ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης υποδομών

MotionTeam

Συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η έλλειψη υποδομών αντιμετώπισης φυσιολογικών για την εποχή καιρικών φαινομένων, με ευθύνη της κυβέρνησης, των Περιφερειών και των δήμων στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία.

Στο οδικό δίκτυο προβλήματα εντοπίζονται στο επαρχιακό δίκτυο των νομών και κυρίως στη Χαλκιδική. Στη Θεσσαλονίκη, ακόμη, δρόμοι και πεζοδρόμια σε πολλά σημεία μετατράπηκαν σε παγοδρόμια. Ακόμη και ο δρόμος που οδηγεί προς το Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», το πρωί ήταν παγωμένος. Τα σχολεία σε αρκετούς δήμους δεν λειτούργησαν χτες και αναμένεται να μείνουν κλειστά και σήμερα. Ομως, σε πολλές περιπτώσεις, όπου λειτούργησαν, αυτό έγινε με κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, καθώς δεν είχαν καθαριστεί οι αυλές από τα χιόνια και τον πάγο. Ενδεικτική είναι η εικόνα από το Πειραματικό Σχολείο στην Αγίας Σοφίας, το 36ο Δημοτικό, το 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης κ.ά., τα οποία στην πραγματικότητα υπολειτούργησαν, καθώς ο δήμος δεν φρόντισε ούτε αλάτι να προμηθεύσει, πολύ περισσότερο να ρίξει, ενώ μέχρι και χτες το απόγευμα ορισμένα σχολεία ανέμεναν τις υδροφόρες να πλύνουν τις αυλές με αλατόνερο.

Και στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, τα σχολεία στη Νεάπολη και τον Αγιο Παύλο άνοιξαν χωρίς να έχουν καθαριστεί οι αυλές. Από τις επισκέψεις δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» φάνηκε πως σχολεία που άνοιξαν στον Αγιο Παύλο υπολειτούργησαν - αφού ελάχιστοι γονείς έστειλαν τα παιδιά τους - και ταυτόχρονα η λειτουργία τους έγινε κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς νερό (λόγω παγωνιάς), με χιόνι και πάγο σε αυλή, διαδρόμους και σκαλοπάτια, και βέβαια με την ίδια κατάσταση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του δήμου. Οπως κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», «παρά τις διθυραμβικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποδείχτηκε τελικά ανεπαρκής για τον καθαρισμό των δρόμων, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των εργαζομένων.

Η διοίκηση του δήμου μάλιστα χρησιμοποίησε ακόμη και τους σπουδαστές των ΤΕΙ και ΙΕΚ (που έρχονται υποτίθεται για να κάνουν πρακτική εξάσκηση στην ειδικότητά τους) ως εργάτες εκχιονισμού, χωρίς να τους δώσει ούτε τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Τρεις μέρες μετά τη χιονόπτωση και ακόμη οι περισσότεροι δρόμοι και τα πεζοδρόμια δεν έχουν καθαριστεί, ούτε και οι αυλές των σχολείων.

Η απόφαση της διοίκησης του δήμου να ανοίξουν τα σχολεία σε Νεάπολη και Αγ. Παύλο αποδείχτηκε βιαστική, πρόχειρη και επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να εξασφαλιστούν με όλα τα μέσα ο καθαρισμός των δρόμων και η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών. Να καθαριστούν όλοι οι χώροι των σχολείων και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Να παρθούν μέτρα προστασίας για τις φτωχές και άπορες οικογένειες του δήμου.

Στο μεταξύ, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και σήμερα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, κλειστά θα είναι και σήμερα τα σχολεία στους δήμους Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Λαγκαδά και τα σχολεία του δήμου Θέρμης (Περιστεράς, Κ. Σχολαρίου, Καρδίας, Πλαγιαρίου, Τριλόφου).

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις 9.30 το πρωί. Στην ΠΕ Σερρών, κλειστά θα είναι τα σχολεία των δήμων Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης, Ηράκλειας και το Νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Κιλκίς, Κατερίνης και Εδεσσας.

Στη Δυτική Μακεδονία

Τις τελευταίες μέρες, τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα πλήττουν και τη Δυτική Μακεδονία, με χιονοπτώσεις, δυνατό αέρα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χτες τη νύχτα, στη Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε στους -23 βαθμούς.

Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, είναι εγκλωβισμένοι στα χωριά, αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες είναι αποκλεισμένες, ενώ τα αποθέματα ζωοτροφών τελειώνουν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των πόλεων και των χωριών, με το σωρευμένο παγωμένο χιόνι τις βραδινές και πρωινές ώρες να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους κανονικά.

Σήμερα κλειστά θα μείνουν και δεύτερη μέρα τα σχολεία στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων - Βελβεντού και Βοΐου, Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, Γρεβενών και Δεσκάτης και τα σχολεία στην ΠΕ Καστοριάς.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Παγώνουν» πρόσφυγες και μετανάστες

Κανένα μέτρο για την προστασία τους από την κυβέρνηση

Αποψη από το παγωμένo ΚΥΤ της Σάμου, που κατακλύζεται από σκηνές μέσα στο καταχείμωνο
Αποψη από το παγωμένo ΚΥΤ της Σάμου, που κατακλύζεται από σκηνές μέσα στο καταχείμωνο
«

Την ώρα που το ΝΑΤΟ αλωνίζει στα νερά μας, για να μας φυλάξει από τους ...πρόσφυγες (!), αυτοί παγώνουν στα hot spots» των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τονίζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Αυτοί που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, αφού τη μετέτρεψαν οι ιμπεριαλιστές του πλανήτη σε "άμμο και θάνατο" (έκφραση του πλανητάρχη για τη Συρία), βρίσκονται δυο σπιθαμές πιο πέρα από το σπιτικό μας: Στο hot spot της πρώην ΒΙΑΛ. Χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες επιθυμίας τους, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαμονής, που όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να τις εξωραΐσει δεν θα το καταφέρει, εξαιτίας όχι μόνο του υπερπληθυσμού, όχι μόνο των δομών, που δεν παύουν να χρήζουν βελτίωσης, αλλά και του αφόρητου κρύου και του χιονιά που επικρατεί αυτές τις μέρες.

Στο όλο σκηνικό δεν μπορεί να μείνει απέξω η τοπική και περιφερειακή διοίκηση, η οποία θυμάται το Προσφυγικό κυρίως το καλοκαίρι, αφού τότε αποτελεί τροχοπέδη στην "τουριστική ανάπτυξη" την οποία επικαλείται.

Καλούμε και απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση στο μέτρο που της αναλογεί, να δείξουν εδώ και τώρα το ενδιαφέρον τους στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο hot spot του νησιού μας, αλλά και στις ευάλωτες ομάδες αυτών (οικογένειες - ΑμεΑ - βραχυχρόνια ασθενείς), που προσωρινά μένουν σε σπίτια, προκειμένου:

Να οργανωθεί άμεσα και με την απαιτούμενη ασφάλεια η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, όπως ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, να καταδικάσει η κυβέρνηση έμπρακτα την πολιτική των οικονομικών "ατμομηχανών" της Ευρώπης, που μετέτρεψαν τα νησιά και τη χώρα μας σε φυλακή ρημαγμένων από τους πολέμους τους ψυχών, κατά το βραχυχρόνιο διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας και στο νησί μας, να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα και όχι ως όντα ενός κατώτερου θεού, να κλείσει άμεσα όλα τα hot spots - κολαστήρια στα νησιά μας».

Στο ΚΥΤ της Χίου ζουν εγκλωβισμένοι 1.253 άνθρωποι (ενώ η χωρητικότητά του είναι για 1.014 άτομα). Στη Μόρια της Λέσβου ζουν εγκλωβισμένοι 5.064 ξεριζωμένοι, σε ένα μέρος με χωρητικότητα 3.100 άτομα. Στη δομή του Καρά Τεπέ, που ηλεκτροδοτείται με γεννήτριες, ήταν συχνές χτες οι διακοπές του ρεύματος, σε έναν χώρο όπου εγκαταβιούν πολλές οικογένειες και άτομα με προβλήματα υγείας. Στη Σάμο η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αφού το τοπικό ΚΥΤ έχει χωρητικότητα 648 άτομα και «ζουν» σε αυτό 3.744 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέσα σε σκηνές, εκτεθειμένοι στη βαρυχειμωνιά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ανακοίνωση με αφορμή τα προβλήματα από την κακοκαιρία εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, όπου σημειώνει ότι υπεύθυνη για τα όσα βιώνει ο λαός αυτές τις μέρες είναι η πολιτική της ΕΕ, που διαχρονικά συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, που δέχονται και εφαρμόζουν η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Και εξηγεί: «Τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση έφεραν τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη" και τώρα τον "Κλεισθένη". Ολες οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση επικέντρωσαν τη συζήτηση στο χωροταξικό των δήμων και στην υποτιθέμενη "αυτοτέλεια" των δήμων και περιφερειών. Ομως, αυτές οι αλλαγές έφεραν τη σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης των περιφερειών και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συγχώνευση των υπηρεσιών, που σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων και τις συνταξιοδοτήσεις άφησαν τις υπηρεσίες χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, που θα αντιμετωπίζει σε διάφορες χρονικές στιγμές σημαντικές ζωτικές ανάγκες για τη λειτουργία των πόλεων και των χωριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Και να περισσεύουν, δηλαδή, χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. μη μισθολογικό κόστος κ.λπ.) και να δημιουργείται χώρος ζωτικός για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

Προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Οσο συνεχίζεται η πολιτική που υποτάσσεται στη λογική του "κόστους - οφέλους", τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο που θα εμφανίζεται στην περιοχή μας.

Οσο εφαρμόζεται η πολιτική που σχεδιάζει την οικονομία της χώρας με βάση το κέρδος των λίγων, τόσο δεν θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού».

Η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα «να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης (χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό), στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, συντήρηση και ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων».

Νέο κύμα χιονιά από σήμερα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα από τα βόρεια. Από το πρωί αναμένονται χιόνια σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά, αλλά και χαμηλότερα, στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, τα οποία βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Σταδιακά όμως θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που θα φέρουν βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι νότιοι άνεμοι θα φέρουν επίσης άνοδο της θερμοκρασίας. Εξάλλου, ανανεώνεται συνέχεια η λίστα των περιοχών στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου και σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία - ενδεικτικά, θα είναι κλειστά στους δήμους Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Πεντέλης και Μελισσίων. Ο σχετικός κατάλογος μεγάλωνε χτες ώρα με την ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ