ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Το ίδιο έργο σε επανάληψη με ευθύνη κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης

Στο πλευρό των κατοίκων που κινδύνεψαν και έχασαν περιουσίες οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν για άλλη μια φορά στην Κρήτη από το κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών και σχεδιασμού. Το περασμένο Σάββατο χτυπήθηκε η ανατολική Κρήτη, όπου πλημμύρισαν πολλές περιοχές και κινδύνεψαν άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, στον Μακρύ Γιαλό και στην Παχιά Αμμο στο Λασίθι, η Πυροσβεστική προχώρησε σε διάσωση και απεγκλωβισμό ανθρώπων που κινδύνεψαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που ανέβαινε επικίνδυνα, ενώ μεγάλης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και στη Σητεία, σε οικοδομικά τετράγωνα, θερμοκήπια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, το εθνικό, επαρχιακό - δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση σε ολόκληρο τον δήμο Σητείας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και στα δίκτυα της ΔΕΗ, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πρόβλημα υπήρξε και σε περιοχή του δήμου Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο από Βούτες προς ΠΑΓΝΗ. Μέρος του δρόμου «βούλιαξε» περίπου 5 χιλιόμετρα πριν από το νοσοκομείο.

Παρέμβαση των υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανώλης Συντυχάκης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους δήμους που επλήγησαν Κώστας Μωυσάκης (Βιάννου), Μαρία Κοτσυφάκη (Ιεράπετρας), Σίμος Συμεωνίδης (Σητείας) και Γιάννης Ζαχαριουδάκης (Φαιστού) έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση:

«(...) Οι τεράστιες καταστροφές τον περασμένο μήνα στο νομό Χανίων, που μεγάλο μέρος των κατεστραμμένων υποδομών δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, δεν δίδαξαν τίποτα τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες καθώς πολλές από τις χτεσινές καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη πρόληψη και μέτρα πολιτικής προστασίας.

(...) Τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα την άμεση καταγραφή των ζημιών, έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση όλων των πληγέντων (κατοικιών, αυτοκινήτων, μέσων παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου κ.ά.).

Επιπλέον, ζητάμε τον άμεσο σχεδιασμό εκπόνησης μελετών ή ενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών, άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση προγράμματος έργων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους, όπως εκσυγχρονισμός ενός ασφαλούς επαρχιακού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας, δίκτυα όμβριων υδάτων, γέφυρες, σημάνσεις κ.ά. Να ενισχυθούν οι δήμοι και η Περιφέρεια με εργατοτεχνικό προσωπικό, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, καθώς και με μέσα, όπως μηχανήματα κ.ά.».

Περιοδείες στις περιοχές που επλήγησαν

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, και τον Κώστα Μωυσάκη, υποψήφιο δήμαρχο Βιάννου, επισκέφθηκε το Σάββατο το δήμο Βιάννου.

Συζητώντας με κατοίκους, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως μόλις ο καιρός αποφάσισε «να δείξει τα δόντια του», αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα: Οι ελλείψεις σε υποδομές και μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη έχουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες, όσο η Περιφέρεια και ο δήμος.

Επιπλέον, τόνισε πως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, γιατί είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά τους». Αντίθετα, τα χρήματα που εξασφαλίζουν από την άγρια φορολογία και τους πετσοκομμένους μισθούς μας, τα διαθέτουν για να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αντίστοιχα, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Φαιστού, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο, Γιάννη Ζαχαριουδάκη, και την υποψήφια περιφερειακό σύμβουλο Γενοβέφα Χουστουλάκη, περιόδευσε το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την καταστολή σε βάρος προσφύγων στα Διαβατά

Από την επίθεση με χημικά στους πρόσφυγες

MotionTeam

Από την επίθεση με χημικά στους πρόσφυγες
Την καταστολή και την απάνθρωπη πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν με κοινή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στην Ερώτησή τους τονίζουν τα εξής:

«Με καταστολή, ΜΑΤ και χημικά αντιμετωπίστηκαν, με ευθύνη της κατά τ' άλλα "προοδευτικής" κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι κινητοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και στο Σταθμό Λαρίσης. Κινητοποιήσεις για το δίκαιο αίτημά τους να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Αίτημα που καταπνίγεται από την απάνθρωπη πολιτική εγκλωβισμού, που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται και με fake news. Ομως, καθόλου fake news δεν είναι η εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ λόγω της απαράδεκτης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τον Κανονισμό "Δουβλίνο ΙΙΙ", που έχουν από κοινού αποφασίσει σε Συνόδους Κορυφής τόσο οι αποκαλούμενες "προοδευτικές" όσο και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκλητικά έφτασε στο σημείο να διώχνει από τις δομές και τα διαμερίσματα και να πετάει στο δρόμο τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αφού το σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ χρηματοδοτεί τη στέγαση μόνο αιτούντων άσυλο.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή: Στην άγρια καταστολή ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στο δίκαιο αίτημά τους να μεταφερθούν άμεσα στις χώρες πραγματικού προορισμού τους που διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις τους. Στην άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα και να παρθούν μέτρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων που τους έχει δοθεί άσυλο και επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα».

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφυγες άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή από διάφορα σημεία της χώρας, ανταποκρινόμενοι σε ένα παραπλανητικό διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο διακινήθηκε από μηχανισμούς που εκμεταλλεύονται την επιθυμία τους να φύγουν από την Ελλάδα. Κατ' εντολή της κυβέρνησης, η αστυνομία εμπόδισε τη μετακίνησή τους προς τα σύνορα, αντιμετωπίζοντας με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κάθε προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον κλοιό που είχε στήσει.

Στη διάρκεια των κατασταλτικών επιχειρήσεων τραυματίστηκε μεταξύ άλλων και ένας φωτορεπόρτερ. Την Παρασκευή επισκέφτηκε το χώρο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, ενώ την Κυριακή το κέντρο υποδοχής στα Διαβατά επισκέφτηκαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και η Λίνα Χατζηκυριάκου, υποψήφια δήμαρχος Δέλτα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Βρέφη και νήπια κινδυνεύουν να μην επανεγγραφούν

Παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων αύριο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα οι επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων, οι οποίες δεν είναι πλέον εξασφαλισμένες και κάποια παιδιά κινδυνεύουν είτε να αλλάξουν παιδικό σταθμό, είτε να μείνουν τελείως εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Παράλληλα, το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών στο δήμο Αθήνας χωρίς να βρεθούν άλλοι κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθούν οι θέσεις που καταργήθηκαν οξύνει το πρόβλημα.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Αθηναίων,«η κυβέρνηση κατάργησε την αυτόματη επανεγγραφή βρεφών και νηπίων στον ίδιο σταθμό και πλέον οι (κατ' όνομα) "επανεγγραφές" απλά μοριοδοτούνται με 100 μόρια. Πέρυσι, η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) υιοθέτησαν τη σχετική Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών (κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΦΕΚ Β' 4249/5-12-2017)».

Ωστόσο, με τη μοριοδότηση δεν εξασφαλίζεται ότι ένα παιδί θα συνεχίσει στον ίδιο σταθμό από χρονιά σε χρονιά, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι στο δήμο Αθήνας, ούτε καν ότι ένα παιδί που ήδη φιλοξενούνταν σε ένα σταθμό θα γίνει δεκτό και τις επόμενες χρονιές.

Ενδεικτικά, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων: «Πέρυσι το καλοκαίρι, στον βρεφονηπιακό σταθμό 3ΔΚ Κυκλώπων στα Ανω Πετράλωνα, τουλάχιστον 10 νήπια και βρέφη δεν επανεγγράφησαν στον ίδιο σταθμό, αλλά έγιναν δεκτά σε άλλες περιοχές (Κάτω Πετράλωνα, Κουμουνδούρου, Πλάκα), ενώ 3 παιδιά που φιλοξενούνταν μέχρι τότε στον συγκεκριμένο σταθμό έμειναν τελείως εκτός! Μετά από διαμαρτυρίες και πιέσεις των γονιών και του Συλλόγου Γονέων, τα παιδιά έγιναν δεκτά στην Κυκλώπων». Να σημειωθεί ότι πέρυσι το καλοκαίρι έκλεισαν τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί, στα Ανω Πετράλωνα, στα Πατήσια και στα Σεπόλια.

«Το αν θα συνεχίσει ένα παιδί στον ίδιο παιδικό σταθμό ή αν θα γίνει ξανά δεκτό σε έναν σταθμό εξαρτάται κάθε χρόνο από το εισόδημα ή την οικογενειακή κατάσταση μιας οικογένειας. Αυτή είναι η ..."κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Αθήνας!», σημειώνει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι αυτό «είναι αντιπαιδαγωγικό και επιστημονικά απαράδεκτο».

Καλεί όλους τους γονείς σε παρέμβαση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Ρόδου 181, μετρό «Σεπόλια») αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ., για να απαιτήσουν να επανέλθει η αυτόματη επανεγγραφή, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά και να βρεθούν κατάλληλα κτίρια ή να χτιστούν νέα για να στεγάσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας 27χρονος άνδρας σκότωσε με κυνηγετικό όπλο τον 4χρονο γιο του και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο προς το μέρος του και αυτοκτόνησε, το πρωί της Κυριακής στο Χαλάνδρι. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε από την εν διαστάσει σύζυγό του, που πήγε στο σπίτι όταν ο τελευταίος δεν απαντούσε στις επίμονες κλήσεις της.

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκανε συστηματικά εκβιασμούς σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες και πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν 20 ημεδαποί σε μεγάλη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Επίθεση από αγνώστους καταγγέλλει ότι δέχτηκε το περασμένο Σάββατο, στα Εξάρχεια, ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου.

Αλλαγές για τους Ευρωπαίους επισκέπτες κρατών εκτός Σένγκεν

Σε ισχύ τέθηκαν από χτες οι αλλαγές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν. Συγκεκριμένα, τίθεται σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα ταξιδεύουν προς και από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα υποβάλλονται σε διαβατηριακούς ελέγχους και ελέγχους διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων. Ετσι, ακόμα και οι πολίτες κρατών - μελών της ΕΕ θα υποχρεούνται να υφίστανται ελέγχους όταν ταξιδεύουν από ή προς χώρες εκτός Σένγκεν. Μετά από αυτές τις αλλαγές, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στον διαβατηριακό έλεγχο οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα στα σημεία ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. και να έχουν διαβατήριο αντί για αστυνομική ταυτότητα, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ