Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Διεκδικούν προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε καθαριστές/ριες στα σχολεία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι Σύλλογοι Γονέων του δήμου Νεάπολης - Συκεών, μπροστά στο δημαρχείο. Ανέδειξαν ότι το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών και απαίτησαν προσλήψεις καθαριστών/ριών στα δημόσια σχολεία.

Οπως είπαν, μόλις σε 13 από τα 89 σχολεία του δήμου υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Στις 30/11/2018 έληξαν τα 8μηνα, με τους εργαζόμενους των οποίων «μπάλωναν» την κατάσταση, και από τότε έπαψε η πρωινή καθαριότητα. Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται για τον καθαρισμό των σχολείων από το μεσημέρι και μετά δεν μπορούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη, καθώς δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλους τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού καθαριότητας έχει συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να έχει αναπληρωθεί, αφού δεν γίνονται προσλήψεις. Ετσι, στα περισσότερα σχολεία, μετά το πρώτο διάλειμμα ειδικά οι χώροι υγιεινής είναι στο κακό τους το χάλι, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων που να καλύπτει τις ανάγκες της πρωινής λειτουργίας.

Οι Σύλλογοι Γονέων Νεάπολης - Συκεών κάλεσαν τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των σχολείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην Καβάλα

Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καβάλας, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Ποτόλια, συναντήθηκε χτες με τη Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων του δήμου. Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου ανά αίθουσα που καθαρίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους (συμβάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην ανανεωθούν, αμοιβές συνήθως με 200 - 300 ευρώ, εξαίρεση από την ειδική ρύθμιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από επιδόματα - Δώρα).

Ο Χρ. Ποτόλιας κατήγγειλε ότι η διοίκηση του δήμου βρίσκεται στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση. Δεν διεκδικεί την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ούτε κάνει τίποτα για να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των καθαριστριών και να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματά τους.

Παρουσιάζοντας τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να νομοθετήσει την πρόσληψη των καθαριστριών με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και με ένταξή τους στα ΒΑΕ. Να μεριμνήσουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση ώστε να πληρώνονται άμεσα τα δεδουλευμένα και να υπάρχει τακτική καταβολή της μισθοδοσίας τους, κάθε μήνα. Να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων, αναφορικά με τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας και τα αναγκαία καθαριστικά υλικά - ποσοτικά και ποιοτικά - για τις καθαρίστριες και τα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ