Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Τα ψέματα δεν κρύβονται!

Η συνυπευθυνότητα αυξάνεται απεριόριστα μετά από 1.137.750 τόνους και δε σταματάει στο 0,6% όπως κουτοπόνηρα διέδωσε ο υπουργός Γεωργίας

Τη μισή καταστροφική αλήθεια ανακοίνωσε σκοπίμως ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης για το τι αποφασίστηκε τελικά στη νέα αναθεώρηση του κοινοτικού, καθεστώτος στο βαμβάκι. Ο υπουργός Γεωργίας χωρίς ίχνος ντροπής φρόντισε μόνο να δημιουργήσει κλίμα εμπαιγμού για τους βαμβακοπαραγωγούς και να εμφανίσει άλλη μια απατηλή επιτυχία.

Η πραγματική αλήθεια, όμως, είναι ότι στις 24 του Απρίλη ο υπουργός Γεωργίας συμφώνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στη λήψη ακόμα χειρότερων μέτρων, από αυτά που αρχικά ανακοίνωσε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο υπουργός Γεωργίας, γυρνώντας στην Ελλάδα, δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσει, όπως συνηθίζει, τη νέα... επιτυχία του. Φαίνεται ότι τον ενδιέφερε μόνο να δώσει μια μικρή παράταση ζωής στα ασύστολα ψεύδη του.

Το μεγαλύτερο ψέμα του Γ. Ανωμερίτη, όπως αποκαλύπτεται, έχει να κάνει με το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού της συνυπευθυνότητας. Με βάση, μια σύντομη περίληψη -στα αγγλικά-των πεπραγμένων του συμβουλίου και τα λεγόμενα έγκυρων πηγών του υπουργείου Γεωργίας, μιας και δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αναλυτικό κείμενο της ΕΕ για το τι τελικά αποφασίστηκε -όπως αναφέρεται ο νέος κανονισμός θα ψηφιστεί ως σημείο Α πιθανότατα στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ή και σε κάποιο άλλο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ- προκύπτουν τα εξής: Η συνυπευθυνότητα αυξάνει απεριόριστα μετά το 1.137.750 τόνους εθνικής παραγωγής βαμβακιού και ο υπολογισμός της γίνεται με αυξημένο συντελεστή που προκύπτει, σε ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής, αν ξεπερνάει το «παγωμένο» εθνικό πλαφόν των 782.000 τόνων. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε για εθνική παραγωγή μέχρι 1.137.750 τόνους ο συντελεστής συνυπευθυνότητας να μείνει στο 0,5%. Από εκεί και πάνω ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα ανεβαίνει κατά 0,02% για κάθε αύξηση της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού κατά 15.170 τόνους (δηλαδή, για κάθε αύξηση της παραγωγής κατά 7.585 τόνους ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα ανεβαίνει κατά 0,01%). Ετσι στην περίπτωση που εθνική παραγωγή φτάσει το 1.517.000 τόνους ο συντελεστής γίνεται 1% (δηλαδή, ένα προς ένα για κάθε μονάδα υπέρβασης) και στο ύψος αυτό, η επιδότηση του βαμβακιού μηδενίζεται από το επιβαλλόμενο πρόστιμο συνυπευθυνότητας!

Το πόσο μεγάλη ήταν η... επιτυχία του υπουργού Γεωργίας φαίνεται και από το ακόλουθο παράδειγμα: Με τον προηγούμενο κανονισμό το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για την περσινή παραγωγή (1.275.000 τόνους) υπολογίζεται γύρω στις 90,5 δραχμές το κιλό. Αν τώρα γίνει ένας υποθετικός υπολογισμός, με βάση το νέο κανονισμό, ο συντελεστής συνυπευθυνότητας για την περσινή παραγωγή φτάνει το 0,68% και η συνυπευθυνότητα διαμορφώνεται γύρω στις 123 δραχμές το κιλό. Δηλαδή 32,5 δραχμές το κιλό παραπάνω, που σημαίνει ότι, αν ο νέος κανονισμός ίσχυε από πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχαναν άλλα 41,5 δισ. δραχμές επιπλέον!

Τα παραπάνω, μάλλον, αποτελούν... ψιλά γράμματα για τον Γ. Ανωμερίτη. Αυτουνού του αρκεί να ακολουθεί πολιτική υποτέλειας στα αφεντικά της ΕΕ και να ξεπουλάει συνειδητά τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και γενικώς όλων των αγροτών. Και τη στάση του αυτή την εμφάνισε ως μια ακόμα «διαπραγματευτική επιτυχία». Το ψέμα, βέβαια, πήγε σύννεφο στη μια και μοναδική ανακοίνωση που έβγαλε από το Λουξεμβούργο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δόθηκε εντέχνως η εντύπωση ότι η συνυπευθυνότητα σταματάει στο 0,6% για εθνική παραγωγή 1.213.600 τόνους. Ειδικότερα ανακοινώθηκε: «Η ποινή συνυπευθυνότητας μεταξύ των 1.137.750 τόνων και 1.213.600 τόνων κλιμακώνεται από 0,5% έως 0,6% (ανά 20.000 τόνους αύξηση 0,02%)». Εδώ έγινε κι ένα λαθάκι... Δεν ξέρουμε, αν και αυτό έγινε σκόπιμα ή όχι, αλλά η αύξηση του συντελεστή συνυπευθυνότητας κατά 0,02% ανά 20.000 τόνους αφορά την Ελλάδα και την Ισπανία μαζί όταν το κοινοτικό πλαφόν ξεπερνάει το 1.500.000 τόνους.

Το πιο άσχημο, όμως, είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας αποδέχτηκε ένα κανονισμό όπου στο 1.517.000 τόνους χάνεται ολόκληρη η επιδότηση στο βαμβάκι και λοιδορούσε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα, που πρότεινε εθνικό πλαφόν 1.500.000 τόνους στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Και όχι μόνο αυτό. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Γεωργίας στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο δεν έβγαλε ούτε κιχ για την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας Ευρωκοινοβουλίου που πρότεινε πλαφόν για την Ελλάδα 1.200.000 τόνους και 350.000 τόνους για την Ισπανία, καθώς και αύξηση της ελάχιστης τιμής και της τιμής στόχου κατά 10%.

Αλήθεια, με τι αντάλλαγμα συμφώνησε ο Γ. Ανωμερίτης σε αυτά τα ολέθρια μέτρα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ