Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν τους στόχους της νέας χρονιάς
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση τις αμέσως επόμενες μέρες των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, δηλώνει ικανοποιημένη από τις αλλαγές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση Ζάεφ και σχεδιάζει μέσα στο Γενάρη να εισάγει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Προωθώντας τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό με κάθε τρόπο, ετοιμάζεται μέχρι το Μάη να φέρει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως επιζητούν και οι ΗΠΑ.
Για τη δε επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως και για την καταψήφιση ενδεχόμενης πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι θα πρόκειται για δύο διαφορετικές πλειοψηφίες: Ο κορμός θα είναι ο ίδιος, αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τις Πρέσπες θα είναι άλλοι απ' αυτούς που θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, στις 10 - 11 Γενάρη.
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν αναμφίβολα τα ζητήματα της Ενέργειας, βασικό θέμα συζήτησης στον εναρκτήριο «Στρατηγικό Διάλογο» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πριν από δυο βδομάδες στην Ουάσιγκτον, που συνεχίζεται σε επιτροπές μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Αμερικανοί προτάσσουν στην παρούσα φάση την κατασκευή του σταθμού επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα αξιοποιηθεί ως πύλη εισόδου του αμερικανικού αέριου στην Ευρώπη, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, η οποία πάντως έχει τη δυνατότητα να πουλάει το καύσιμο σε τιμές μέχρι και 30% χαμηλότερες από αυτές των ΗΠΑ.
Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα δηλώνει ήδη «πελάτης», εισάγοντας αύριο Σάββατο 29 Δεκέμβρη, για πρώτη φορά, αμερικανικό αέριο με φορτίο που θα αποθηκευτεί στη Ρεβυθούσα. Παρά το μεγαλύτερο κόστος, πηγές της κυβέρνησης αντιτείνουν ότι η αγορά αυτή λειτουργεί ως γεωστρατηγικό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία διεκδικεί να παίξει ρόλο κόμβου και για το αμερικανικό αέριο, διοχετεύοντάς το στην Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης και του διασυνδετήριου κάθετου αγωγού IGB ή του TAP.
Αναφορικά με τη νέα ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη ανησυχία τους ότι «σε περίπτωση που ξαναγίνει συμβάν τύπου Ιμια, δεν μπορεί να επέμβουν ξανά οι ΗΠΑ, θα είμαστε μόνοι μας, εξ ου και θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας». Σ' αυτό το πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί το ταξίδι του Τσίπρα στην Αγκυρα ακόμα και μέσα στο Γενάρη.
Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και όχι «εγγύηση σταθερότητας και ειρήνης», όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαφημίζοντας και τη δική της επικίνδυνη εμπλοκή, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η Ελλάδα μπορεί στην παρούσα φάση να είναι «γεωστρατηγικά αναβαθμισμένη λόγω των επιλογών των ΗΠΑ», αλλά αυτό που πρωτεύει είναι «να μη διαρρήξει η Τουρκία τις σχέσεις της με τη Δύση», στόχος για τον οποίο «δουλεύει» και η κυβέρνηση, αποσπώντας τα εύσημα των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ δεν αποκλείουν δάκτυλο της Τουρκίας στο γεγονός ότι τελευταία πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα για τη διευθέτηση διμερών ζητημάτων, ενώ στο Κυπριακό δεν αποκλείουν μια επανεκκίνηση των διεργασιών, με άμεση εμπλοκή του ευρωατλαντικού παράγοντα, με δομές στρατιωτικές και αστυνόμευσης πάνω στο νησί.
Επαναφέρουν δηλαδή σενάρια που είχαν δουλευτεί και στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, ενάμιση χρόνο πριν, ότι με πρόσχημα την κατάργηση των εγγυήσεων θα πάει στο νησί ένας «μηχανισμός επίβλεψης του ΟΗΕ της ΕΕ, ή "οτιδήποτε άλλο" που θα επιβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε ένα βάθος χρόνου, έως και 10 χρόνια».
Από το «κάδρο» της επόμενης χρονιάς δεν θα μπορούσαν να λείπουν Ρωσία και Κίνα, με τις κυβερνητικές πηγές να διαπιστώνουν βελτίωση των σχέσεων με την πρώτη, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.
Η Ρωσία εκτιμά πως στη Συρία, παρά τα όσα λέει ο Τραμπ, «οι Αμερικανοί δεν φεύγουν», ενώ φαίνεται ότι δεν προκρίνεται τελικά κάποιου είδους ομοσπονδοποίηση της χώρας, όπως θα ήθελαν οι Κούρδοι, που στο τέλος θα περιοριστούν σε μια εκτεταμένη αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά μελετά την αποστολή επιτετραμμένου στη συριακή πρωτεύουσα.
Τέλος, κατά τον «Στρατηγικό Διάλογο» στην Ουάσιγκτον τέθηκε θέμα για τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν καλοβλέπουν την επένδυσή της στον Πειραιά και τις βλέψεις της για τη ναυπηγοεπισκευή, όπου θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητα και αμερικανικά μονοπώλια.
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, επαναφέρει με κάθε ευκαιρία η τουρκική κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναμετέδωσαν ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε έρευνες με το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», εκδίδοντας Navtex που - σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ - αφορά περιοχή που περιλαμβάνει τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κω, το σύμπλεγμα Μεγίστης και άλλα σημεία του Αιγαίου. Οι έρευνες είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν χτες, μέχρι και την Κυριακή 30 Δεκέμβρη.
Επίσης, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τουρκία προχωρά και σε νέα προκλητικά γυμνάσια, «δεσμεύοντας» με παράνομη NAVTEX περιοχή νότια της Κύπρου που συνορεύει με το «οικόπεδο» 8 της κυπριακής ΑΟΖ (για το οποίο έχουν κάνει αίτηση για έρευνα και εκμετάλλευση η γαλλική «ΤOTAL» και η ιταλική «ΕΝΙ»).
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, «ανακοίνωσε προς πολλές πλευρές» ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, βόρεια, νότια, δυτικά και ανατολικά της Κύπρου, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν παράνομα τετελεσμένα, τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματά μας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε τα σχέδια για νέες γεωτρήσεις και στα βόρεια της Κύπρου, στα οποία η Τουρκία επιμένει επικαλούμενη συμφωνίες με το ψευδοκράτος και την ...ιδιότητά της ως «υπερασπιστής» των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι μέσα στο Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει να επιχειρεί στην περιοχή για λογαριασμό της Τουρκίας και δεύτερο γεωτρύπανο, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τελικά αποφασίστηκε να σταλεί στη Μεσόγειο ώστε - όπως σχολίασε - να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα «οικόπεδα» που έχει καθορίσει ως δικά της η «νότια Κύπρος», αλλά στο «οικόπεδο» 10 όπου γίνονται έρευνες αυτήν την περίοδο (από την αμερικανική «ExxonMobil» και την αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum») «δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα», ανέφερε.
Πάντως, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να διευκρινίσει - εκπέμποντας ετοιμότητα και για τα παζάρια που αναμένονται στο Κυπριακό - ότι η Τουρκία δεν εναντιώνεται στις γεωτρήσεις της Κύπρου, αλλά αυτό που την ανησυχεί είναι αν θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Μπεκίρ Πακντεμιρλί, έκανε κι αυτός παρέμβαση για να χαρακτηρίσει το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» και να επαναλάβει ότι η Τουρκία ως «εγγυήτρια χώρα» θα συνεχίσει να στηρίζει «την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου». Ο Πακντεμιρλί συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και υποστήριξε ότι αποτέλεσμα στο Κυπριακό δεν έχει υπάρξει εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως μειονότητα. Συμπλήρωσε δε ότι «χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για τη λύση του Κυπριακού» και ότι αυτοί οι δρόμοι θα πρέπει να αναζητηθούν «σε διαβούλευση μαζί με τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία». Από τη μεριά του, ο Ακιντζί σημείωσε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό η μια πλευρά να είναι ο «ιδιοκτήτης του νησιού» και η άλλη πλευρά να θεωρείται «μπάλωμα», «μειονότητα».
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι «μερικές φορές υπάρχει μια ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο». Επέκρινε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «προσπαθούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε μια θετική κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι αναμένεται και επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα, ενόψει και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Η επίσκεψη, που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον Γενάρη, αναμένεται να επιβεβαιώσει το ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προς την Τουρκία, προκειμένου αυτή να παραμείνει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, παράλληλα με το επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί προς το λαό.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, από την Κύπρο όπου και επισκέφτηκε την ΕΛΔΥΚ, σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά επανάλαβε ότι «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε».
Παράλληλα, οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες, σε Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω, καθώς και στο Αιγαίο. Χτες, 8 τουρκικά «F-16», τα 2 οπλισμένα, συν 1 κατασκοπευτικό αεροσκάφος «CN-235» προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.