη συμφωνία. Παράλληλα, υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αναζητούν άλλες εναλλακτικές σε περίπτωση που καταψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, η χτεσινή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θεωρείται και προσπάθεια της Μέι να «εκφοβίσει» τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματός της (Συντηρητικοί) και του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP - στηρίζει την Μέι) οι οποίοι εναντιώνονται στην υπάρχουσα συμφωνία και απειλούν να την καταψηφίσουν. Μια κίνηση που υπογραμμίζει αυτό που η Μέι είπε εμφατικά και τη Δευτέρα, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων: Η αποχώρηση θα είναι «χαοτική» εκτός κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία ή αν η Βουλή αποφασίσει να εγκαταλείψει εντελώς το Brexit.
Ταυτόχρονα, οι προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία ασκούν πιέσεις και προς την ΕΕ, από την οποία η Μέι ζητά πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις σχετικά με το «backstop», προκειμένου να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ΕΕ έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου, αλλά και επιπλέον διευκρινίσεις για το «backstop», το «δίχτυ ασφαλείας» που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας (ανήκει στη Βρετανία) και της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ). Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕ δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις με Βρετανούς αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, δεν έχει καθοριστεί ακόμα πότε θα συζητηθεί η «συμβολική» πρόταση μομφής που κατέθεσε τη Δευτέρα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέναντι στο πρόσωπο της Μέι και όχι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και σύμφωνα με δηλώσεις των Εργατικών θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση Μέι απαξιωθεί τελείως στα μάτια του βρετανικού λαού.
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--
Συνέχεια στο σκληρό παζάρι ΕΕ - Ιταλίας δίνουν και οι δύο πλευρές, με φόντο μάλιστα τις νέες διαστάσεις που μπορεί να δώσει στην τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» η διαφαινόμενη απόκλιση του προϋπολογισμού της Γαλλίας από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι εργάζεται «σκληρά, σχεδόν νυχθημερόν (...) για να μην υποστεί κυρώσεις ούτε η Ιταλία. Εχω ελπίδες». Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο RTL, είπε ότι «εργαζόμαστε αδιάκοπα στο πλαίσιο ενός διαλόγου, ώστε η Ιταλία να μπορέσει να φέρει σε πέρας τις πολιτικές που θέλει, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες». Πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με θετική διάθεση, επειδή στην πράξη όχι μόνο δεν μου αρέσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ούτε η αδικία», και διέψευσε ότι η Γαλλία χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης, μετά και από τους υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους η σχέση δημοσίου ελλείμματος - γαλλικού ΑΕΠ για το 2019 αναμένεται να φτάσει το 3,2%.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι εξέφρασε επίσης ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό θα αποφέρουν αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες σε ζητήματα δημοσιονομικής - και όχι μόνο - πολιτικής, η Ρώμη προχωρά την ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Μόσχα. Ο Μιλανέζι υποδέχτηκε προ ημερών στην ιταλική πρωτεύουσα τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ, με τον οποίο υπεγράφη και πρωτόκολλο ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Πρόκειται για νέα συμφωνία που υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε το Ρωσοϊταλικό Συμβούλιο για την οικονομική, βιομηχανική και δημοσιονομική συνεργασία.
Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ των εταιρειών «Russian Helicopters» και «Aero Sekur SpA». Ακόμα, το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την κοινή παραγωγή ελικοπτέρων, με συμμετοχή των εταιρειών «Leonardo» και «Rosneft». Εκφράστηκε ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για τη διαχείριση των ρωσικών ταχυδρομείων στο Νοβοσιμπίρσκ αλλά και του μετρό της Μόσχας.
Χιλιάδες εργαζομένων βρέθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλες πόλεις της Ουγγαρίας, για να διαδηλώσουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, με «αιχμή του δόρατος» τον νόμο που ψηφίστηκε στις 13 Δεκέμβρη και ονομάζεται από τους διαδηλωτές «νόμος των σκλάβων». Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε υπερωριακή εργασία πάνω από 400 ώρες το χρόνο. Δηλαδή, επί της ουσίας το 5ήμερο - 40ωρο τη βδομάδα γίνεται 6ήμερο - 48ωρο, ενώ επιπλέον οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλούν αυτές τις υπερωρίες ακόμα και τρία χρόνια αργότερα.
Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας «Ορμπαν εξαφανίσου», κατευθύνθηκαν στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης για να αναγνώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπου όμως παρεμποδίστηκαν από δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Ανάλογη απόπειρα από αντιπολιτευόμενα κόμματα να μπουν στην κρατική τηλεόραση, επίσης απωθήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Β. Ορμπαν μίλησε για «παρέμβαση Σόρος», υπονοώντας ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από τον μεγαλοκαπιταλιστή ουγγρικής καταγωγής Τζ. Σόρος. Με δεδομένες τις ενδοαστικές συγκρούσεις που είναι υπαρκτές και στη συγκεκριμένη χώρα (η λεγόμενη αντιπολίτευση επιδιώκει πολιτικά οφέλη), αυτό που προκαλεί τη λαϊκή οργή είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. Κάτι που ισχύει και στις άλλες χώρες της ΕΕ, που κυβερνήσεις ορισμένων από αυτές κατά τ' άλλα... κατακρίνουν τον ακροδεξιό Ορμπαν. Οσο για μεγαλοσχήμονες τύπου Σόρος, όχι μόνο δεν αντιπαλεύουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα αλλά την στηρίζουν με «νύχια και με δόντια».
Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στηρίζει το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, που τους καλεί όχι απλά να βάζουν στο στόχαστρο τη σημερινή αστική κυβέρνηση αλλά το ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που επιδείνωσε τους όρους ζωής τους μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Σημειώνει ότι η μόνη λύση υπέρ των συμφερόντων τους είναι η οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.
Η ...πολυαναμενόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το περασμένο Σάββατο, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, κατέληξε εκεί που οι αστικές κυβερνήσεις, εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε κάθε καπιταλιστική χώρα, υπολόγιζαν. Σε έναν συμβιβασμό που επαναλαμβάνει το ευχολόγιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει όπως τον βολεύει. Η τελική 100σέλιδη διακήρυξη προβλέπει την εφαρμογή μέτρων με σχετική ευελιξία για κάθε χώρα.
Σχεδόν 200 χώρες υποτίθεται ότι συμφώνησαν σε «παγκόσμιους, διαφανείς κανόνες για το πώς τα κράτη μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή». Ωστόσο ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δεν μπορούσε παρά να μείνει στα χαρτιά.
Θυμίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού επειδή είναι βλαπτική για τα αμερικανικά μονοπώλια, ενώ και στη συγκεκριμένη Διάσκεψη, που κράτησε δύο βδομάδες, επανέλαβε τη θέση ότι δήθεν «θα προστατέψει το περιβάλλον με άλλο τρόπο». Επίσης και άλλες κυβερνήσεις, όπως της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας, προβάλλουν αντιρρήσεις για κοινό δεσμευτικό πλαίσιο.
Πριν από λίγο καιρό οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec) προειδοποιούσαν ότι σε έναν κόσμο όπου η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου (+ 2 οC), που είναι ο μίνιμουμ στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με έναν κόσμο όπου η αύξηση θα είναι στον +1,5 βαθμό Κελσίου, που ήταν ο ...ιδανικός στόχος της συμφωνίας. Οπως τόνιζαν, για να παραμείνει ο πλανήτης στον +1,5 οC, θα απαιτηθεί μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σχέση με το 2010, ενώ οι όποιες δεσμεύσεις δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν οι χώρες παραπέμπουν σε άνοδο κατά 3 οC, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις. Θεωρείται ότι στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθούν πολλές νησιωτικές χώρες.
Το ζήτημα της υποτιθέμενης προστασίας του πλανήτη (ενώ είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που έχει φέρει το αδιέξοδο και στο περιβάλλον) αποτελεί πεδίο σφοδρού και ανειρήνευτου ανταγωνισμού ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων. Πιο γλαφυρά αυτό φαίνεται και στο εντελώς κυνικό σχέδιο για το εμπόριο ανταλλαγής ποσοστώσεων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, σημείο που παραπέμφθηκε για μελλοντικό παζάρι καθώς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν. Επίσης, η λεγόμενη «πράσινη τεχνολογία», οι ρυθμοί που αυτή θα ενταχθεί στην παραγωγή και ο χρόνος που αυτό θα γίνει, είναι άλλο ένα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης.