ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απροκάλυπτες απειλές από ΗΠΑ - Ισραήλ με στόχο το Ιράν

Τα σχέδιά τους για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν ξεκαθάρισαν Νετανιάχου και Πομπέο στη Βαρσοβία

Copyright 2019 The Associated

Τα σχέδιά τους για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν ξεκαθάρισαν Νετανιάχου και Πομπέο στη Βαρσοβία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

«Δεν μπορείς να πετύχεις ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δίχως να συγκρουστείς με το Ιράν. Απλώς δεν είναι δυνατόν!». Με αυτήν την απροκάλυπτη διατύπωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας μέρας των εργασιών της Διάσκεψης στη Βαρσοβία για τη Μέση Ανατολή, εξήγησε τον πραγματικό σκοπό της συνάντησης: Τη βολιδοσκόπηση προθέσεων με στόχο τη συγκρότηση μίας «νέας συμμαχίας χωρών». Το ίδιο έκανε αργότερα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, εκτιμώντας πως ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί αυτή η «νέα συμμαχία που σε αυτήν την περιοχή του κόσμου θα συγκρουστεί με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν παρέλειψε να καλέσει την ΕΕ και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να παραβιάσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν τη σύσταση ενός μηχανισμού «ειδικού σκοπού» για περιορισμένες συναλλαγές με το Ιράν (γνωστού ως INSTEX), ότι το έκαναν για να παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις! «Πρόκειται για ένα ασύνετο βήμα, που θα ενισχύσει το Ιράν, θα εξασθενίσει την ΕΕ και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Πενς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σημείωσε: «Αυτό που είναι σημαντικό σε τούτη τη συνάντηση - κι αυτή η συνάντηση δεν γίνεται μυστικά, διότι διεξάγονται πολλές τέτοιες - είναι πως πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση, με αντιπροσώπους ηγετικών αραβικών χωρών, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ για να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν». Το μήνυμα μάλιστα αναρτήθηκε με βίντεο και στο «Twitter», για να διαγραφεί στη συνέχεια και να «διορθωθεί» η φράση «πόλεμος» με «αντιμετώπιση».

Σχολιάζοντας αυτήν ακριβώς τη δήλωση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ ανέφερε: «Πάντα ξέραμε τις παραισθήσεις του Νετανιάχου. Τώρα ο κόσμος όλος - και όσοι παρευρίσκονται στο τσίρκο της Βαρσοβίας - τις γνωρίζουν επίσης».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η προετοιμασία και στρατιωτικής επέμβασης

Με αιχμή του δόρατος την «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος - μαριονέτα των ιμπεριαλιστών, Χουάν Γκουαϊδό, και υψηλοί προστάτες του, προετοιμάζουν το έδαφος για την ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό ανακοίνωσε χτες και το διορισμό νέας διοίκησης στη «Citgo», τη θυγατρική στις ΗΠΑ της εθνικής εταιρείας πετρελαίου PdVSA, με διυλιστήρια, αγωγούς και ένα σημαντικό δίκτυο πρατηρίων, ώστε να μην καταλήγει κανένα έσοδο στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Αλλωστε οι ΗΠΑ, μετά την αναγνώριση της μαριονέτας τους, είχαν μπλοκάρει τους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εκτιμήσει ότι η προκαλούμενη ζημιά φτάνει τα 30 δισ. δολάρια (εκτός των άλλων και από την εισαγωγή βενζίνης από τη «Citgo»), ωστόσο προσπαθεί να αναπληρώσει τις απώλειες από άλλες πηγές. Συγκεκριμένα, από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, που τη στηρίζουν, υπερασπίζοντας και τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στη Βενεζουέλα, στον ενεργειακό τομέα και όχι μόνο.

Αλλωστε, αυτή η σημαντική παρουσία τους, που εδραιώθηκε την περίοδο της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, είναι που ενοχλεί τις «ευαίσθητες» στα «ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα» ΗΠΑ, ΕΕ και συμμαχικές τους αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, και θέλουν να επανακτήσουν θέσεις. Ταυτόχρονα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, ενώ χτες έφτασαν προμήθειες σε φάρμακα από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός. Ακόμα, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, από την έδρα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες η χώρα θα ζητήσει με συγκεκριμένες κινήσεις το σεβασμό των αρχών του ΟΗΕ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση ενάντια στη Βενεζουέλα έχει η αντιδραστική κυβέρνηση της γειτονικής Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, ο οποίος χτες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και απροκάλυπτα είπε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει «μέχρι την ανατροπή του δικτάτορα Μαδούρο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας», ενώ ο Τραμπ επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές - και η στρατιωτική - είναι στο τραπέζι. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, όπως σκόπιμα είχε αφήσει να φανεί πρόσφατα ο σύμβουλος Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανήγγειλε ότι πρόκειται να κάνει βαρυσήμαντη ομιλία για τη Βενεζουέλα στο Μαϊάμι, εκεί όπου βρίσκεται η εστία της αντικουβανικής μαφίας, ηγετικά στελέχη της οποίας - όπως ο κουβανικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο - πρωτοστατούν και προτρέπουν σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Χτες, επίσης, η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μεταβεί από τις 6 Φλεβάρη σε νησιά της Καραϊβικής (Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία κ.α.) προετοιμάζοντας «επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας με το προκάλυμμα μιας ανθρωπιστικής επέμβασης».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Θετικό» εάν φύγουν οι Αμερικανοί...

Ενώ στο βάθος εντείνονται οι ρωσο-τουρκικές διαφωνίες για Ιντλίμπ και Μανμπίτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Εάν συμφώνησαν σε κάτι χτες στη συνάντησή τους στο Σότσι οι Πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας σε σχέση με όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη Συρία, είναι πως θα έχει «θετικό αποτέλεσμα» η λεγόμενη «αποχώρηση» (ουσιαστικά αναδιάταξη) των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι «κατά την κοινή μας πεποίθηση, η υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών θα ήταν ένα θετικό βήμα, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή αυτή της Συρίας, όπου σε τελική ανάλυση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση».

Ωστόσο, αμέσως μετά «βγήκαν τα μαχαίρια» σε σχέση με το ποιος θα αναλάβει τις περιοχές αυτές, εάν και όταν αποχωρήσουν οι πάνω από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες από το Μανμπίτζ και άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας. Οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Ιράν, Χασάν Ροχανί, συμφωνούν πως θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Αντίθετα, ο Τούρκος ομόλογός τους, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιμένει πως θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «ζώνες ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία με πρόσχημα τη διαφύλαξη των νοτιοανατολικών συνοριακών περιοχών της Τουρκίας από τους Κούρδους.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε σαφέστατα πως «το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών που θα ενεργούν υπό τις διαταγές μιας τρίτης χώρας στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, και κυρίως της Συρίας, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Δαμασκό».

Αλλο σημείο τριβής παρέμειναν οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Εκεί δηλαδή που η Τουρκία προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτιάξει ακόμη μία «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» με συμφωνία που έκλεισε το περασμένο φθινόπωρο με τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Πούτιν στο τέλος της τριμερής Συνόδου Κορυφής ξεκαθάρισε πως η υπομονή του τελειώνει και πως «θα πρέπει να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες από το Ιντλίμπ». Τόνισε επίσης ότι «η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ είναι προσωρινό μέτρο», προσθέτοντας ότι «οι επιθετικές επιδρομές των ανταρτών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες». Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης» στο Ιντλίμπ.

Κατά τα λοιπά, συζητήθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, η συνδρομή που πρέπει να έχουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και συμφωνήθηκε ότι με την υποστήριξη των τριών χωρών έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επανεγκατάσταση 1,5 εκατ. προσφύγων. Επιπλέον, δεν έλειψαν από το τραπέζι και θέματα που αφορούν τον ενδοσυριακό διάλογο, όπως η γρήγορη συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής, που θα αναλάβει τη σύνταξη του μελλοντικού Συντάγματος. Εκτιμήθηκε επίσης πως η περαιτέρω πολιτική διαδικασία στη Συρία θα βοηθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με άλλες αραβικές χώρες, θα διευκολύνει την επανένταξή της στον Αραβικό Σύνδεσμο και θα συμβάλλει γενικά στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

  • Αίσθηση προκάλεσε χτες η ανακοίνωση του παραγωγού του BBC στη Συρία, Ριάμ Νταλάτι, ότι είχε στηθεί το βίντεο που μεταδόθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης (και το BBC), σχετικά με την προβοκάτσια με χημικά όπλα που στήθηκε σε βάρος αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας, τον Απρίλη του 2018. Η προβοκάτσια, ως γνωστόν, έδωσε πρόσχημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιτεθούν σε βάσεις του συριακού στρατού λίγες μέρες μετά.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέα κοινοβουλευτική ήττα για την Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέστη χτες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός της αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη «διαπραγματευτική στρατηγική» της έναντι της ΕΕ, υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει το λεγόμενο «σκληρό» Brexit, δηλαδή την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η στρατηγική της Μέι απορρίφθηκε με 303 ψήφους κατά και 258 υπέρ.

Η εξέλιξη αυτή, καθώς και η απουσία της πρωθυπουργού από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρχηγού των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατηγόρησε την Μέι ότι οδηγεί τη χώρα «στην καταστροφή». Ενδιαφέρον προκαλούν παράλληλα αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «The Guardian» ότι ο Κόρμπιν θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των διαπραγματών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια προσπάθεια να υπερβεί το αδιέξοδο του Brexit και να πείσει την Μέι να συνταχθεί με την πρότασή του για διατήρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Πλήγμα για τη βρετανική κυβέρνηση θεωρείται και η απόφαση του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού μονοπωλίου «Airbus» ότι θα σταματήσει την παραγωγή του «Superjumbo Α380», βάζοντας σε κίνδυνο περίπου 3.500 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες απ' αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, πάνω από 40 πρώην πρέσβεις της Βρετανίας απηύθυναν έκκληση στην πρωθυπουργό να αναβάλει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει το Brexit προκειμένου να διασαφηνιστεί η μελλοντική σχέση με την ΕΕ ή να δοθεί περιθώριο για να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ