ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Τα ψέματα δεν κρύβονται!

Η συνυπευθυνότητα αυξάνεται απεριόριστα μετά από 1.137.750 τόνους και δε σταματάει στο 0,6% όπως κουτοπόνηρα διέδωσε ο υπουργός Γεωργίας

Τη μισή καταστροφική αλήθεια ανακοίνωσε σκοπίμως ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης για το τι αποφασίστηκε τελικά στη νέα αναθεώρηση του κοινοτικού, καθεστώτος στο βαμβάκι. Ο υπουργός Γεωργίας χωρίς ίχνος ντροπής φρόντισε μόνο να δημιουργήσει κλίμα εμπαιγμού για τους βαμβακοπαραγωγούς και να εμφανίσει άλλη μια απατηλή επιτυχία.

Η πραγματική αλήθεια, όμως, είναι ότι στις 24 του Απρίλη ο υπουργός Γεωργίας συμφώνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στη λήψη ακόμα χειρότερων μέτρων, από αυτά που αρχικά ανακοίνωσε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο υπουργός Γεωργίας, γυρνώντας στην Ελλάδα, δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσει, όπως συνηθίζει, τη νέα... επιτυχία του. Φαίνεται ότι τον ενδιέφερε μόνο να δώσει μια μικρή παράταση ζωής στα ασύστολα ψεύδη του.

Το μεγαλύτερο ψέμα του Γ. Ανωμερίτη, όπως αποκαλύπτεται, έχει να κάνει με το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού της συνυπευθυνότητας. Με βάση, μια σύντομη περίληψη -στα αγγλικά-των πεπραγμένων του συμβουλίου και τα λεγόμενα έγκυρων πηγών του υπουργείου Γεωργίας, μιας και δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αναλυτικό κείμενο της ΕΕ για το τι τελικά αποφασίστηκε -όπως αναφέρεται ο νέος κανονισμός θα ψηφιστεί ως σημείο Α πιθανότατα στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ή και σε κάποιο άλλο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ- προκύπτουν τα εξής: Η συνυπευθυνότητα αυξάνει απεριόριστα μετά το 1.137.750 τόνους εθνικής παραγωγής βαμβακιού και ο υπολογισμός της γίνεται με αυξημένο συντελεστή που προκύπτει, σε ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής, αν ξεπερνάει το «παγωμένο» εθνικό πλαφόν των 782.000 τόνων. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε για εθνική παραγωγή μέχρι 1.137.750 τόνους ο συντελεστής συνυπευθυνότητας να μείνει στο 0,5%. Από εκεί και πάνω ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα ανεβαίνει κατά 0,02% για κάθε αύξηση της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού κατά 15.170 τόνους (δηλαδή, για κάθε αύξηση της παραγωγής κατά 7.585 τόνους ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα ανεβαίνει κατά 0,01%). Ετσι στην περίπτωση που εθνική παραγωγή φτάσει το 1.517.000 τόνους ο συντελεστής γίνεται 1% (δηλαδή, ένα προς ένα για κάθε μονάδα υπέρβασης) και στο ύψος αυτό, η επιδότηση του βαμβακιού μηδενίζεται από το επιβαλλόμενο πρόστιμο συνυπευθυνότητας!

Το πόσο μεγάλη ήταν η... επιτυχία του υπουργού Γεωργίας φαίνεται και από το ακόλουθο παράδειγμα: Με τον προηγούμενο κανονισμό το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την περσινή παραγωγή (1.275.000 τόνους) υπολογίζεται γύρω στις 90,5 δραχμές το κιλό. Αν τώρα γίνει ένας υποθετικός υπολογισμός, με βάση το νέο κανονισμό, ο συντελεστής συνυπευθυνότητας για την περσινή παραγωγή φτάνει το 0,68% και η συνυπευθυνότητα διαμορφώνεται γύρω στις 123 δραχμές το κιλό. Δηλαδή 32,5 δραχμές το κιλό παραπάνω, που σημαίνει ότι, αν ο νέος κανονισμός ίσχυε από πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχαναν άλλα 41,5 δισ. δραχμές επιπλέον!

Τα παραπάνω, μάλλον, αποτελούν... ψιλά γράμματα για τον Γ. Ανωμερίτη. Αυτουνού του αρκεί να ακολουθεί πολιτική υποτέλειας στα αφεντικά της ΕΕ και να ξεπουλάει συνειδητά τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και γενικώς όλων των αγροτών. Και τη στάση του αυτή την εμφάνισε ως μια ακόμα «διαπραγματευτική επιτυχία». Το ψέμα, βέβαια, πήγε σύννεφο στη μια και μοναδική ανακοίνωση που έβγαλε από το Λουξεμβούργο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δόθηκε εντέχνως η εντύπωση ότι η συνυπευθυνότητα σταματάει στο 0,6% για εθνική παραγωγή 1.213.600 τόνους. Ειδικότερα ανακοινώθηκε: «Η ποινή συνυπευθυνότητας μεταξύ των 1.137.750 τόνων και 1.213.600 τόνων κλιμακώνεται από 0,5% έως 0,6% (ανά 20.000 τόνους αύξηση 0,02%)». Εδώ έγινε κι ένα λαθάκι... Δεν ξέρουμε, αν και αυτό έγινε σκόπιμα ή όχι, αλλά η αύξηση του συντελεστή συνυπευθυνότητας κατά 0,02% ανά 20.000 τόνους αφορά την Ελλάδα και την Ισπανία μαζί όταν το κοινοτικό πλαφόν ξεπερνάει το 1.500.000 τόνους.

Το πιο άσχημο, όμως, είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας αποδέχτηκε ένα κανονισμό όπου στο 1.517.000 τόνους χάνεται ολόκληρη η επιδότηση στο βαμβάκι και λοιδορούσε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα, που πρότεινε εθνικό πλαφόν 1.500.000 τόνους στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Και όχι μόνο αυτό. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Γεωργίας στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο δεν έβγαλε ούτε κιχ για την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας Ευρωκοινοβουλίου που πρότεινε πλαφόν για την Ελλάδα 1.200.000 τόνους και 350.000 τόνους για την Ισπανία, καθώς και αύξηση της ελάχιστης τιμής και της τιμής στόχου κατά 10%.

Αλήθεια, με τι αντάλλαγμα συμφώνησε ο Γ. Ανωμερίτης σε αυτά τα ολέθρια μέτρα;

Βγήκαν τα κυβερνητικά «χατζάρια»

Μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) ξεκίνησε το υπουργείο Γεωργίας την επιχείρηση εφαρμογής των νέων μέτρων δραστικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για τη φετινή παραγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή άρχισαν να στέλνονται μετά τις 18 του Απρίλη σειρά εγκυκλίων με αποδέκτες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος. Τελικοί αποδέκτες των νέων εντολών θα είναι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες θα επιφορτιστούν να κάνουν τη βρώμικη δουλιά για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας έβαλε μπρος τη «φάμπρικα» περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί έσπειραν ήδη τα χωράφια τους και η συντριπτική πλειοψηφία τους συμπλήρωσε τις δηλώσεις για το ΟΣΔΕ στις κατά τόπους Ενώσεις. Το εξοργιστικό της υπόθεσης όμως είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να επιτύχει όπως να 'ναι τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, έδωσε εκ των υστέρων τέτοιες εντολές που τα θέλει μονά-ζυγά δικά του. Σε σχετική εγκύκλιο με ημερομηνία 20/4/2001, αφού υπενθυμίζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 28/2/2001 για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5%, υπολογισμένης επί του μέσου όρου της πενταετίας 1995-1999, δίνονται οι παρακάτω εντολές:

  • «Εφόσον το δικαίωμα έκτασης των παραγωγών εμφανίζει μικρότερη έκταση στη δήλωση πρόθεσης καλλιέργειας από την εμφανιζόμενη έκταση, βάσει της ΚΥΑ 40420/28-2-01 θα λαμβάνονται υπόψη στη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ τα στρέμματα της δήλωσης πρόθεσης»
  • «Εφόσον τα στρέμματα που προκύπτουν σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ είναι μικρότερα από τα στρέμματα της πρόθεσης καλλιέργειας θα λαμβάνονται υπόψη τα στρέμματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της πιο πάνω ΚΥΑ».

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως οι νέοι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαιώσεις ότι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των μέτρων περιορισμού, καθώς επίσης ότι το σύνολο της δηλωνόμενης έκτασης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις εκτάσεις που δηλώθηκαν με βαμβάκι στο ΟΣΔΕ την περίοδο 2000. Πάντως, σε άλλη εγκύκλιο, που εκδόθηκε επίσης στις 20/4/2001, αναφέρεται ότι για τους νεοεμφανιζόμενους παραγωγούς θα ληφθούν υπόψη τα στρέμματα που δήλωσαν στις καταστάσεις πρόθεσης καλλιέργειας.

Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί με κάθε μέσο να περιορίσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, προκειμένου να εναρμονιστεί πλήρως με τις αντιαγροτικές αποφάσεις που η ίδια ψήφισε στις 24 του Απρίλη και να «κουκουλώσει» τις ολέθριες επιπτώσεις τους. Στην πράξη, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προκαλέσει ένα απίστευτο αλαλούμ, με παθόντες τους βαμβακοπαραγωγούς. Κι επειδή το υπουργείο Γεωργίας σκοπίμως δεν ανακοίνωσε εγκαίρως τις εφαρμοστικές εγκυκλίους, εξετάζονται τώρα δύο νέα σενάρια για να πετύχει ο στρεμματικός περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας. Το πρώτο είναι να ξαναγίνουν οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ από την αρχή και το δεύτερο να γίνουν περιοριστικές διορθώσεις στις υπάρχουσες δηλώσεις.

Επί της ουσίας οι βαμβακοπαραγωγοί, που έσπειραν και δήλωσαν περισσότερα στρέμματα από αυτά που αποφάσισε με το έτσι θέλω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, θα χάσουν φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, την επιδότηση για τις ποσότητες που ξεπερνούν το καθ' όλα παράνομο κυβερνητικό «ατομικό πλαφόν» στο βαμβάκι. Και τα περιοριστικά μέτρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δε θα ισχύουν μόνο για τη φετινή παραγωγή, αλλά θα συνεχιστούν και ενταθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Οσο για τους βαμβακοπαραγωγούς, αυτό που θα διαπιστώνουν χρόνο με το χρόνο θα είναι η περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και οι κορόνες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης της τιμής του βαμβακιού θα αποδειχτούν πέρα για πέρα «φούσκες», όπως συνέβη άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πολύμηνη μεθόδευση

Η κυβέρνηση αντί να παλέψει για την προάσπιση των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών ή έστω να καταψηφίσει τα νέα ολέθρια μέτρα για το βαμβάκι, επέλεξε την πολιτική περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας.

Το όλο σχέδιο ξεκίνησε από πρόπερσι με τη δημιουργία κλίματος μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, όπου πρωτοστάτησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τα κορυφαία αγροτικά στελέχη και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία αυτό που μεθοδεύτηκε ήταν η εκ των προτέρων εναρμόνιση με τις νέες καταστροφικές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αρχή έγινε πέρσι και στις 18/1/2000 ο υπουργός Γεωργίας, επικαλούμενος... περιβαλλοντικούς λόγους, ανακοίνωσε διοικητικά μέτρα για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα. Τα διοικητικά μέτρα εξειδικεύονται στις 9/2/2000, με την παράλληλη ανακοίνωση της επίσπευσης της εφαρμογής τους.

Τον περασμένο Νοέμβρη το υπουργείο Γεωργίας αναδιπλώνεται και ξαναποφασίζει νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για το 2001. Στις 16/11/2000 γίνεται διεπαγγελματική σύσκεψη και μια μέρα αργότερα ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης ανακοινώνει ότι αποφασίστηκε ομόφωνα να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια κατά 5%. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπογράφηκε στις 28/2/2001. Και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα (στις 15/2/2001) η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε την αύξηση της ποσόστωσης για την Ελλάδα στο 1.200.000 τόνους, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας είχε προτείνει 1.500.000 τόνους.

Στις 28/2/2001 γίνεται επίσης γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε παράνομα τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που πήρε πέρσι η κυβέρνηση. Παράλληλα έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 11 Δεκέμβρη του 2000 και αφορούσαν την εμπορική περίοδο 2001/2002.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ενώ γνώριζε όλα τα παραπάνω συνέχισε την πολιτική υλοποίησης των περιοριστικών σχεδίων της. Ετσι στις 28 του Μάρτη ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης έβγαλε μια «πονηρή» ανακοίνωση καλώντας τους αγρότες να περιορίσουν από μόνοι τους την παραγωγή βαμβακιού. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Μάρτη, είχε δοθεί εντολή να υποβάλουν υποχρεωτικά οι βαμβακοπαραγωγοί, για πρώτη φορά στα χρονικά, δηλώσεις πρόθεσης καλλιέργειας, οι οποίες όπως αποδείχτηκε αργότερα είχαν τη χρησιμότητά τους... Την ίδια ακριβώς ημέρα στάλθηκε, αφού δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ένα μήνα μετά την υπογραφή της, η Κοινή Υπουργική Απόφαση στα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος, ως μη κοινοποιήσιμη...

Η κυβερνητική πολιτική περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας δε σταμάτησε στα παραπάνω. Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, μπήκε μπρος άλλη μια μεθόδευση εκβιασμού και ψυχολογικού καταναγκασμού των βαμβακοπαραγωγών. Επιστρατεύτηκε το κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη (1464) και άρχισαν να πέφτουν τα τέλια... περιορισμού στο βαμβάκι. Οι υπάλληλοι του 1464 κατόπιν εντολής του υπουργείου Γεωργίας και με στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος, άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα στα σπίτια των βαμβακοπαραγωγών σε όλη τη χώρα και να τους καλούν να περιορίσουν την παραγωγή βαμβακιού.

Η παραπάνω απαράδεκτη πρακτική συνοδεύτηκε λίγο αργότερα, από μια σειρά ακόμα ενεργειών, που ήταν έκδοση διαδοχικών εγκυκλίων μετά τις 18 του Απρίλη με μοναδικό σκοπό την επίτευξη του δραστικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Κι αυτό έγινε προφανώς αφού είχε διασφαλιστεί στο μεταξύ ότι στις 24 του Απρίλη θα ψηφιζόταν ανάμεσα στα άλλα στις Βρυξέλλες ρύθμιση για τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, που είναι η πρόφαση για την επιβολή των νέων μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας.


Ρεπορτάζ
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ