ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης μετά τις επιτυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69).

«Η μαζική και μαχητική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ήταν η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στους επιχειρηματικούς ομίλους που δυναμώνουν την εκμετάλλευση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ηταν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης όσων έχουν πραγματικά ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους», σημειώνει η Γραμματεία Αττικής και καλεί σωματεία και συνδικαλιστές να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα.

Απευθύνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσμα να συνεχίσουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους με επίκεντρο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με οργάνωση σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, στέλνει μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα σχέδια της συνδικαλιστικής μαφίας, που θέλει να βάλει τους εργοδότες στα συνδικάτα. Με αφορμή την αποκάλυψη της γύμνιας των εργατοπατέρων στην ολιγομελή συγκέντρωση που οργάνωσαν στην Αθήνα, η Γραμματεία τονίζει ότι το μέτωπο ενάντια στην εργατική αριστοκρατία που είναι ξεκομμένη από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους παραμένει ανοιχτό, για «συνδικάτα εργατών, μαζικά, που να λειτουργούν με δημοκρατικές διαδικασίες και να παλεύουν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Τις γνωστές αθλιότητες επαναφέρει η συνδικαλιστική μαφία

Να σημειωθεί ότι χτες έγινε η κύρια δίκη για τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ μέχρι την έκδοσή της βρίσκεται σε ισχύ η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε τις 17 Απρίλη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ορίζοντας ως προσωρινή διοίκηση την απελθούσα διοίκηση της ΓΣΕΕ, στην οποία οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους είχαν αναδείξει τη ΔΑΣ δεύτερη δύναμη, με 10 εκλεγμένα μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή διαταγή απέρριψε το βασικό αίτημα των διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ελέγχουν οι εργατοπατέρες, οι οποίες ζητούσαν να πεταχθεί εκτός της προσωρινής διοίκησης η ΔΑΣ, ωστόσο προχωρούσε σε διορισμό της συνδικαλιστικής μαφίας και εργοδοτών στην προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Στη χτεσινή δίκη η συνδικαλιστική μαφία επανέφερε το απαράδεκτο βασικό της αίτημα, ζητώντας με μανία την υλοποίησή του... Ομοίως επανέφερε τις γνωστές συκοφαντίες της σε βάρος της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να κρύψει ότι η ίδια δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους αλλά την εργοδοσία, κάτι που όμως φάνηκε ξεκάθαρα και στην Πρωτομαγιάτικη συνάθροιση των 50-70 εργατοπατέρων που δεν είχαν τη στήριξη από κανέναν εργάτη, από κανένα συνδικάτο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αντιμέτωποι με απόλυση συμβασιούχοι στο πρόγραμμα «μακροχρόνια ανέργων»

Αντιμέτωποι με την απόλυση μέσα στις επόμενες μέρες είναι περίπου 20 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ («απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55 - 67 ετών»), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενός έτους και δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα έως δύο έτη.

Ενα χρόνο μετά την πρόσληψή τους και λίγες ημέρες πριν τη λήξη του πρώτου δωδεκαμήνου, εν μέσω εορτών και αδειών, με ελαχιστοποίηση της δυνατότητας εκδήλωσης όποιας αντίδρασης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, γιατί τελικά το ΠΓΝΙ δεν εντάχθηκε ποτέ στο παραπάνω πρόγραμμα (έγγραφο αρ. πρωτ. 5247/15-4-2019 του ΟΑΕΔ)!

Οπως επισημαίνουν σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι, καλούνται να δεχθούν σιωπηρά την αποχώρησή τους στις 15 Μάη από την εργασία που κλήθηκαν να προσφέρουν «μετά από επιλογή - συνέντευξη του ίδιου του ΠΓΝΙ, σε θέσεις διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, στερώντας μας την παράταση της σύμβασης για ένα χρόνο, όπως αυτή ορίζεται από το ίδιο το πρόγραμμα. Παράταση για την οποία πληρούμε τις προϋποθέσεις του νόμου και στην οποία υπολογίζαμε εξαρχής (... ) Μας αφήσανε να "βράζουμε" στην αγωνία και 22 Απρίλη, εν μέσω Μεγάλης Βδομάδας, ο ΟΑΕΔ έστειλε στο ΠΓΝΙ την απόφαση ανάκλησης της ένταξής του στο εν λόγω πρόγραμμα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την πρόσληψή μας. Χρειάστηκε παρέμβαση του ΠΑΜΕ για να μάθουμε την ύπαρξη του εγγράφου του ΟΑΕΔ που μας πετά στο δρόμο και να αποκτήσουμε συνολική και σαφή εικόνα για τις μεθοδεύσεις εις βάρος μας (...) Μετά από αυτό μάθαμε επίσης ότι το ΠΓΝΙ γνώριζε από τον πρώτο κιόλας μήνα την παράνομη ένταξή του στο πρόγραμμα (...) ενώ μετά το 1ο τρίμηνο το ΠΓΝΙ δεν εισέπραξε το 50% της χρηματοδότησης, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν σ' ένα νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού... Και ενώ ανέμεναν την παράταση των συμβάσεών τους, τελικά θα αναλωθεί και η μοριοδότησή τους από την κάρτα ανεργίας λόγω της δωδεκάμηνης απασχόλησης και δεν θα μπορούν επομένως να συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ή σε προκηρύξεις του λοιπού επικουρικού προσωπικού. Τέλος, και λόγω της ηλικίας τους, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι οι λιγότερο «επιλέξιμοι» για να προληφθούν μέσω προγράμματος από κάποια επιχείρηση. Η εξέλιξη αυτή έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη δυνατότητα κάλυψης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής τους.

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, απαιτώντας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα, με ανανέωση των συμβάσεων έως τη δημιουργία των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργασιακές συνθήκες στη νέα τουριστική σεζόν και οι διακοπές ως «είδος πολυτελείας» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή για τη hip hop μουσική σκηνή. Παρουσιάζουν οι Φρανκ και Dason.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν, αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ., οι εργαζόμενοι σε δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας».

«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και διεκδικεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από 751 ευρώ το μήνα. Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (ΜΑΠ, ιατρικές εξετάσεις). Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας. Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, γιατί με 540 ευρώ ζωή δεν έχουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα!», τονίζει η Επιτροπή και επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν «βασικές ανάγκες στους δήμους, την ώρα που η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζουν κόκαλα».

«Η Περιφέρεια Αττικής (Δούρου), η ΚΕΔΕ (Πατούλης) και η ΠΕΔΑ (Ιωακειμίδης) βολεύονται από την κατάσταση αυτή, αφού δεν τους στοιχίζουμε ούτε ένα ευρώ, ενώ οι μοναδικές τους υποχρεώσεις προς εμάς (γάλα, εμβολιασμοί, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.) από την πλειοψηφία των δήμων δεν παρέχονται», σημειώνει η Επιτροπή.

Ολοι οι παραπάνω, μαζί με την κυβέρνηση, «εκτελούν πιστά τις εντολές της ΕΕ, που μέσω της "Λευκής Βίβλου" έχει θεό την "ευελφάλεια" και την κινητικότητα στην εργασία. Δηλαδή, συνεχή εναλλαγή εργασιακών χώρων και ειδικοτήτων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και περιοδικό μεροκάματο μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ενώ η σκόπιμη υποστελέχωση ανοίγει τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση τομέων χρυσοφόρων για το κεφάλαιο».

Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε υπηρεσία καθαριότητας δήμου

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες στον κλάδο των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, 49χρονη εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς τραυματίστηκε το πρωί όταν έπεσε από το απορριμματοφόρο, το οποίο ήταν εν κινήσει, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Η εργαζόμενη, η οποία δούλευε με 8μηνο πρόγραμμα, από την πτώση χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι της και μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο», όπου και παραμένει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ