Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγήκαν τα κυβερνητικά «χατζάρια»

Μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) ξεκίνησε το υπουργείο Γεωργίας την επιχείρηση εφαρμογής των νέων μέτρων δραστικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για τη φετινή παραγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή άρχισαν να στέλνονται μετά τις 18 του Απρίλη σειρά εγκυκλίων με αποδέκτες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος. Τελικοί αποδέκτες των νέων εντολών θα είναι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες θα επιφορτιστούν να κάνουν τη βρώμικη δουλιά για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας έβαλε μπρος τη «φάμπρικα» περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί έσπειραν ήδη τα χωράφια τους και η συντριπτική πλειοψηφία τους συμπλήρωσε τις δηλώσεις για το ΟΣΔΕ στις κατά τόπους Ενώσεις. Το εξοργιστικό της υπόθεσης όμως είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να επιτύχει όπως να 'ναι τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, έδωσε εκ των υστέρων τέτοιες εντολές που τα θέλει μονά-ζυγά δικά του. Σε σχετική εγκύκλιο με ημερομηνία 20/4/2001, αφού υπενθυμίζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 28/2/2001 για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5%, υπολογισμένης επί του μέσου όρου της πενταετίας 1995-1999, δίνονται οι παρακάτω εντολές:

  • «Εφόσον το δικαίωμα έκτασης των παραγωγών εμφανίζει μικρότερη έκταση στη δήλωση πρόθεσης καλλιέργειας από την εμφανιζόμενη έκταση, βάσει της ΚΥΑ 40420/28-2-01 θα λαμβάνονται υπόψη στη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ τα στρέμματα της δήλωσης πρόθεσης»
  • «Εφόσον τα στρέμματα που προκύπτουν σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ είναι μικρότερα από τα στρέμματα της πρόθεσης καλλιέργειας θα λαμβάνονται υπόψη τα στρέμματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της πιο πάνω ΚΥΑ».

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως οι νέοι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαιώσεις ότι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των μέτρων περιορισμού, καθώς επίσης ότι το σύνολο της δηλωνόμενης έκτασης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις εκτάσεις που δηλώθηκαν με βαμβάκι στο ΟΣΔΕ την περίοδο 2000. Πάντως, σε άλλη εγκύκλιο, που εκδόθηκε επίσης στις 20/4/2001, αναφέρεται ότι για τους νεοεμφανιζόμενους παραγωγούς θα ληφθούν υπόψη τα στρέμματα που δήλωσαν στις καταστάσεις πρόθεσης καλλιέργειας.

Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί με κάθε μέσο να περιορίσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, προκειμένου να εναρμονιστεί πλήρως με τις αντιαγροτικές αποφάσεις που η ίδια ψήφισε στις 24 του Απρίλη και να «κουκουλώσει» τις ολέθριες επιπτώσεις τους. Στην πράξη, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προκαλέσει ένα απίστευτο αλαλούμ, με παθόντες τους βαμβακοπαραγωγούς. Κι επειδή το υπουργείο Γεωργίας σκοπίμως δεν ανακοίνωσε εγκαίρως τις εφαρμοστικές εγκυκλίους, εξετάζονται τώρα δύο νέα σενάρια για να πετύχει ο στρεμματικός περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας. Το πρώτο είναι να ξαναγίνουν οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ από την αρχή και το δεύτερο να γίνουν περιοριστικές διορθώσεις στις υπάρχουσες δηλώσεις.

Επί της ουσίας οι βαμβακοπαραγωγοί, που έσπειραν και δήλωσαν περισσότερα στρέμματα από αυτά που αποφάσισε με το έτσι θέλω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, θα χάσουν φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, την επιδότηση για τις ποσότητες που ξεπερνούν το καθ' όλα παράνομο κυβερνητικό «ατομικό πλαφόν» στο βαμβάκι. Και τα περιοριστικά μέτρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δε θα ισχύουν μόνο για τη φετινή παραγωγή, αλλά θα συνεχιστούν και ενταθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Οσο για τους βαμβακοπαραγωγούς, αυτό που θα διαπιστώνουν χρόνο με το χρόνο θα είναι η περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και οι κορόνες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης της τιμής του βαμβακιού θα αποδειχτούν πέρα για πέρα «φούσκες», όπως συνέβη άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξετινάζουν» τους φτωχομεσαίους (2003-04-22 00:00:00.0)
Τα παράπονα... στις επιτροπές (2003-04-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ξανασφάζει τους μικρομεσαίους (2003-02-25 00:00:00.0)
Οκτώ κιλά πάνω... (2002-12-11 00:00:00.0)
Ξανασφάζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια (2002-08-31 00:00:00.0)
Η συρρίκνωση της συρρίκνωσης (2002-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ