Νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν έγιναν χτες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, καθώς κλιμακώνονται τα μέτρα και οι σχεδιασμοί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση πρωτοστατεί και σε διεργασίες για την εκτόνωση της λαϊκής οργής, στο πλαίσιο και της εκστρατείας για τη βελτίωση της ΕΕ της οποίας προσπαθεί να ηγηθεί.
Χτες είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις και άλλες διαμαρτυρίες, ενώ σε αρκετές περιοχές έγιναν και απεργίες, όπως στη Μασσαλία. Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, μετά την πρόσφατη τριήμερη απεργία (13-15/12), κάλεσε χτες σε νέα απεργία και συγκέντρωση μπροστά στη νομαρχία της περιφέρειας (Μπους ντι Ρον), ενώ οργανώνει νέες κινητοποιήσεις στις 20 και στις 22 Δεκέμβρη.
Στους δρόμους χτες βγήκαν και πολλοί μαθητές, εξακολουθώντας να καταγγέλλουν τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες δυναμώνουν οι ταξικοί φραγμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε ανακοίνωση μαθητικών οργανώσεων που καλούσαν χτες σε πορεία στο Παρίσι, τονιζόταν ότι η νέα «μεταρρύθμιση» του απολυτηρίου του Λυκείου (bacaleureat ή «bac») «προβλέπει κατάργηση του εθνικού χαρακτήρα του διπλώματος (σ.σ. του bac), εγκαθιστώντας ανισότητες μεταξύ των διαφόρων σχολικών ιδρυμάτων». Καταγγέλλεται επίσης ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει το κλείσιμο των πανεπιστημίων για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών και των λαϊκών συνοικιών. Σημειώνουμε ότι την περασμένη βδομάδα ήταν σε εξέλιξη εκατοντάδες καταλήψεις λυκείων.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν χτες να ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο μιας «μεγάλης εθνικής διαβούλευσης» που έχει εξαγγείλει ότι οργανώνει, υποστηρίζοντας ότι «αφουγκράζεται την κοινωνική ανησυχία». Οι διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να διεξαχθούν με τις δημοτικές αρχές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και με τέσσερις θεματικές: «Οικολογική μετάβαση», «Φορολογία», «Οργάνωση του κράτους», «Δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών». Σε αυτές αναμένεται να συζητηθούν και ενδεχόμενα όπως η πιο συχνή διεξαγωγή δημοψηφισμάτων - κάτι που μεταξύ άλλων προτάσσει ως αίτημα και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν, ενώ προβλήθηκε ως διεκδίκηση και από τα «κίτρινα γιλέκα».
Συνολικά η κυβέρνηση μελετά μια σειρά από επιλογές με στόχο να επιταχύνει αναδιαρθρώσεις απαραίτητες για τις σύγχρονες ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου - π.χ. η λεγόμενη «οικολογική μετάβαση» αφορά και τη στροφή κεφαλαίων σε πιο επικερδείς τομείς, με αυξημένα περιθώρια κερδοφορίας, καθώς και την προσπάθεια υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων απέναντι σε ανταγωνιστές με μεγαλύτερες τέτοιες διακρίσεις, όπως οι Γερμανοί αλλά και οι Κινέζοι.
Ταυτόχρονα, η έναρξη «διαβουλεύσεων» με τους πολίτες - στους οποίους βέβαια συγκαταλέγονται και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων - επιχειρεί να συνδράμει τις προσπάθειες του κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη θέση του. Να σημειωθεί ότι το κόμμα «Εμπρός!» του Μακρόν εξήγγειλε προ μηνών κύκλους «συζητήσεων με πολίτες» σε όλη τη Γαλλία, υπό τον τίτλο «Επιστροφή της Μεγάλης Πορείας για την Ευρώπη». Σε σχετική δε έρευνα που οργανώθηκε, προβλήθηκαν ως βασικές «ανησυχίες» των Γάλλων μια σειρά από προτεραιότητες που συντάσσουν οι λεγόμενοι «ευρωπαϊστές» για τη θωράκιση της ΕΕ απέναντι σε εχθρούς και εταίρους: Η ανάγκη για «βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», για την «άμυνα και την ασφάλεια των Ευρωπαίων», για αντιμετώπιση «των οικολογικών και κλιματικών προκλήσεων», αλλά και για «σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα εργαλεία ώστε να αποκτήσει (σ.σ. μεγαλύτερο) βάρος έναντι άλλων παγκόσμιων δυνάμεων και να συνεργαστεί καλύτερα» μαζί τους.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση - του ινστιτούτου «Odoxa» - η δημοτικότητα του Μακρόν έπεσε άλλες 5 μονάδες και πλέον βρίσκεται στο 27%, ενώ το 73% των Γάλλων φαίνεται να έχουν αρνητική άποψη για τη δράση του. Από την άλλη, η δημοτικότητα της Λεπέν ανέβηκε κατά 6 μονάδες και καταγράφεται πλέον στο 29%.
Ενώ Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η στήριξη των Κούρδων είναι θέμα τακτικής και συναλλαγής
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--
Στα σχέδιά της για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία επιμένει η Αγκυρα, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει «εταίροι» της όπως οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ, με τους οποίους βέβαια διευρύνονται οι αντιθέσεις, όπως ταυτόχρονα δυναμώνει και ένα πολύπλευρο παζάρι.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του πρέπει να «ξεφορτωθεί» τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» Κούρδων που δρουν στη βόρεια Συρία, ειδικά αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση για αυτόν το σκοπό. Ο ίδιος τόνισε ξανά ότι οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους». Την ίδια στιγμή, επέλεξε να σημειώσει ότι με τις ΗΠΑ «είμαστε στρατηγικοί εταίροι» και για αυτό «πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», αναφερόμενος σε περιθώρια να υπάρξει συμβιβασμός ή (έστω) κατανόηση, σχετικά με τις μεθοδεύσεις κάθε πλευράς για τη Συρία. Αλλωστε, ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, που σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» ισχυρίστηκε ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον για τους Κούρδους της Συρίας είναι «θέμα τακτικής» αλλά και «θέμα συναλλαγής». Πρόσθεσε δε ότι «δεν διατηρούμε σταθερές σχέσεις με υποκατάστατα κρατικών οντοτήτων».
Στη Γενεύη, όπως ανακοινώθηκε, μετά από συνάντηση που είχαν με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη μιας «βιώσιμης και διαρκούσας πολιτικής διαδικασίας, που θα καθοδηγούν οι ίδιοι οι Σύροι και θα ανήκει σε εκείνους, με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ». Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», οι τρεις υπουργοί Σεργκέι Λαβρόφ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μοχάμεντ Ζαρίφ δήλωσαν ότι την επόμενη χρονιά θα συγκληθεί μια νέα Συριακή Συνταγματική Επιτροπή που - όπως σημείωσαν - «πρέπει να διοικηθεί με αίσθηση συμβιβασμού και εποικοδομητική δέσμευση».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Δαμασκό ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομαρ ελ Μπασίρ. Συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ και μίλησε για μια «σημαντική» επίσκεψη στη Συρία. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η Συρία, μια χώρα που βρίσκεται σε σύγκρουση με το Ισραήλ», δεν μπορεί να εγκαταλείπεται «εξασθενημένη» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «ταχεία επιστροφή της Συρίας στη διεθνή σκηνή» χωρίς «οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις υποθέσεις της».
Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε, χτες, από την αυστριακή προεδρία της ΕΕ που ολοκληρώνει την εξάμηνη θητεία της, το φόρουμ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αφρικής, με θέμα «Ψηφιοποίηση και καινοτομία». Ηταν μια ακόμα συνάντηση αστών πολιτικών και επιχειρηματιών, που ανέδειξε από τη μια την υποκρισία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, η οποία έχει συμβάλει στην εξαθλίωση των λαών της μαύρης ηπείρου και, από την άλλη, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά την Κίνα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει επεκτείνει τη δράση των μονοπωλιακών της ομίλων στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Αφρική και η Αφρική χρειάζεται την Ευρώπη» και χρησιμοποιώντας διάφορες βαρύγδουπες εκφράσεις έκανε λόγο για «κοινότητα πεπρωμένου» και την «ανάγκη οικοδόμησης μίας σχέσης επί ίσοις όροις, στη βάση μίας κοινής ευθύνης, αλλά και την ανάγκη αλλαγής του βλέμματος της Ευρώπης προς την Αφρική, που τελευταία είχε περιοριστεί σχεδόν μόνο στο επίπεδο της μετανάστευσης». Ετσι, ζήτησε «να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική των επενδύσεων και του εμπορίου στην Αφρική, να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις κλίμα, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν ευρωπαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική».
Ο προεδρεύων του Φόρουμ, καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την αφρικανική ήπειρο στους Κινέζους», ήταν η χαρακτηριστική του φράση ενώ μίλησε επίσης για επενδύσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε ένα «πραγματικό Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική». Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζοντας τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου διαβλέπουν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους λόγω του πολυπληθούς φτηνού νεαρού εργατικού δυναμικού και των άφθονων πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Ο Πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, που προεδρεύει και στην Αφρικανική Ενωση, μίλησε για «win-win συνεργασία» προβάλλοντας τις αξιώσεις και των αστικών τάξεων της ηπείρου.
ΠΕΚΙΝΟ.--
«Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει» στην Κίνα την πολιτική που θα ακολουθήσει, τόνισε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, ανήμερα της συμπλήρωσης 40 ετών από την έναρξη οικονομικών μεταρρυθμίσεων που άνοιξαν νέα φάση στην κυριαρχία και επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη γιγάντια ασιατική χώρα, έχοντας σήμερα διαμορφώσει και νέα δεδομένα για τη ραγδαία όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού διεθνώς.
«Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον κινεζικό λαό τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει», επισήμανε, μιλώντας ακόμα μια φορά για «επιτυχία» που είχε η επιλογή του λεγόμενου «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», της σταδιακής αλλά ορμητικής ανάδυσης μιας κινεζικής «ελεύθερης αγοράς», προκαλώντας, όπως είναι λογικό, το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό ντόπιων αλλά και ξένων κεφαλαίων.
Μεταξύ άλλων ο Σι διαβεβαίωσε πως η Κίνα θα συνεχίσει στο δρόμο του «ανοίγματος» και της «ανάπτυξης», με τον δικό της ρυθμό και πως «θα αλλάξουμε απολύτως ό,τι μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα αλλάξουμε, απολύτως, αυτό που δεν μπορεί». Πρόσθεσε πάντως ότι όλες οι νέες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις θα πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση της «σταθερότητας» της χώρας.
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ενδεικτικές της ρευστότητας που διακρίνει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι οι διαρκείς και αντιφατικές δηλώσεις των δύο πλευρών για την υπόθεση Γκιουλέν. Ετσι, παρά τις προχτεσινές επισημάνσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι το FBI διεξάγει έρευνες αλλά και συλλήψεις σε βάρος της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη - αντιπάλου του ΑΚΡ και του Ρ. Τ. Ερντογάν - Φετουλάχ Γκιουλέν, χτες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν δεσμεύτηκε για την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν Τραμπ - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Αργεντινή, ο πρώτος πρόσφερε σχετικές διαβεβαιώσεις στον δεύτερο.
Πάντως, η σχετική διάψευση έγινε ανώνυμα από το Λευκό Οίκο και ενώ δίνουν και παίρνουν οι εκατέρωθεν επισημάνσεις για τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες που διακρίνουν τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ειδικά αυτήν την περίοδο.
Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα θεωρεί τον Γκιουλέν πρωτεργάτη στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ τον Ιούλη του 2016 και επανειλημμένα έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ όπου μένει τα τελευταία χρόνια.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική κι αυτή των πολλών «ταμπλό» στα οποία προσπαθεί να «παίξει» η Τουρκία, είναι η επίσημη επίσκεψη που κάνει σήμερα στην Αγκυρα ο Πρόεδρος του Ιράν (υπ' αριθμόν 1 απειλή στη Μέση Ανατολή για τις ΗΠΑ), Χασάν Ροχανί.