ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Σε ένα μήνα νέα συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Β. Κορέας

«Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή, πιθανόν στο τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ

Από τη συνάντηση Πομπέο (κέντρο) με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Τσολ (αριστερά)

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Πομπέο (κέντρο) με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Τσολ (αριστερά)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα γίνει στα τέλη του Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την περασμένη Παρασκευή, μετά από τις επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, στενός σύμβουλος του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ συνάντησε αρχικά τον υπουργό Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο - μαζί με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκαν - ενώ στη συνέχεια στο Λευκό Οίκο τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μεριά του, βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να κάνει πιο γενικόλογες δηλώσεις, λέγοντας ότι η συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη απεσταλμένο ήταν «απίθανη» και ότι «συμφωνήσαμε να συναντηθούμε κάποια στιγμή (με τον ηγέτη της Β. Κορέας), πιθανόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Επιλέξαμε μια χώρα (συνάντησης) αλλά θα ανακοινώσουμε ποια θα είναι αυτή στο μέλλον. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανυπομονεί και εγώ το ίδιο. Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, η οποία δεν αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης».

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», συμπληρώνοντας ότι παρά την πρόοδο, οι κυρώσεις (σε βάρος της Πιονγιάνγκ) θα παραμείνουν σε ισχύ.

Οπως έχουν ήδη μεταδώσει διάφορα ΜΜΕ, τη νέα συνάντηση πιθανώς θα φιλοξενήσει το Βιετνάμ, όπου ήδη έχουν γίνει επαφές των δύο πλευρών. Η διατήρηση ή «χαλάρωση» των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας παραμένει θέμα έντονων παζαριών, καθώς η επαναδιαπραγμάτευσή τους (οι όροι και τα όποια ανταλλάγματα) επηρεάζει τα σχέδια ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων, αλλά και τους ρυθμούς διεύρυνσης της (επιχειρηματικής αλλά και γεωπολιτικής) επιρροής τους σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο. Κίνα και Ρωσία παρακολουθούν επίσης πολύ στενά τις εξελίξεις για τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία σχετίζονται και με τον πλούτο της περιοχής που αφορά και σε μεταλλεύματα (σπάνιες γαίες) απαραίτητα για τη βιομηχανία των νέων τεχνολογιών.

Να σημειωθεί ότι ο Στ. Μπίγκαν αναμενόταν το Σαββατοκύριακο να συμμετάσχει σε συνάντηση για ζητήματα ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο, που θα γινόταν στη Σουηδία, με τη συμμετοχή και αξιωματούχων από τα ΥΠΕΞ της Νότιας αλλά και της Βόρειας Κορέας.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομία

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας παραμένει ένας από τους βασικούς «παράγοντες κινδύνου» για τη διεθνή οικονομία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο μάλιστα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ για το 2019. Συγκεκριμένα, αντί για ανάπτυξη 1% που είχε προβλέψει τον Οκτώβρη, στη νέα έκθεση έκανε λόγο για 0,6%. Για το 2020 διατήρησε την πρόβλεψη για 0,9%.

Τις προβλέψεις της για την πορεία της ιταλικής οικονομίας αναθεώρησε όμως προς τα κάτω και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, εκτιμώντας με τη σειρά της ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2019 κατά 0,6% και όχι κατά 1%, όπως είχε προβλέψει αρχικά. Μάλιστα, στη σχετική της έκθεση υποστηρίζει ότι η ιταλική οικονομία πιθανώς μπαίνει συνολικότερα σε περίοδο ύφεσης, συνυπολογίζοντας και τη «μεγαλύτερη επιβράδυνση» στην ανάπτυξη του ΑΕΠ με την οποία «έφυγε» το 2019.

Η ανησυχία για την ιταλική οικονομία εκφράζεται και με τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στα παζάρια για πιθανές αναπροσαρμογές στην εξωτερική και οικονομική πολιτική της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και το αλισβερίσι με την Κομισιόν για τη σύνταξη του ιταλικού προϋπολογισμού. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, από το Βερολίνο όπου βρέθηκε, δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί πάλι η «πραγματική χρησιμότητα της λιτότητας», η οποία κατ' αυτόν μπορεί να συνέβαλε στην «επιδείνωση»των συζητήσεων εντός της Ενωσης.

Ο Ματαρέλα συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, στις συναντήσεις τέθηκε και το θέμα της Λιβύης, με την Μέρκελ να τονίζει πως το Βερολίνο συντονίζει τα βήματά του με τη Ρώμη για την κατάσταση στην αφρικανική χώρα (όπου οι ισορροπίες αφορούν ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς). Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Γερμανίας να «συνεισφέρει» σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Λιβύη, θυμίζοντας ότι παρευρέθηκε και στη Σύσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβρη. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε πως «η Ιταλία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέες κινητοποιήσεις με συνθήματα «Μακρόν παραιτήσου!» έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας με τη συμμετοχή και «κίτρινων γιλέκων». Οι αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν αξιοποιούνται και στο πλαίσιο διεργασιών που οξύνονται για την καλύτερη υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου, ενώ πρόσφατα πρωταγωνιστές των «κίτρινων γιλέκων» ανακοίνωσαν και την πρόθεσή τους για τη δημιουργία νέου κόμματος.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε πάνω από 100 υπολογίζονται τα θύματα από χτεσινή βομβιστική επίθεση που έγινε σε κέντρο εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, στην επαρχία Μαϊντάν Βαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

ΡΩΜΗ.-- Η Ιταλία εξακολουθεί να πρωτοστατεί στο άθλιο παζάρι που στήνεται στις πλάτες εκατοντάδων κατατρεγμένων από τον ιμπεριαλισμό, όπως έδειξε και η νέα άρνηση των αρχών να επιτρέψουν την άφιξη πλοίου που μετέφερε πάνω από 100 μετανάστες από τη Λιβύη. Παρά το γεγονός ότι το πλοίο εξέπεμψε και σήμα κινδύνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επιχειρηματολόγησε ότι ...το κλείσιμο των λιμανιών «σώζει ζωές», προσπαθώντας να πείσει ότι έτσι υπονομεύεται η δράση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

ΚΕΡΤΣ.-- Από πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε 2 πλοία υπό σημαία Τανζανίας, που βρίσκονταν στον πορθμό του Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα, ανασύρθηκαν νεκροί 10 ναυτεργάτες. Και τα δύο πληρώματα αποτελούνταν από Τούρκους και Ινδούς ναυτεργάτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι πάμπλουτοι έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι, επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση της βρετανικής οργάνωσης αρωγής OXFAM, καθώς διαπίστωσε πως 26 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αύξησαν τον πλούτο τους πέρσι κατά τουλάχιστον 12%, διαθέτοντας περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ επέρριψε χτες σε «σαμποτέρ» την ευθύνη για τους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών που γεμίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ και πολλών άλλων μεγάλων πόλεων, ζητώντας την παραίτησή του, εξαιτίας της κρατικής βίας και καταστολής αλλά και της ακρίβειας που έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Εμερσον Μνανγκάγκουα ακύρωσε χτες το ταξίδι του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σε μία προσπάθεια να βρει τρόπους για την ανάσχεση διαδηλώσεων που εντείνονται από την περασμένη βδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας. Παράλληλα, χτες αστυνομικοί συνέλαβαν τον Τζάφετ Μόγιο, γενικό γραμματέα του Κογκρέσου Συνδικάτων Ζιμπάμπουε, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης στη χώρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία άρχισε την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου που είχε ανασταλεί εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Τουρκίας.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία «Huawei» άνοιξε χτες το πρώτο υποκατάστημά της στο Ομάν στο εμπορικό κέντρο (Al Qurum) της πρωτεύουσας Μουσκάτ, επιδιώκοντας να ενισχύσει την ηγετική θέση της στην τεχνολογία αιχμής, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων της στον αραβικό κόσμο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπούλ Μάχντι επισκέφθηκε, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τη νότια ιρακινή πόλη Βασόρα, όπου είχαν ξεσπάσει το καλοκαίρι αιματηρές διαδηλώσεις εξαιτίας της εξαθλίωσης και της έλλειψης βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού κ.λπ., διαβεβαιώνοντας πως οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας θα βελτιωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, «έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η πρωτοπόρος και αγαπητή στο Ιράκ αρχαιολόγος Λάμια Γκαϊλάνι, που ανέπτυξε μεγάλη δράση για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης που λεηλατήθηκε κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν προχτές οι ηγέτες Τσαντ και Ισραήλ μετά από διακοπή 50 ετών στη διάρκεια επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα.

ΜΕΞΙΚΟ
Δεκάδες νεκροί μετά από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 51 νοσηλεύονται μετά από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό διυλιστηρίου, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι γέμιζαν παράνομα κουβάδες και κάνιστρα με βενζίνη από ένα σημείο που παρουσίαζε διαρροή. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Τλαουελίλπαν της πολιτείας Ιδάλγο (περίπου 100 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας) και ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού εφαρμόζει κατασταλτικά μέτρα κατά της κλοπής καυσίμων, η οποία υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια περίπου 3 δισ. δολαρίων ετησίως στο κράτος.

Η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ εντείνει τις προσπάθειες για την πάταξη των κλοπών καυσίμων, κλείνοντας διάφορους αγωγούς και προκαλώντας έλλειψη καυσίμων σε περίπου δέκα πολιτείες της χώρας.

Το φαινόμενο της κλοπής καυσίμων, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά και σε βενζινάδικα, είναι διαδεδομένο στη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες «μεταγγίσεις» καυσίμων το χρόνο. Πίσω από τις κλοπές βρίσκονται είτε εγκληματικές συμμορίες, είτε απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι εγκληματίες έχουν συνεργούς στους κόλπους της εθνικής πετρελαϊκής επιχείρησης. Χαρακτηριστικά, σε βάρος πρώην επικεφαλής ασφάλειας της εταιρείας διενεργείται έρευνα για κλοπή καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ