Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Ξετινάζουν» τους φτωχομεσαίους

Απαιτείται και πρόσφατη θεώρηση των βιβλιαρίων του ΟΓΑ, για να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ της νέας καλλιεργητικής περιόδου!

«Ασφαλιστική ενημερότητα» του ΟΓΑ ζητάει φέτος η κυβέρνηση από τους βαμβακοπαραγωγούς, κατά την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Κι όπως φαίνεται, πρόκειται για μια ακόμα απαράδεκτη μεθόδευση στην κυβερνητική επιχείρηση περαιτέρω συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας και περικοπής επιπλέον στρεμμάτων από φτωχομεσαίους αγρότες!

Σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που στάλθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς νομούς, ορίζεται πως κατά την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ για το βαμβάκι απαιτείται φωτοτυπία του βιβλιαρίου ασφάλισης του ΟΓΑ, το οποίο θα πρέπει να είναι πρόσφατα θεωρημένο. Το δεύτερο είναι που κάνει φέτος τη διαφορά, μια και τα δύο προηγούμενα χρόνια απαιτούνταν μόνο ο αριθμός του βιβλιαρίου του ΟΓΑ. Βέβαια, για να είναι θεωρημένο ένα βιβλιάριο θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, τις όποιες όμως δεκάδες χιλιάδες φτωχομεσαίοι αγρότες αδυνατούν να καταβάλουν. Κι έρχεται τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητάει «ασφαλιστική ενημερότητα» στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, για να φανεί αν κάποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή όχι, κι αναλόγως να οριστεί, πόσα επιδοτούμενα στρέμματα βαμβάκι θα του επιτραπούν να καλλιεργήσει. Ομως, αν ένας πραγματικός αγρότης δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του ΟΓΑ και δεν έχει πρόσφατη θεώρηση στο βιβλιάριο του ΟΓΑ, αυτός τι θα θεωρείται τελικά; Μήπως, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ή μήπως ανύπαρκτος αγρότης;..

Η νέα αυτή μεθόδευση του ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε χτες οργή και αγανάκτηση στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας, που πληροφορήθηκαν το μαντάτο. Κάποιοι από αυτούς αναρωτιόνταν μέχρι πού θα φτάσει η αναισθησία και η ξετσιπωσιά των «κεφαλών» του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως, όπως φαίνεται, η νέα αυτή μεθόδευση αποσκοπεί, στο να κοπεί άλλο ένα 10% επιπλέον σε όσους καλλιεργούν από 50 μέχρι 100 στρέμματα βαμβάκι και δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 5% επιπλέον για 100 μέχρι 200 στέμματα, με βάση και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για τα διοικητικά μέτρα περιορισμού του 2003. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω των 200 στεμμάτων δεν έχουν μάλλον πρόβλημα φέτος, είτε έχουν θεωρημένα... βιβλιάρια του ΟΓΑ, είτε όχι, αφού για αυτούς δεν προβλέπεται καμία νέα μείωση και μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους κανονικά.

Να σημειωθεί ότι για φέτος τα δικαιώματα βαμβακοκαλλιέργειας κατέβηκαν στα 3.557.959 στρέμματα και κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα μάθουν ξανά οι βαμβακοπαραγωγοί τι δήλωσαν στο ΟΣΔΕ... Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί φτωχομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί θα εξαναγκαστούν να υποκύψουν στο νέο εκβιασμό της κυβέρνησης και θα τρέχουν να βρουν ή δανειστούν λεφτά και για να πληρώσουν τις εισφορές του ΟΓΑ, σαν να μην τους έφτανε η αγωνία και το τρέξιμο να βρουν λεφτά για να ξεκινήσουν τη φετινή καλλιέργεια και να πληρώσουν και τα «χαράτσια» για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ!

Η ΕΟΑΣΚ

Τη νέα αυτή μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), χαρακτηρίζοντάς την πρωτοφανή και πέρα για πέρα αντιαγροτική. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως πρόκειται για μια μεθόδευση, που αποσκοπεί στην παραπέρα μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και επισημαίνεται πως, εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται, μια μεγάλη μερίδα αγροτών δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να πληρώσει της εισφορές του ΟΓΑ. Η ΕΟΑΣΚ καλεί όλους τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού Καρδίτσας να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στις 12 Μάη στην Κέρκυρα, με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ