ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομική επέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ΧΥΤΑ!

Καταγγελία της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ

Αστυνομική επέμβαση έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, ύστερα από εντολή της δημοτικής αρχής, προκειμένου να εκκενώσουν με τη βία το χώρο της συνεδρίασης, κάτοικοι της Λευκίμμης που διαμαρτύρονταν για τον παράνομο ΧΥΤΑ και την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή τους.

Το γεγονός καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «μία ακόμη πράξη του έργου "Βία και Καταστολή" παίχτηκε στην αιφνιδιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας την Παρασκευή 21/12 στην Ιόνιο Βουλή. Αριστοι ενορχηστρωτές, η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να αδειάσουν με τη βία το χώρο της συνεδρίασης από τους κατοίκους της Λευκίμμης που διαμαρτύρονταν για τον παράνομο ΧΥΤΑ και την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή τους. Επικουρικά, είχε καλεστεί και εισαγγελέας για να παρακολουθήσει τα όσα διαδραματίστηκαν στο χώρο.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δε συμμετείχαν σε αυτήν τη συνεδρίαση, η οποία έγινε με όρους μυστικότητας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος αυτός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και γι' αυτό τον καταγγείλαμε και δεν τον νομιμοποιήσαμε με την παρουσία μας.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, όσοι τους στηρίζουν, δεν σταματάνε πουθενά. Πέρα από τα άπειρα ψέματα και την προπαγάνδα δεν διστάζουν να δώσουν εντολή για να ασκηθεί βία έτσι ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους. Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει πολύ χρήμα και τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Το αδιέξοδο που δημιούργησαν διαχρονικά οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές μαζί με τις κυβερνήσεις δημιουργούν κλίμα αγανάκτησης. Το ΚΚΕ καλεί όλους όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική να βάλουν στο στόχαστρο την αιτία που δημιουργεί όλα μας τα προβλήματα, που δεν είναι άλλη από το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Η παρουσία των ΜΑΤ, η βία, οι συλλήψεις, η τρομοκρατία και η καταστολή είναι απαράδεκτα. Η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση έχουν την πλήρη πολιτική ευθύνη. Αλλωστε, απ' ό,τι φαίνεται, έχουν στο σχεδιασμό τους κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνεται με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων».

ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Ανακοίνωση για τη συγκρότηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος θα συνεχίσουν και θα μπουν μπροστά με όλες τις δυνάμεις τους σε όλες τις μάχες που έρχονται, τονίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΔΑΣ ΠΟΘΑ), με αφορμή τη συγκρότηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας, την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο εκλογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, χαρακτηρίστηκε από τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για νόθευση του πραγματικού συσχετισμού. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η σημερινή πλειοψηφία είναι στην πραγματικότητα μειοψηφία. Κατά τη συγκρότηση του προεδρείου, που έγινε την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, συνεχίστηκε η προσπάθεια νόθευσης της θέλησης των Σωματείων του κλάδου. Ο πλειοψηφών σύμβουλος, με την απόλυτη συμφωνία και των υπόλοιπων 5 εκλεγμένων συμβούλων από την "Ενωτική Κίνηση Θεάματος - Ακροάματος" (από 24 αντιπρόσωπους), μας ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι λειτουργικό μόνο αν αποκλειστούν από το προεδρείο οι 5 εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΔΑΣ-ΠΟΘΑ.

Αγνόησαν πλήρως το ότι 21 αντιπρόσωποι μας ψήφισαν και σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή της αναλογικότητας δικαιωματικά έπρεπε να έχουμε τη θέση του γραμματέα της Ομοσπονδίας. Η άποψή τους είναι ότι αυτήν τη θέση θα τη δικαιούμασταν μόνο στην περίπτωση που θα συμφωνούσαμε με τις θέσεις τους.

Με αυτή την αντιδημοκρατική, παραταξιακή, κομματική τους λογική πάνε κόντρα στη θέληση των αντιπροσώπων, κόντρα στην ιστορία της Ομοσπονδίας που είχε πάντα αναλογικό προεδρείο, με εξαίρεση την περίοδο που οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο τιμόνι της.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο προεδρείο της ΠΟΘΑ δεν υπάρχει μέλος του Σωματείου των Ηθοποιών, ενός από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα σωματεία. Αποφάσισαν να μοιράσουν διπλές θέσεις σε εκλεγμένους τους, αρκεί να μην υπάρχει στο προεδρείο μέλος του ΣΕΗ, του ΠΜΣ και του ΣΕΚΘΒΕ.

Πριν λίγες μέρες, μπροστά στο Σώμα των Αντιπροσώπων έκαναν υποκριτικά κηρύγματα ενότητας. Είναι τραγελαφικό ότι ο νέος πρόεδρος, αμέσως μετά τον αποκλεισμό του ΣΕΗ από το προεδρείο, άλλαξε μάσκα και μας είπε ότι θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ενωτικά και πρώτη του φροντίδα θα είναι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΠΟΘΑ και ΣΕΗ!!! Σε συνέντευξή του λέει ότι πρώτο του μέλημα είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις παντού. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ίδια διατυμπάνιζε και όταν είχε εκλεγεί γραμματέας στο προηγούμενο Συνέδριο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά στον κλάδο.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΔΑΣ, απ' όποια θέση και να έχουμε, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη της ΣΣΕ στους μεγάλους θεατρικούς επιχειρηματίες και τη Λυρική Σκηνή, που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Θα ανοίξουμε ολοκληρωμένα το ζήτημα της Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Θα παλέψουμε να συνεχίσει να διαμορφώνεται ένας συσχετισμός υπέρ των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων. Γι' αυτό καλούμε και όσους συναδέλφους στήριξαν με την ψήφο τους πριν από λίγες μέρες την πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να παραμερίσουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, να μη συμβιβάζονται με τα λίγα και να έρθουν δίπλα μας στο δρόμο του αγώνα ενάντια σε εργοδοσία και κυβερνήσεις».

Τιμητική διάκριση για τον Τάσο Ψαρρά

Τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά τίμησε μεταξύ άλλων η Ακαδημία Αθηνών στα φετινά βραβεία που απένειμε στην κατηγορία των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στην πανηγυρική συνεδρία της στις 21 Δεκέμβρη.

Το τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη απονεμήθηκε για την επί πολλά χρόνια σκηνοθεσία και παραγωγή, για την ΕΡΤ, της αξιόλογης σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς», που παρουσιάζει σημαντικούς Ελληνες συγγραφείς και τη σχέση με την εποχή τους. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς» προβαλλόταν από το 2002 στην κρατική τηλεόραση. Κάθε επεισόδιό της βιογραφεί έναν σημαντικό Ελληνα συγγραφέα, προσπαθώντας να αποτυπώσει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε το έργο του. Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης, Βάρναλης, Ρίτσος, Καζαντζάκης, Λαπαθιώτης, Πικρός, Αξιώτη, Αλεξίου, Τερζάκης, Καραγάτσης και πολλοί άλλοι είναι οι λογοτέχνες στους οποίους αφιερώθηκαν τα πάνω από 80 επεισόδια της σειράς. Το επεισόδιο με τίτλο «Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη» επελέγη να προβληθεί από την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO στις εκδηλώσεις για το Επετειακό Ετος Καβάφη το 2013.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του συγχαίρει τον σκηνοθέτη Τ. Ψαρρά για τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών. «Το ΚΚΕ συγχαίρει τον σπουδαίο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου Τάσο Ψαρρά, για τη δίκαιη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών και του εύχεται δημιουργική και καρποφόρα νέα χρονιά».

Νεκρός από επίθεση με μαχαίρι

Ανδρας, αγνώστων έως τώρα στοιχείων, εντοπίστηκε νεκρός στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους στην περιοχή της Ομόνοιας, το Σάββατο λίγο πριν τις 20.30. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκε συμπλοκή και στη συνέχεια το θύμα δέχτηκε δολοφονική επίθεση με μαχαιριές από άγνωστο δράστη. Την προανάκριση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα δίχτυα δουλεμπόρων

Επιχείρηση διάσωσης 31 μεταναστών έγινε, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σάμου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου, ενώ προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή. Παράλληλα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 28 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε πλοίο ανοικτής θαλάσσης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου. Ακόμα, συνολικά 64 μετανάστες εντοπίστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος που προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Λουτρών Καϊάφα Κυπαρισσίας και οδηγήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο λιμάνι του Κατάκολου για να φιλοξενηθούν προσωρινά. Οι 37 από τους μετανάστες εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού σε φορτηγό όχημα που βρισκόταν κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συνελήφθη και ο οδηγός. Δεν έχει γίνει γνωστό πού αναμένεται να οδηγηθούν οι μετανάστες, ενώ την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Κατάκολου.

Σοβαρή καταγγελία από τον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Μια σοβαρή καταγγελία έκανε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, με την οποία αναφέρει πως «οι αστυνομικοί της Ρόδου είναι ηθικοί αυτουργοί στη δολοφονία της κόρης μου» καθώς «συγκάλυψαν», όπως λέει, την καταγγελία που είχε κάνει η κόρη του για βιασμό.

«Δεν προχώρησαν τα προβλεπόμενα από τις αστυνομικές αρχές. Πήγε το κορίτσι και το διώξανε επειδή λέει πέρασε μια βδομάδα. Κι επειδή πέρασε; Δεν πρέπει να πάρουν τα στοιχεία, να δουν τι έγινε; Να ενδιαφερθούν σαν άνθρωποι; Δεν σέβονται την αξιοπρέπεια ενός κοριτσιού;» ξέσπασε ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας, μιλώντας σε ΜΜΕ και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες από την ΕΛ.ΑΣ. «Αυτός πρέπει να καταδικαστεί από την ελληνική αστυνομία. Οποιοι ήταν εκείνη την ημέρα εκεί, θα πρέπει να διερευνηθεί», καταλήγει.

Τη συσχέτισή της με τη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» αρνείται με επιστολή της η Πόλα Ρούπα, κάνοντας λόγο για υποκινούμενη τακτική των μηχανισμών καταστολής και για «εμμονή», που δεν αφορά μόνο το πρόσωπό της. Στο κείμενό της αναφέρεται επίσης σε «προτίμηση» που της δείχνει το κράτος, που φάνηκε όταν ο 6χρονος γιος της είχε κρατηθεί με στόχο να χτυπήσει εκείνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ