Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Ταχυδρομείται η 3η παρτίδα εκκαθαριστικών

Από τη Δευτέρα 5 του Μάη ξεκινούν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Στο μεταξύ τις μέρες αυτές η Εφορία ταχυδρομεί την τρίτη παρτίδα με 323.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Μέχρι σήμερα εκκαθαρίστηκαν περίπου 638.000 δηλώσεις (αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) και ο επιπλέον φόρος που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) φτάνει στα 158,8 εκατ. ευρώ.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν και τα εξής:

  • Τα χρεωστικά σημειώματα φτάνουν στο 29,9% του συνόλου. Σε μέσα επίπεδα, κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας αυτής, θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 1.446 ευρώ.
  • Τα πιστωτικά σημειώματα αποτελούν το 28,2% στο σύνολο. Σε μέσα επίπεδα ο φόρος που θα επιστραφεί ανά φορολογούμενο διαμορφώνεται σε 649 ευρώ.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή) είναι στο 42% του συνόλου.

Από χτες βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο σύστημα υποβολής των δηλώσεων που λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-oikonomia.gr (επιλογή e-εισόδημα), η οποία δίνει τη δυνατότητα να διαπιστωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις καθώς επίσης να υπολογιστεί το τελικό ποσό του φόρου. Οι φορολογούμενοι, που θα επιλέξουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, θα ρέπει να χρησιμοποιήσουν τον ιστοχώρο www.taxisnet.gr.

  • Νέα ταλαιπωρία σε ό,τι αφορά και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο όσοι προσέρχονται για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων θα πρέπει να γράφουν στο σημείωμα θεώρησης και τις φορολογικές περιόδους στις οποίες οι δηλώσεις ΦΠΑ ήταν μηδενικές ή πιστωτικές. Κατά τα λοιπά σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν και την υποτιθέμενη «απλοποίηση» από φέτος δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής των περιοδικών μηδενικών και πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ