Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αμερικανοΝΑΤΟική ατζέντα «κορωνίδα» της εξωτερικής πολιτικής

Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν τους στόχους της νέας χρονιάς

Από τον πρόσφατο «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας στην Ουάσιγκτον
Από τον πρόσφατο «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας στην Ουάσιγκτον
Με φουλ ταχύτητα μπαίνει η κυβέρνηση στο 2019 σε ό,τι αφορά στόχους της αστικής τάξης στην εξωτερική πολιτική, προωθώντας την υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκανική και Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία.

Βαλκάνια

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση τις αμέσως επόμενες μέρες των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, δηλώνει ικανοποιημένη από τις αλλαγές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση Ζάεφ και σχεδιάζει μέσα στο Γενάρη να εισάγει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Προωθώντας τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό με κάθε τρόπο, ετοιμάζεται μέχρι το Μάη να φέρει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως επιζητούν και οι ΗΠΑ.

Για τη δε επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως και για την καταψήφιση ενδεχόμενης πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι θα πρόκειται για δύο διαφορετικές πλειοψηφίες: Ο κορμός θα είναι ο ίδιος, αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τις Πρέσπες θα είναι άλλοι απ' αυτούς που θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, στις 10 - 11 Γενάρη.

Ενέργεια

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν αναμφίβολα τα ζητήματα της Ενέργειας, βασικό θέμα συζήτησης στον εναρκτήριο «Στρατηγικό Διάλογο» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πριν από δυο βδομάδες στην Ουάσιγκτον, που συνεχίζεται σε επιτροπές μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Αμερικανοί προτάσσουν στην παρούσα φάση την κατασκευή του σταθμού επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα αξιοποιηθεί ως πύλη εισόδου του αμερικανικού αέριου στην Ευρώπη, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, η οποία πάντως έχει τη δυνατότητα να πουλάει το καύσιμο σε τιμές μέχρι και 30% χαμηλότερες από αυτές των ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα δηλώνει ήδη «πελάτης», εισάγοντας αύριο Σάββατο 29 Δεκέμβρη, για πρώτη φορά, αμερικανικό αέριο με φορτίο που θα αποθηκευτεί στη Ρεβυθούσα. Παρά το μεγαλύτερο κόστος, πηγές της κυβέρνησης αντιτείνουν ότι η αγορά αυτή λειτουργεί ως γεωστρατηγικό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία διεκδικεί να παίξει ρόλο κόμβου και για το αμερικανικό αέριο, διοχετεύοντάς το στην Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης και του διασυνδετήριου κάθετου αγωγού IGB ή του TAP.

Τουρκία

Αναφορικά με τη νέα ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη ανησυχία τους ότι «σε περίπτωση που ξαναγίνει συμβάν τύπου Ιμια, δεν μπορεί να επέμβουν ξανά οι ΗΠΑ, θα είμαστε μόνοι μας, εξ ου και θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας». Σ' αυτό το πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί το ταξίδι του Τσίπρα στην Αγκυρα ακόμα και μέσα στο Γενάρη.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και όχι «εγγύηση σταθερότητας και ειρήνης», όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαφημίζοντας και τη δική της επικίνδυνη εμπλοκή, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η Ελλάδα μπορεί στην παρούσα φάση να είναι «γεωστρατηγικά αναβαθμισμένη λόγω των επιλογών των ΗΠΑ», αλλά αυτό που πρωτεύει είναι «να μη διαρρήξει η Τουρκία τις σχέσεις της με τη Δύση», στόχος για τον οποίο «δουλεύει» και η κυβέρνηση, αποσπώντας τα εύσημα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ δεν αποκλείουν δάκτυλο της Τουρκίας στο γεγονός ότι τελευταία πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα για τη διευθέτηση διμερών ζητημάτων, ενώ στο Κυπριακό δεν αποκλείουν μια επανεκκίνηση των διεργασιών, με άμεση εμπλοκή του ευρωατλαντικού παράγοντα, με δομές στρατιωτικές και αστυνόμευσης πάνω στο νησί.

Επαναφέρουν δηλαδή σενάρια που είχαν δουλευτεί και στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, ενάμιση χρόνο πριν, ότι με πρόσχημα την κατάργηση των εγγυήσεων θα πάει στο νησί ένας «μηχανισμός επίβλεψης του ΟΗΕ της ΕΕ, ή "οτιδήποτε άλλο" που θα επιβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε ένα βάθος χρόνου, έως και 10 χρόνια».

Ρωσία - Κίνα

Από το «κάδρο» της επόμενης χρονιάς δεν θα μπορούσαν να λείπουν Ρωσία και Κίνα, με τις κυβερνητικές πηγές να διαπιστώνουν βελτίωση των σχέσεων με την πρώτη, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

Η Ρωσία εκτιμά πως στη Συρία, παρά τα όσα λέει ο Τραμπ, «οι Αμερικανοί δεν φεύγουν», ενώ φαίνεται ότι δεν προκρίνεται τελικά κάποιου είδους ομοσπονδοποίηση της χώρας, όπως θα ήθελαν οι Κούρδοι, που στο τέλος θα περιοριστούν σε μια εκτεταμένη αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά μελετά την αποστολή επιτετραμμένου στη συριακή πρωτεύουσα.

Τέλος, κατά τον «Στρατηγικό Διάλογο» στην Ουάσιγκτον τέθηκε θέμα για τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν καλοβλέπουν την επένδυσή της στον Πειραιά και τις βλέψεις της για τη ναυπηγοεπισκευή, όπου θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητα και αμερικανικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ