Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ψήφισμα κατά της εξύμνησης του ναζισμού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ψήφισμα για την αντιμετώπιση της εξύμνησης του ναζισμού, που έχει αναδειχθεί σε επίσημη πολιτική ορισμένων κρατών (π.χ. της Βαλτικής), ενέκρινε τη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μετά από πρωτοβουλία της Ρωσίας. Το κείμενο υπερψήφισαν 129 κράτη, 54 απείχαν και δύο - οι ΗΠΑ και η Ουκρανία - το καταψήφισαν.

Το κείμενο εκφράζει «βαθιά ανησυχία για την εξύμνηση, με οποιαδήποτε μορφή, του ναζιστικού κινήματος, του νεοναζισμού και πρώην μελών των "Waffen SS", μεταξύ άλλων με την ανέγερση μνημείων και με δημόσιες εκδηλώσεις που δοξάζουν το ναζιστικό παρελθόν και το νεοναζισμό». Η ΓΣ του ΟΗΕ καλεί σε «καθολική επικύρωση και αποτελεσματική εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων» και καλεί τα κράτη να αξιοποιήσουν όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθεσίας.

Βεβαίως η κίνηση της Ρωσίας έχει τις σκοπιμότητές της και δεν αλλάζει το γεγονός ότι και η σημερινή ρωσική αστική ηγεσία προσπαθεί να σβήσει και να αλλοιώσει το πραγματικό περιεχόμενο της πάλης της ΕΣΣΔ ενάντια στο φασισμό, με μπροστάρηδες εκατομμύρια κομμουνιστές, που έδωσαν και τα περισσότερα θύματα στα πεδία των μαχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ