ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΙΤΣΑ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Από την κινητοποίηση στην Κόνιτσα
Από την κινητοποίηση στην Κόνιτσα
Μαχητική απάντηση πήραν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στην Κόνιτσα, οι κουκουλοφόροι φασίστες που πριν από λίγες μέρες επιτέθηκαν σε ανήλικους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομή στην περιοχή.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, αγωνιστές από την περιοχή και τρεις φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Κόνιτσα, δείχνοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους στα προσφυγόπουλα.

Οι φασίστες δολοφόνοι επιτέθηκαν με ρόπαλα κατά των ανήλικων προσφύγων που βρίσκονταν στο υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ της Κόνιτσας. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκληθούν σωματικές βλάβες σε έναν ανήλικο και να υποστεί σοκ ακόμη ένας. Οι τραυματίες έμεναν στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων Κόνιτσας και μετά από την επίθεση διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν τη θερμή υποδοχή των προσφύγων, που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Κόνιτσας, Γιώργος Πρέντζας και Τάκης Σδούκος αντίστοιχα, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμούς.

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε η Μαρία Ανδρεάδη από την ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε τα εξής:

«Ο λαός της Κόνιτσας είναι λαός φιλόξενος και ξέρει καλά τι σημαίνει μετανάστευση και πόλεμος. Είναι στο χέρι του να απομονώσει αυτούς τους φασίστες που ήρθαν να ρίξουν το δηλητήριό τους στις συνειδήσεις των ανέργων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας στην περιοχή.

Δεν ήρθαν εδώ για να σας προστατεύσουν από τους "κακούς ξένους", όπως λένε, αλλά για να τρομοκρατήσουν κάθε φωνή που σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται, να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο των δυσκολιών που βιώνετε. Αυτοί που χτες χτύπησαν τα προσφυγόπουλα είναι οι ίδιοι που θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν αύριο και τα δικά σας παιδιά, που θα διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή.

Δεν τους φοβόμαστε. Ο λαός θα σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στο φασισμό αλλά και στο σύστημα που τον γεννά. Η οργανωμένη πάλη ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, το δυνάμωμα του ΚΚΕ, είναι η απάντηση που τους ταιριάζει».

Να σημειωθεί ότι ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών της επίθεσης σε βάρος των ανήλικων προσφύγων. Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, έναν 30χρονο και τρεις 17χρονους, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η έρευνα συνεχίζεται από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, για την ταυτοποίηση ενός ακόμα δράστη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ
Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των δολοφόνων του Πακιστανού εργάτη

Οι γονείς του Λουκμάν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε

Eurokinissi

Οι γονείς του Λουκμάν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε
Για «μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν» έκανε λόγο ο εισαγγελέας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο δολοφόνων χρυσαυγιτών, για την εν ψυχρώ δολοφονία του μεροκαματιάρη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα το Γενάρη του 2013.

Ο εισαγγελέας Αν. Σκάρας ζήτησε την ενοχή των δύο, του Διονύση Λιακόπουλου και του Χρήστου Στεργιόπουλου, καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο. Τόνισε πως οι δύο κατηγορούμενοι, που δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είχαν συγκλίνουσα διαδοχική δράση, «άσχετα με το ποιος επέφερε τον θάνατο» του 27χρονου Πακιστανού εργάτη.

Οπως είπε, η επίθεση με τα μαχαίρια σε βάρος του Λουκμάν δεν ήταν αποτέλεσμα συμπλοκής, ήταν αναίτια και απρόκλητη, με ένα και μόνο κίνητρο: «Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρα ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο, όπως υποστηρίζουν... Υπήρχε συναυτουργία από την αρχή. Συναποφάσισαν, πήραν πανομοιότυπα στιλέτα πεταλούδα (σ.σ. "φονική μηχανή" τα χαρακτήρισε) και πέρασαν από τα Πετράλωνα». Υπογράμμισε ότι ορθά το πρώτο δικαστήριο έκρινε ρατσιστικό το έγκλημα. Ο εισαγγελέας τόνισε πως έχει υποχρέωση να εισηγηθεί τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος ως ρατσιστικού, άσχετα - όπως είπε - αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα στην επιμέτρηση της ποινής τους.

«Η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με πανομοιότυπα στιλέτα πεταλούδα, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής», τόνισε, ζητώντας να απορριφθούν ως αβάσιμοι όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των δύο και κυρίως η θέση τους περί μετατροπής της κατηγορίας επί το ευνοϊκότερο.

Να υπογραμμιστεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, οι χρυσαυγίτες επέμειναν στην αρχική υπερασπιστική γραμμή τους (ότι τον σκότωσαν γιατί δεν τους άφηνε να περάσουν) και το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε ήταν σε βάρος τους. Ο αστυνομικός που τους συνέλαβε κατέθεσε για πρώτη φορά ότι του είπαν: «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαποί, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό».

Συνεχίστηκε η δίκη για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο»

Συνεχίστηκε χτες στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10/7/2013). Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγός και Ν. Μίχος (τώρα «ανεξάρτητος») που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως στην επίθεση. Εκτός των δύο, κατηγορούμενοι είναι άλλοι 7 χρυσαυγίτες. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής κατατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεσή της από τάγμα εφόδου, του οποίου ηγούνταν οι δύο ναζιστές βουλευτές. Η παρουσία του Ι. Λαγού ταυτοποιείται και από την πινακίδα του ΙΧ οχήματός του, που καταγράφηκε από περίοικους. Το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία μίσθωσης οχημάτων, που το είχε παραχωρήσει με σύμβαση leasing στη Βουλή. Στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είχαν διαβαστεί τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του Ι. Λαγού, από τα οποία προκύπτει ότι ο ίδιος οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση.

Σημαντικές ήταν, χτες, οι καταθέσεις δύο αστυνομικών αυτοπτών μαρτύρων. Ο αστυνομικός Παυλ. Ψοχιός, που βρισκόταν στον χώρο του «Συνεργείου» μετά την επίθεση, επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του τα όσα αμφισβήτησαν στην προηγούμενη δικάσιμο οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι τους αριθμούς πινακίδων των μοτοσικλετών και του αυτοκινήτου του Ι. Λαγού τούς είχαν δώσει οι περίοικοι στην Αστυνομία. Κατέθεσε ότι ο χώρος του «Συνεργείου» είχε βανδαλιστεί και ο εκμισθωτής του χώρου είχε τραυματιστεί. Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά, και αφού έσπασαν τα πάντα, χτύπησαν και τραυμάτισαν τον Παναγιώτη Δριμυλή.

Ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή της Αργυρούπολης Βασ. Μακρής κατέθεσε ότι τα 40 μηχανάκια των χρυσαυγιτών μετά την επίθεση πήγαν στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης (λεφ. Ποσειδώνος και Αλίμου), σταμάτησαν 10 λεπτά και έφυγαν προς Πειραιά. «Ολο το πλήθος ήταν μια συμπαγής ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Κοινή δήλωση των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ολ. Τσουμάνη, Κ. Κωτσαντής και Β. Ζιώβας, με αφορμή τη στάση της περιφερειακής αρχής στην υπόθεση της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος ανήλικων προσφύγων. Στη δήλωση επισημαίνουν:

«Τέσσερις μέρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένουμε ακόμη το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής για την καταδίκη της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος ανήλικων προσφύγων από φασιστοειδή στην Κόνιτσα.

Δείγμα της ταχύτητας της κρατικής μηχανής ή προσπάθεια πολιτικής συγκάλυψης της δράσης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής;

Το σχόλιο του κ. Καχριμάνη στις ενδοφυλετικές συγκρούσεις προσφύγων την Κυριακή της Αποκριάς στην Τζαμάλα του Κάστρου και η συσχέτισή του με την επίθεση στην Κόνιτσα είναι τουλάχιστον επικίνδυνα.

Δεν γνωρίζει ο κ. Καχριμάνης την επίθεση φασιστικών ομάδων στον καθηγητή κ. Νιτσιάκο; Δεν γνωρίζει τα κηρύγματα μίσους στις γνωστές αντικομμουνιστικές συγκεντρώσεις σε Κόνιτσα και Βούρμπιανη και μάλιστα με τις ευλογίες της τοπικής Μητρόπολης;

Τελικά τι επιδιώκει ο κ. Καχριμάνης;

Να αλιεύσει 60 μέρες πριν από τις εκλογές ψήφους από τα θολά και ποτισμένα με αίμα νερά της "ακροδεξιάς";

Να ρίξει στα μαλακά τους υπόδικους συλληφθέντες;

Για το τελευταίο ας μην ανησυχεί. Φροντίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Τουλάχιστον για τους ηγέτες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
«Μεγάλη πορεία αγώνα» στις 31 Μάρτη

«Μεγάλη πορεία αγώνα Μενίδι - Ανω Λιόσια» διοργανώνουν τα σωματεία και οι φορείς του Μενιδίου και της Φυλής την Κυριακή 31 Μάρτη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το δημαρχείο Αχαρνών. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση θα αναχωρήσουν πούλμαν από τα Ανω Λιόσια, στις 10 π.μ. (Τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο). Τα αιτήματα αφορούν όλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Από την ανεργία και την «ευέλικτη» δουλειά μέχρι τις ελλείψεις υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, την υποβάθμιση της συγκοινωνίας στην περιοχή, τη συνέχιση λειτουργίας της υγειονομικής βόμβας της χωματερής κ.λπ.

Πνιγμένοι στο Αιγαίο τρεις γυναίκες και ένα νήπιο

Τρεις γυναίκες και ένα νήπιο πνίγηκαν χτες όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν 15 πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Ακτοφυλακή. Οι υπόλοιποι 11 επιβαίνοντες διασώθηκαν, επισήμανε η ίδια πηγή. Οι τουρκικές αρχές έστειλαν πέντε πλοία και ένα ελικόπτερο για να σώσουν τους πρόσφυγες, το πλοιάριο των οποίων ανατράπηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Τσανάκαλε (Δαρδανέλια). Οι πρόσφυγες ήταν Αφγανοί και Ιρανοί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu», ενώ πρόσθεσε ότι οι επιζώντες έχουν διακομιστεί σε γειτονικά νοσοκομεία.

Εξάλλου, εικοσάχρονος πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία αγνοείται από τα ξημερώματα της Κυριακής στα νερά του Εβρου, μετά την ανατροπή της βάρκας όπου επέβαινε στο ύψος του Σουφλίου, επιχειρώντας να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στη βάρκα επέβαινε ένας ακόμη ομοεθνής του, ο οποίος όμως κατάφερε να γλιτώσει και να συρθεί σώος στην όχθη, ειδοποιώντας την οικογένεια του αγνοουμένου αλλά και τις αστυνομικές αρχές στο Σουφλί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καιρός ήταν κακός με δυνατούς ανέμους και ισχυρά ρεύματα, με αποτέλεσμα η βάρκα να αναποδογυρίσει και οι δύο πρόσφυγες να βρεθούν στα παγωμένα νερά του ποταμού. Ο διασωθείς κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Σουφλίου, ενώ για τον εντοπισμό του πνιγμένου έχουν κινητοποιηθεί οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ