Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ
Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των δολοφόνων του Πακιστανού εργάτη

Οι γονείς του Λουκμάν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε

Eurokinissi

Οι γονείς του Λουκμάν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε
Για «μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν» έκανε λόγο ο εισαγγελέας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο δολοφόνων χρυσαυγιτών, για την εν ψυχρώ δολοφονία του μεροκαματιάρη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα το Γενάρη του 2013.

Ο εισαγγελέας Αν. Σκάρας ζήτησε την ενοχή των δύο, του Διονύση Λιακόπουλου και του Χρήστου Στεργιόπουλου, καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο. Τόνισε πως οι δύο κατηγορούμενοι, που δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είχαν συγκλίνουσα διαδοχική δράση, «άσχετα με το ποιος επέφερε τον θάνατο» του 27χρονου Πακιστανού εργάτη.

Οπως είπε, η επίθεση με τα μαχαίρια σε βάρος του Λουκμάν δεν ήταν αποτέλεσμα συμπλοκής, ήταν αναίτια και απρόκλητη, με ένα και μόνο κίνητρο: «Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρα ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο, όπως υποστηρίζουν... Υπήρχε συναυτουργία από την αρχή. Συναποφάσισαν, πήραν πανομοιότυπα στιλέτα πεταλούδα (σ.σ. "φονική μηχανή" τα χαρακτήρισε) και πέρασαν από τα Πετράλωνα». Υπογράμμισε ότι ορθά το πρώτο δικαστήριο έκρινε ρατσιστικό το έγκλημα. Ο εισαγγελέας τόνισε πως έχει υποχρέωση να εισηγηθεί τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος ως ρατσιστικού, άσχετα - όπως είπε - αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα στην επιμέτρηση της ποινής τους.

«Η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με πανομοιότυπα στιλέτα πεταλούδα, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής», τόνισε, ζητώντας να απορριφθούν ως αβάσιμοι όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των δύο και κυρίως η θέση τους περί μετατροπής της κατηγορίας επί το ευνοϊκότερο.

Να υπογραμμιστεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, οι χρυσαυγίτες επέμειναν στην αρχική υπερασπιστική γραμμή τους (ότι τον σκότωσαν γιατί δεν τους άφηνε να περάσουν) και το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε ήταν σε βάρος τους. Ο αστυνομικός που τους συνέλαβε κατέθεσε για πρώτη φορά ότι του είπαν: «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαποί, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ