Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιφατικές δηλώσεις για την τύχη του Γκιουλέν

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενδεικτικές της ρευστότητας που διακρίνει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι οι διαρκείς και αντιφατικές δηλώσεις των δύο πλευρών για την υπόθεση Γκιουλέν. Ετσι, παρά τις προχτεσινές επισημάνσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι το FBI διεξάγει έρευνες αλλά και συλλήψεις σε βάρος της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη - αντιπάλου του ΑΚΡ και του Ρ. Τ. Ερντογάν - Φετουλάχ Γκιουλέν, χτες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν δεσμεύτηκε για την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν Τραμπ - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Αργεντινή, ο πρώτος πρόσφερε σχετικές διαβεβαιώσεις στον δεύτερο.

Πάντως, η σχετική διάψευση έγινε ανώνυμα από το Λευκό Οίκο και ενώ δίνουν και παίρνουν οι εκατέρωθεν επισημάνσεις για τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες που διακρίνουν τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ειδικά αυτήν την περίοδο.

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα θεωρεί τον Γκιουλέν πρωτεργάτη στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ τον Ιούλη του 2016 και επανειλημμένα έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ όπου μένει τα τελευταία χρόνια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική κι αυτή των πολλών «ταμπλό» στα οποία προσπαθεί να «παίξει» η Τουρκία, είναι η επίσημη επίσκεψη που κάνει σήμερα στην Αγκυρα ο Πρόεδρος του Ιράν (υπ' αριθμόν 1 απειλή στη Μέση Ανατολή για τις ΗΠΑ), Χασάν Ροχανί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ