Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και συνέχεια παζαριών

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, επαναφέρει με κάθε ευκαιρία η τουρκική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναμετέδωσαν ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε έρευνες με το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», εκδίδοντας Navtex που - σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ - αφορά περιοχή που περιλαμβάνει τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κω, το σύμπλεγμα Μεγίστης και άλλα σημεία του Αιγαίου. Οι έρευνες είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν χτες, μέχρι και την Κυριακή 30 Δεκέμβρη.

Επίσης, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τουρκία προχωρά και σε νέα προκλητικά γυμνάσια, «δεσμεύοντας» με παράνομη NAVTEX περιοχή νότια της Κύπρου που συνορεύει με το «οικόπεδο» 8 της κυπριακής ΑΟΖ (για το οποίο έχουν κάνει αίτηση για έρευνα και εκμετάλλευση η γαλλική «ΤOTAL» και η ιταλική «ΕΝΙ»).

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, «ανακοίνωσε προς πολλές πλευρές» ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, βόρεια, νότια, δυτικά και ανατολικά της Κύπρου, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν παράνομα τετελεσμένα, τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματά μας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε τα σχέδια για νέες γεωτρήσεις και στα βόρεια της Κύπρου, στα οποία η Τουρκία επιμένει επικαλούμενη συμφωνίες με το ψευδοκράτος και την ...ιδιότητά της ως «υπερασπιστής» των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι μέσα στο Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει να επιχειρεί στην περιοχή για λογαριασμό της Τουρκίας και δεύτερο γεωτρύπανο, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τελικά αποφασίστηκε να σταλεί στη Μεσόγειο ώστε - όπως σχολίασε - να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα «οικόπεδα» που έχει καθορίσει ως δικά της η «νότια Κύπρος», αλλά στο «οικόπεδο» 10 όπου γίνονται έρευνες αυτήν την περίοδο (από την αμερικανική «ExxonMobil» και την αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum») «δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα», ανέφερε.

Πάντως, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να διευκρινίσει - εκπέμποντας ετοιμότητα και για τα παζάρια που αναμένονται στο Κυπριακό - ότι η Τουρκία δεν εναντιώνεται στις γεωτρήσεις της Κύπρου, αλλά αυτό που την ανησυχεί είναι αν θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Μπεκίρ Πακντεμιρλί, έκανε κι αυτός παρέμβαση για να χαρακτηρίσει το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» και να επαναλάβει ότι η Τουρκία ως «εγγυήτρια χώρα» θα συνεχίσει να στηρίζει «την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου». Ο Πακντεμιρλί συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και υποστήριξε ότι αποτέλεσμα στο Κυπριακό δεν έχει υπάρξει εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως μειονότητα. Συμπλήρωσε δε ότι «χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για τη λύση του Κυπριακού» και ότι αυτοί οι δρόμοι θα πρέπει να αναζητηθούν «σε διαβούλευση μαζί με τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία». Από τη μεριά του, ο Ακιντζί σημείωσε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό η μια πλευρά να είναι ο «ιδιοκτήτης του νησιού» και η άλλη πλευρά να θεωρείται «μπάλωμα», «μειονότητα».

Και αναμονή επίσκεψης Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι «μερικές φορές υπάρχει μια ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο». Επέκρινε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «προσπαθούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε μια θετική κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι αναμένεται και επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα, ενόψει και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η επίσκεψη, που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον Γενάρη, αναμένεται να επιβεβαιώσει το ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προς την Τουρκία, προκειμένου αυτή να παραμείνει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, παράλληλα με το επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί προς το λαό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, από την Κύπρο όπου και επισκέφτηκε την ΕΛΔΥΚ, σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά επανάλαβε ότι «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε».

Παράλληλα, οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες, σε Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω, καθώς και στο Αιγαίο. Χτες, 8 τουρκικά «F-16», τα 2 οπλισμένα, συν 1 κατασκοπευτικό αεροσκάφος «CN-235» προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ