Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία επιμένει στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση

Ενώ Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η στήριξη των Κούρδων είναι θέμα τακτικής και συναλλαγής

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Στα σχέδιά της για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία επιμένει η Αγκυρα, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει «εταίροι» της όπως οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ, με τους οποίους βέβαια διευρύνονται οι αντιθέσεις, όπως ταυτόχρονα δυναμώνει και ένα πολύπλευρο παζάρι.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του πρέπει να «ξεφορτωθεί» τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» Κούρδων που δρουν στη βόρεια Συρία, ειδικά αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση για αυτόν το σκοπό. Ο ίδιος τόνισε ξανά ότι οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους». Την ίδια στιγμή, επέλεξε να σημειώσει ότι με τις ΗΠΑ «είμαστε στρατηγικοί εταίροι» και για αυτό «πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», αναφερόμενος σε περιθώρια να υπάρξει συμβιβασμός ή (έστω) κατανόηση, σχετικά με τις μεθοδεύσεις κάθε πλευράς για τη Συρία. Αλλωστε, ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, που σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» ισχυρίστηκε ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον για τους Κούρδους της Συρίας είναι «θέμα τακτικής» αλλά και «θέμα συναλλαγής». Πρόσθεσε δε ότι «δεν διατηρούμε σταθερές σχέσεις με υποκατάστατα κρατικών οντοτήτων».

Συμφωνία ΥΠΕΞ Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν

Στη Γενεύη, όπως ανακοινώθηκε, μετά από συνάντηση που είχαν με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη μιας «βιώσιμης και διαρκούσας πολιτικής διαδικασίας, που θα καθοδηγούν οι ίδιοι οι Σύροι και θα ανήκει σε εκείνους, με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ». Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», οι τρεις υπουργοί Σεργκέι Λαβρόφ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μοχάμεντ Ζαρίφ δήλωσαν ότι την επόμενη χρονιά θα συγκληθεί μια νέα Συριακή Συνταγματική Επιτροπή που - όπως σημείωσαν - «πρέπει να διοικηθεί με αίσθηση συμβιβασμού και εποικοδομητική δέσμευση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Δαμασκό ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομαρ ελ Μπασίρ. Συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ και μίλησε για μια «σημαντική» επίσκεψη στη Συρία. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η Συρία, μια χώρα που βρίσκεται σε σύγκρουση με το Ισραήλ», δεν μπορεί να εγκαταλείπεται «εξασθενημένη» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «ταχεία επιστροφή της Συρίας στη διεθνή σκηνή» χωρίς «οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις υποθέσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ