ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Από πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων

MotionTeam

Από πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων
Να μη δεχτούν σαν δεδομένο ένα μέλλον με μισή μόρφωση, μισή δουλειά, μισή ζωή, να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους γονείς τους για να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζει, καλούν τους σπουδαστές οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νομοσχέδιο που συγχωνεύει το Διεθνές Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για την «πανεπιστημιοποίηση» την Τετάρτη 20/2, στις 11.30 π.μ., στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ.

Παράλληλα, πραγματοποιούν πλατιά εξόρμηση με ανακοίνωση που εξέδωσαν και στην οποία καταθέτουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και παρουσιάζουν την πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Ειδικότερα για το νέο Ιδρυμα, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία του Ιδρύματος, που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες", βάζοντας από την "πίσω πόρτα" τα δίδακτρα, σε πρώτη φάση στα προπτυχιακά προγράμματα του "Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών", που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, και κάνοντας νόμο τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Καθιερώνονται η "εξ αποστάσεως" μάθηση, το συνεχές κυνήγι πιστοποιήσεων, ανοίγοντας μια μεγάλη αγορά - "φιλέτο" για κέρδη. Επιπλέον, το αν και πώς θα συνεχίσουν να γίνονται πρακτικές αφήνεται "στον αέρα".

Οχι μόνο δεν ικανοποιείται η πάγια απαίτηση των σπουδαστών και των αγώνων τους "να αποτελεί το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά", αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, με 5ετή και 4ετή προγράμματα σπουδών του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου, αποφοίτους ΤΕΙ. Διατηρείται η υπάρχουσα κατεύθυνση της υποβάθμισης και "ευελιξίας" των σπουδών, ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και "ευέλικτος" εργαζόμενος. (...)

Εκατοντάδες φοιτητές από τα Τμήματα Αισθητικής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οχημάτων, Αυτοματισμού, Διοίκησης και Μάρκετινγκ, Τουρισμού, θα βρεθούν "στον αέρα" έπειτα από τη συγχώνευσή τους. Τα βασικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις αυτών των Τμημάτων είναι δύο: Από τη μία οι ανάγκες της αγοράς και πώς θα προσαρμοστούν καλύτερα τα Τμήματα και τα προγράμματα σπουδών σε αυτές, και από την άλλη η εξοικονόμηση πόρων, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπάρχουν.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη χρηματοδότηση του νέου Ιδρύματος, την κάλυψη των αναγκών των νέων Τμημάτων σε προσωπικό, μέλη ΔΕΠ, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές. Οι σπουδαστές μόνο να ανησυχούν μπορούν, αφού ήδη οι ελλείψεις στα υπάρχοντα Ιδρύματα είναι τραγικές. Υπάρχει η πρόσφατη πείρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία ήταν πικρή για τους εκεί φοιτητές. Η υποχρηματοδότηση συνεχίστηκε, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ενώ παράλληλα δημιουργούνται πολλαπλά διετή προγράμματα σπουδών.

Το επιχείρημα ότι "πλέον τα πτυχία μας θα είναι πιο ισχυρά και θα βρίσκουμε πιο εύκολα δουλειά" μόνο σαν κακό ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ξέρουν ότι άλλοι είναι οι λόγοι που τους οδηγούν στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό μεσαίωνα, διατηρούν και διευρύνουν την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πέφτουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, διαρκώς αποσυνδέουν το πτυχίο από το επάγγελμα».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Διεκδικούν προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε καθαριστές/ριες στα σχολεία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι Σύλλογοι Γονέων του δήμου Νεάπολης - Συκεών, μπροστά στο δημαρχείο. Ανέδειξαν ότι το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών και απαίτησαν προσλήψεις καθαριστών/ριών στα δημόσια σχολεία.

Οπως είπαν, μόλις σε 13 από τα 89 σχολεία του δήμου υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Στις 30/11/2018 έληξαν τα 8μηνα, με τους εργαζόμενους των οποίων «μπάλωναν» την κατάσταση, και από τότε έπαψε η πρωινή καθαριότητα. Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται για τον καθαρισμό των σχολείων από το μεσημέρι και μετά δεν μπορούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη, καθώς δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλους τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού καθαριότητας έχει συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να έχει αναπληρωθεί, αφού δεν γίνονται προσλήψεις. Ετσι, στα περισσότερα σχολεία, μετά το πρώτο διάλειμμα ειδικά οι χώροι υγιεινής είναι στο κακό τους το χάλι, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων που να καλύπτει τις ανάγκες της πρωινής λειτουργίας.

Οι Σύλλογοι Γονέων Νεάπολης - Συκεών κάλεσαν τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των σχολείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην Καβάλα

Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καβάλας, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Ποτόλια, συναντήθηκε χτες με τη Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων του δήμου. Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου ανά αίθουσα που καθαρίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους (συμβάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην ανανεωθούν, αμοιβές συνήθως με 200 - 300 ευρώ, εξαίρεση από την ειδική ρύθμιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από επιδόματα - Δώρα).

Ο Χρ. Ποτόλιας κατήγγειλε ότι η διοίκηση του δήμου βρίσκεται στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση. Δεν διεκδικεί την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ούτε κάνει τίποτα για να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των καθαριστριών και να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματά τους.

Παρουσιάζοντας τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να νομοθετήσει την πρόσληψη των καθαριστριών με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και με ένταξή τους στα ΒΑΕ. Να μεριμνήσουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση ώστε να πληρώνονται άμεσα τα δεδουλευμένα και να υπάρχει τακτική καταβολή της μισθοδοσίας τους, κάθε μήνα. Να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων, αναφορικά με τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας και τα αναγκαία καθαριστικά υλικά - ποσοτικά και ποιοτικά - για τις καθαρίστριες και τα σχολεία.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 27/2 στις 19.00, στους αρχιτέκτονες, αίθουσα 302, για την «4η Βιομηχανική Επανάσταση», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ερωτηματολόγια για τη γνώμη των φοιτητών του Πολυτεχνείου γύρω από την «4η Βιομηχανική Επανάσταση» και τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Η Τομεακή Οργάνωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 27/2 στις 18.00, στην αίθουσα Α, στην πτέρυγα Πολιτικών Επιστημών, για το φασισμό. Θα μιλήσει ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης. Παρέμβαση θα κάνει η Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα με σύμβαση στη Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ».

Ζητούν πληρωμή δεδουλευμένων και υπογραφή συμβάσεων

Να υπογραφούν άμεσα όλες οι εκκρεμούσες συμβάσεις και να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των έκτακτων διδασκόντων και πανεπιστημιακών υποτρόφων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ζητά ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πειραιά.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας. Η αδυναμία της ΔΕ να επιβάλει στα τμήματα ενιαία ημερομηνία υπογραφής συμβάσεων την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, οδήγησε σε υπογραφή συμβάσεων - οι οποίες είχαν κενή ημερομηνία έναρξης/λήξης - σε κάποια τμήματα τον Οκτώβριο, σε κάποια τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, μέχρι ακόμα και τον Φεβρουάριο - ο οποίος σημειωτέον είναι ο μήνας στον οποίο ξεκινάει η εξεταστική περίοδος. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν για διάφορους λόγους να μπουν στα εργαστήρια για να διδάξουν, μη έχοντας υπογράψει σύμβαση, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Ολο το έκτακτο προσωπικό, του οποίου μεγάλο ποσοστό είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο Ιδρυμα, παραμένει απλήρωτο από την έναρξη της σύμβασής τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοι που εργάζονται αποκλειστικά και μόνο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες εδώ και πέντε μήνες περίπου».

Ο Σύλλογος Εκτάκτων ζητά από το υπουργείο να λάβει άμεσα θέση για την επίλυση του προβλήματος και να προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις διδασκόντων, με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική απασχόληση, για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας και διδασκαλίας των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ