Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Παγώνουν» πρόσφυγες και μετανάστες

Κανένα μέτρο για την προστασία τους από την κυβέρνηση

Αποψη από το παγωμένo ΚΥΤ της Σάμου, που κατακλύζεται από σκηνές μέσα στο καταχείμωνο
Αποψη από το παγωμένo ΚΥΤ της Σάμου, που κατακλύζεται από σκηνές μέσα στο καταχείμωνο
«

Την ώρα που το ΝΑΤΟ αλωνίζει στα νερά μας, για να μας φυλάξει από τους ...πρόσφυγες (!), αυτοί παγώνουν στα hot spots» των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τονίζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Αυτοί που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, αφού τη μετέτρεψαν οι ιμπεριαλιστές του πλανήτη σε "άμμο και θάνατο" (έκφραση του πλανητάρχη για τη Συρία), βρίσκονται δυο σπιθαμές πιο πέρα από το σπιτικό μας: Στο hot spot της πρώην ΒΙΑΛ. Χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες επιθυμίας τους, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαμονής, που όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να τις εξωραΐσει δεν θα το καταφέρει, εξαιτίας όχι μόνο του υπερπληθυσμού, όχι μόνο των δομών, που δεν παύουν να χρήζουν βελτίωσης, αλλά και του αφόρητου κρύου και του χιονιά που επικρατεί αυτές τις μέρες.

Στο όλο σκηνικό δεν μπορεί να μείνει απέξω η τοπική και περιφερειακή διοίκηση, η οποία θυμάται το Προσφυγικό κυρίως το καλοκαίρι, αφού τότε αποτελεί τροχοπέδη στην "τουριστική ανάπτυξη" την οποία επικαλείται.

Καλούμε και απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση στο μέτρο που της αναλογεί, να δείξουν εδώ και τώρα το ενδιαφέρον τους στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο hot spot του νησιού μας, αλλά και στις ευάλωτες ομάδες αυτών (οικογένειες - ΑμεΑ - βραχυχρόνια ασθενείς), που προσωρινά μένουν σε σπίτια, προκειμένου:

Να οργανωθεί άμεσα και με την απαιτούμενη ασφάλεια η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες έτσι ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, όπως ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, να καταδικάσει η κυβέρνηση έμπρακτα την πολιτική των οικονομικών "ατμομηχανών" της Ευρώπης, που μετέτρεψαν τα νησιά και τη χώρα μας σε φυλακή ρημαγμένων από τους πολέμους τους ψυχών, κατά το βραχυχρόνιο διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας και στο νησί μας, να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα και όχι ως όντα ενός κατώτερου θεού, να κλείσει άμεσα όλα τα hot spots - κολαστήρια στα νησιά μας».

Στο ΚΥΤ της Χίου ζουν εγκλωβισμένοι 1.253 άνθρωποι (ενώ η χωρητικότητά του είναι για 1.014 άτομα). Στη Μόρια της Λέσβου ζουν εγκλωβισμένοι 5.064 ξεριζωμένοι, σε ένα μέρος με χωρητικότητα 3.100 άτομα. Στη δομή του Καρά Τεπέ, που ηλεκτροδοτείται με γεννήτριες, ήταν συχνές χτες οι διακοπές του ρεύματος, σε έναν χώρο όπου εγκαταβιούν πολλές οικογένειες και άτομα με προβλήματα υγείας. Στη Σάμο η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αφού το τοπικό ΚΥΤ έχει χωρητικότητα 648 άτομα και «ζουν» σε αυτό 3.744 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέσα σε σκηνές, εκτεθειμένοι στη βαρυχειμωνιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ