ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις: Τρεις επιθεωρητές Εργασίας για εννέα νησιά!

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στην Ικαρία σε υπεργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, όταν ο εναερίτης εργαζόμενος Γ. Γ., 40 ετών, χτύπησε στο κεφάλι από πτώση αντικειμένου κατά τη διάρκεια εργασιών.

Ο εργαζόμενος διακομίστηκε με ελικόπτερο στο ΚΑΤ στην Αθήνα, όπου νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, πρώην μέλος της διοίκησης του οποίου ήταν ο εργαζόμενος, του εύχεται ταχεία ανάρρωση.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις που υπάρχουν και στην Επιθεώρηση Εργασίας (αρμόδια μεταξύ άλλων για τον έλεγχο και την τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία). Συγκεκριμένα, το Μάρτη του 2018 το Εργατικό Κέντρο Σάμου είχε καταγγείλει ότι «σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσες), δηλαδή για 9 νησιά, υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφαλείας, με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν 3 εργαζόμενοι. Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Β. Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο».

Στην ίδια καταγγελία αναφερόταν ότι ο ένας επιθεωρητής, που εργαζόταν σταθερά στη Σάμο και που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούσε, αποσπάστηκε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, την ώρα που το Εργατικό Κέντρο διεκδικούσε «το πλήρες άνοιγμα γραφείου στη Σάμο και τη στελέχωσή του, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των τριών νησιών μας (...) Αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική. Δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος στα νησιά μας που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και με την εντατικοποίηση της δουλειάς (ξενοδοχεία, οικοδομές, εμπόριο, μεταφορές, ΔΕΗ κ.λπ.), με καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεινοπαθούν σε αυτούς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε εργατικά "ατυχήματα", ακόμη και θανατηφόρα».

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στην καθαριότητα του δήμου Κισσάμου

Στο μεταξύ, ένα ακόμα σοβαρό «ατύχημα» με εργαζόμενο σε δημοτική υπηρεσία καθαριότητας σημειώθηκε χτες.

Συγκεκριμένα, τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Χανίων, εργαζόμενος στην καθαριότητα στο δήμο Κισσάμου. Ο 51χρονος εργαζόμενος, που είναι συμβασιούχος συνοδός απορριμματοφόρου, τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν έπεσε από το όχημα κατά τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων.

Το περιστατικό σημειώθηκε χτες το πρωί στην περιοχή Περβολάκια Κισσάμου, όταν ο εργαζόμενος έπεσε από το σκαλί στο πίσω μέρος του οχήματος, το οποίο βρισκόταν εν κινήσει. Αρχικά ο εργαζόμενος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος νοσηλεύεται, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, με αιμάτωμα στο κεφάλι.

Ο 51χρονος εργαζόταν με 8μηνη σύμβαση η οποία είχε παραταθεί μετά από ασφαλιστικά μέτρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου του απορριμματοφόρου από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ»
Οργάνωση απέναντι στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας στον ΟΛΠ

Τα σχέδια της εργοδοσίας της COSCO να καταργήσει τον «σκατζαδόρο» στους χειριστές, εντατικοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εργασία τους, αφού δεν θα μπορούν στιγμή να αφήσουν το πόστο τους, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών».

«Η COSCO αυξάνει την επιθετικότητα απέναντι στους εργαζομένους σε όλο το λιμάνι, ανεξαρτήτως ειδικότητας και μορφής απασχόλησης, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει η «Δημοκρατική Ενότητα» στην ανακοίνωσή της. Οπως εξηγεί, χέρι βοηθείας βρίσκει η εργοδοσία στις δυνάμεις που πλειοψηφούν στα σωματεία του ΟΛΠ. Στην κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζει πως η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ και των Σωματείων έχουν υπογράψει κανονισμό εργασίας και ΣΣΕ «με αυξήσεις στα ωράρια, μειώσεις στις αποδοχές και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα».

Τώρα, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης Τεχνικών και Χειριστών ΟΛΠ (ΑΔΗΣΚ - ΠΑΣΚΕ και «Ενωτική Πορεία») «προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους να αποδεχτούν και αυτήν την αντεργατική ρύθμιση». Ετσι, στηρίζουν την πρόταση που έχει ρίξει η εργοδοσία στο τραπέζι να «ανταλλάξουν» το δικαίωμα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με μια αύξηση στο μισθό των χειριστών και μάλιστα ετοιμάζονται να στήσουν κάλπη «για να αποφασίσουν "δημοκρατικά" οι εργαζόμενοι με τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα». Η «Δημοκρατική Ενότητα» κάνει λόγο για «πρόταση εξαγοράς» και καλεί τους εργαζόμενους να την απορρίψουν, προειδοποιώντας πως και την αύξηση που τους υπόσχονται «αύριο - μεθαύριο θα την πάρουν και αυτή πίσω». Μάλιστα, θα θέσει το ζήτημα και στην προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη τακτική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

«Καμιά υποχώρηση από τις κατακτήσεις μας», τονίζει η «Δημοκρατική Ενότητα» και επισημαίνει τα εξής: «Οι αλλαγές που φέρνει τον τελευταίο χρόνο η COSCO ετοιμάζουν νέο εργασιακό τοπίο για εμάς αλλά και τη νέα βάρδια εργατών που θα απασχολούνται στο λιμάνι. Ενα νέο εργασιακό μεσαίωνα για να μπορούν να αυξάνουν τα κέρδη τους η COSCO, οι εργολάβοι και οι αυλικοί τους συνδικαλιστές. Η ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο λιμάνι είναι το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της COSCO. Αντί να γίνουν προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν να φέρουν εργολαβικούς λιμενεργάτες και χειριστές, ακολουθώντας το μοντέλο στις προβλήτες της ΣΕΠ ΑΕ - COSCO, II και ΙΙΙ».

«Τα τσιράκια της COSCO στο λιμάνι τιμούν το ρόλο τους ως εργοδοτικοί», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν την αντεπίθεση μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Παναττικό συλλαλητήριο στις 27 Μάρτη

Σε παναττικό συλλαλητήριο προχωρούν οι συνταξιούχοι της Αττικής την Τετάρτη 27 Μάρτη, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητούν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. «Ολοι στο δρόμο του αγώνα» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις. Μετά τις δεκάδες κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών και την πανελλαδική συγκέντρωση που οργάνωσαν στις 15 Δεκέμβρη, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Υγείας.

«Δεν δεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν, να μας κόβουν τις συντάξεις μας που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας και να τις κάνουν προνοιακά βοηθήματα, για να μας πετούν στο τέλος κάποια επιδόματα επαιτείας. Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

-- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Αμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Αμεσα και μπροστά στο Πάσχα να αποδοθούν τα δώρα, η 13η και 14η σύνταξη.

-- Να αποδοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα.

-- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα.

-- Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας. Απόδοση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Αμεση απόδοση των ενημερωτικών.

-- Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Παρέμβαση στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, στον ΔΕΔΔΗΕ και το Τμήμα Πρόνοιας του δήμου Λευκάδας, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, με αφορμή τη διακοπή της παροχής λόγω χρεών σε πολυμελή οικογένεια με δύο ανέργους, τρία μικρά παιδιά και δύο ηλικιωμένους παππούδες στο χωριό Βουρνικά, πραγματοποίησαν χτες τα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πολυμελής οικογένεια απειλείται με διακοπή ρεύματος, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει το ποσό των 6.000 ευρώ που χρωστάει στη ΔΕΗ και την εξωφρενική προκαταβολή των 1.800 ευρώ που απαιτείται για να μπει σε ρύθμιση.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων, κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, κατέγραψαν άλλες 10 λαϊκές οικογένειες στις οποίες έχει γίνει διακοπή ρεύματος εδώ και μια βδομάδα. Κατά τη διάρκεια διερεύνησης που έγινε με την Επιτροπή Αξιολόγησης (έχει συσταθεί για τέτοιες υποθέσεις), διαπιστώθηκε ότι για τη διαγραφή οφειλών απαιτούνται ένας μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών και να ξεπεραστούν διάφορα «φίλτρα» (όπως η πληρωμή ΕΝΦΙΑ)...

Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου έκαναν σαφές το αίτημά τους να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

Το ζήτημα θα φέρει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΡΩΓΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στάσεις εργασίας ενάντια στην απληρωσιά

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 6 μήνες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» στην Καρδίτσα. Αντιδρώντας αγωνιστικά στην απληρωσιά στην οποία τους καταδικάζει η εργοδοσία, οι εργαζόμενοι, με απόφαση που πάρθηκε στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 18/3 και την Τρίτη 19/3 (9 π.μ - 1 μ.μ.).

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας συμπαρατάσσεται στον δίκαιο αγώνα τους και σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ολα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και σήμερα, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΕΕ, προωθείται η επιχειρηματικότητα, η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Υγείας, με αποκλειστικό στόχο σε κρίση και ανάπτυξη τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και στον τομέα της Υγείας. Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τραγικές, με τα παραδείγματα που έχουμε από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, οι ιδιωτικές κλινικές ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και οι εργαζόμενοι σε αυτές δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Την ίδια στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν τις φοροελαφρύνσεις τους, χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ανταποκρινόμενοι στη φοροληστεία, βιώνουν την εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους με στόχο την καταπολέμηση των πραγματικών αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα που βιώνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ