ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στους 41 οι νεκροί από πυρκαγιά σε αεροσκάφος της «Aeroflot»

Το αεροσκάφος που φλέγεται στον αεροδιάδρομο
Το αεροσκάφος που φλέγεται στον αεροδιάδρομο
ΜΟΣΧΑ.--

Τους 41 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά σε αεροσκάφος («Soukhoi Superjet 100») της ρωσικής εταιρείας «Aeroflot», κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης που πραγματοποίησε την Κυριακή νωρίς το βράδυ στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, από όπου είχε ξεκινήσει με προορισμό το Μουρμάνσκ. 33 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος επέζησαν, ενώ έξι από τους επιζώντες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Οπως δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Ντένις Εβντοκίμοφ, «λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (...) Δηλαδή, χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος έπιασε φωτιά εξαιτίας της σφοδρότητας της αναγκαστικής προσγείωσης: «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: Οι δεξαμενές (καυσίμων) ήταν γεμάτες». Ωστόσο γεννιούνται ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης των αρμόδιων υπηρεσιών πριν επεκταθεί η φωτιά στο αεροσκάφος.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε ώρες μετά τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να αγγίζει την πίστα και στη συνέχεια να αναπηδά προτού πιάσει φωτιά. Αμέσως μετά την προσγείωση οι επιβάτες κυρίως του μπροστινού μέρους του αεροσκάφους απομακρύνθηκαν προτού σημειωθούν ισχυρές εκρήξεις λόγω των καυσίμων. Για το δυστύχημα έχει εξαγγελθεί έρευνα ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν και τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους (χωρίς να διευκρινίζεται η κατάστασή τους), που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για την τραγωδία. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι εξετάζεται η αναστολή της πτήσης αυτού του τύπου αεροσκάφους (το συγκεκριμένο είχε κατασκευαστεί το 2017) ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών των ειδικών.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενα ακόμα βήμα κλιμάκωσης των σφοδρών πιέσεων σε βάρος του Ιράν έκαναν τα τελευταία 24ωρα οι ΗΠΑ, επιλέγοντας να αναπτύξουν το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» στον Περσικό Κόλπο.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα αεροπλανοφόρο, τη δύναμη κρούσης που σχηματίζουν τα πλοία συνοδείας του και μια ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών στη Μέση Ανατολή για να στείλουν το «σαφές μήνυμα» στο Ιράν πως οποιαδήποτε «επίθεση» από πλευράς του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί με «αμείλικτη δύναμη». Εν μέσω κλιμακούμενης γεωπολιτικής αμερικανο-ιρανικής κόντρας, ο Μπόλτον υποστήριξε πως η ανάπτυξη της δύναμης κρούσης αποτελεί «αντίδραση σε (...) ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις» που «κλιμακώνουν» την ένταση, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων για πιθανό κλείσιμο των στρατηγικών Στενών του Χορμούζ. Στην ίδια ανακοίνωση, ο Μπόλτον πρόσθεσε πως τάχα οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς» αλλά είναι «πλήρως προετοιμασμένες» να αντιδράσουν «σε οποιαδήποτε επίθεση από οποιονδήποτε ενδιάμεσο, από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ή από τις τακτικές δυνάμεις του Ιράν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εναν μήνα μετά την έναρξη της επίθεσης στην Τρίπολη, ο Λίβυος ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, κάλεσε προχτές τις δυνάμεις του στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» να δώσουν «ένα ακόμη σκληρότερο μάθημα» στη φρουρά του Σάρατζ και τους ισλαμιστές υποστηρικτές του.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τυνήσιοι συνοριοφύλακες σκότωσαν το Σάββατο τρεις ύποπτους τζιχαντιστές στην κεντρική τουριστική πόλη Σίντι Μπουζαίντ, κατάσχοντας όπλα και εκρηκτικά. Αστυνομικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι επίδοξοι δράστες σχεδίαζαν «επικίνδυνη τρομοκρατική επίθεση» αυτήν τη βδομάδα, μετά την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενας Σουδανός διαδηλωτής σκοτώθηκε την Κυριακή από πυρά της αστυνομίας, στη διάρκεια επέμβασης για την καταστολή αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 52χρονος πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν, μπήκε χτες στο κελί των φυλακών πολυτελείας Οτισβιλ της βορειοδυτικής Νέας Υόρκης, προκειμένου να εκτίσει τριετή ποινή κάθειρξης, έχοντας καταδικαστεί ένοχος για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών και δωροδοκίες ατόμων εκ μέρους του Προέδρου. Λίγο πριν οδηγηθεί στις φυλακές, ο Κοέν είπε στους δημοσιογράφους πως αδημονεί να μοιραστεί με το κοινό «την αλήθεια», καταδικάζοντας... «την ξενοφοβία, την αδικία και τα ψέματα που βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας μας».

ΑΛΓΕΡΙ.-- Συνελήφθη την Κυριακή ο Σαΐντ Μπουτεφλίκα, νεότερος αδελφός του Αλγερινού πρώην Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που θεωρούνταν πως είχε στα χέρια του τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2013, οπότε υπέστη εγκεφαλικό ο πρώην Πρόεδρος. Μαζί του συνελήφθησαν και οι δύο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγοί Μπασίρ Ατμάνε Ταρτάγκ και Μοχάμεντ Μεντιέν.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Ανώδυνες» αλλά «προειδοποιητικές» δοκιμές πυραύλων

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία, δηλώνουν οι ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Δοκιμές των εκτοξευτήρων πυραύλων πραγματοποίησε το Σάββατο η Βόρεια Κορέα, υπό την επίβλεψη του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Στόχος των στρατιωτικών γυμνασίων ήταν να ελεγχθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες και η ακρίβεια βολής των πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών μεγάλου διαμετρήματος και βεληνεκούς καθώς και των κατευθυνόμενων τακτικών όπλων», πρόσθεσε το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, διανύοντας απόσταση 70 με 200 χιλιομέτρων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε βέβαιος για την πρόθεση του Κιμ να καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του: «Πιστεύω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιλαμβάνεται τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας και δεν θα κάνει τίποτα για να παρέμβει ή να τις τερματίσει», έγραψε ο Τραμπ στο «Twitter» και πρόσθεσε: «Γνωρίζει επίσης ότι είμαι μαζί του και δεν θέλει να παραβεί την υπόσχεση που μου έδωσε. Θα υπάρξει συμφωνία!».

Οι εκτοξεύσεις «δεν παραβίασαν τα διεθνή σύνορα» και «δεν απείλησαν τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία», δήλωσε χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι τα βλήματα ήταν μικρής εμβέλειας και επομένως «δεν παραβίαζαν το συμφωνηθέν μορατόριουμ για εκτοξεύσεις» διηπειρωτικών πυραύλων. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη ευκαιρία για αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με πλήρη επαλήθευση της αποπυρηνικοποίησης».

Η Νότια Κορέα εξέφρασε «τη μεγάλη της ανησυχία» και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες για άμεση επανέναρξη του διαλόγου».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέκρουσε κάθε συσχετισμό των δοκιμών με τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Βορειοκορεάτη ομολόγου του στις 25 Απρίλη στο Βλαδιβοστόκ.

«Οι δοκιμές (πυραύλων) στις δεδομένες συνθήκες έχουν μάλλον πολιτική παρά στρατιωτική - τεχνική διάσταση», σχολίασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής, Κονσταντίν Κόζατσεφ, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν «ενόψει της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στέφεν Μπίγκαν, σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα την επόμενη βδομάδα». «Η Πιονγιάνγκ καταδεικνύει ότι πρέπει να διεξάγονται διαπραγματεύσεις μαζί της, όχι με κανέναν άλλον, και το σενάριο πίεσης ή εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει», είπε. «Ωστόσο, θα θέλαμε να δούμε τη βούληση της Βόρειας Κορέας για διαπραγματεύσεις και να υποβάλει ειρηνευτικές προτάσεις», συμπλήρωσε.

ΠΑΝΑΜΑΣ
Κυβερνητική εναλλαγή με σοσιαλδημοκρατία

Προεδρικές εκλογές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον Παναμά, με τη συμμετοχή να φτάνει το 73,02 % (ή 1.960.557 ψηφοφόρους). Ο 66χρονος επιχειρηματίας και σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Πρόεδρος, Λαουρεντίνο «Νίτο» Κορτίσο Κοέν (με πατέρα Ισπανό και μητέρα ελληνικής καταγωγής), με καταμετρημένο το 95,8% ήρθε πρώτος με τη συμμαχία του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης και του Φιλελεύθερου Ρεπουμπλικανικού Εθνικού Κινήματος, με 33,2% έναντι 31,02% του νεοφιλελεύθερου Ρόμουλο Ρουξ, που στηρίχτηκε από το Κόμμα Δημοκρατικής Αλλαγής. Ακολουθούν ο «ανεξάρτητος» Π. Λομπάνα με 19,12%, ο εθνικιστής Χ. Μπαλντόν 10,59% και η «ανεξάρτητη» Α. Γκόμες με 4,80%.

Με τη διαφορά των ψήφων λίγο πάνω από 40.000, ο Ρουξ δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα και ζητά επανακαταμέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή των 71 εδρών, το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης μαζί με το Ρεπουμπλικανικό έχει 30 έδρες, το Κόμμα Δημοκρατικής Αλλαγής 16, το Παναμέζικο Εθνικιστικό Κόμμα 8, διάφοροι «ανεξάρτητοι 4», και 13 έδρες μένουν να μοιραστούν όχι με αναλογικό τρόπο αλλά σε μονοεδρικές.

Ο Κορτίσο, που ήταν υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Προέδρου Μαρτίν Τορίχος (2004 - 2009) αλλά είχε παραιτηθεί εξαιτίας των διαφωνιών του με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ανέδειξε στην καμπάνια του τα ζητήματα της διαφθοράς, προβάλλοντας ως ο πιο άξιος διαχειριστής για την ντόπια αστική τάξη. Παράλληλα, υποσχέθηκε βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κρατική διοίκηση, επενδύσεις που δήθεν θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Γίνεται δηλαδή καθαρό ότι η κυβερνητική εναλλαγή από τον νεοφιλευθερισμό στη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί επιλογή της αστικής τάξης, η οποία, εν τη απουσία επαναστατικής δύναμης και Κομμουνιστικού Κόμματος, καταφέρνει να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις. Μάλιστα ο Κορτίσο, με σπουδές στις ΗΠΑ, εμφανίζεται ως «ισορροπιστής» στην εξωτερική πολιτική ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, μονοπώλια της οποίας έχουν κλείσει σημαντικές μπίζνες στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Εμφανίζεται επίσης να στηρίζει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο - μαριονέτα της Βενεζουέλας, Χ. Γκουαϊδό, και την υποτιθεμένη «δημοκρατική - ειρηνική μετάβαση».

ΓΑΛΛΙΑ
Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο «Εθνικός Συναγερμός»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις εντεινόμενες ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία επιβεβαιώνουν δημοσκοπήσεις, οι οποίες λίγες βδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές δίνουν το προβάδισμα στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» (Rassemblement National - RN, το πρώην «Εθνικό Μέτωπο») της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos, ο RN συγκεντρώνει το 22% έναντι 21,5% που συγκεντρώνει το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (LREM). Στην τελευταία αντίστοιχη έρευνα του Ipsos, RN και LREM συγκέντρωναν αντίστοιχα 22% και 23%.

Την περασμένη Παρασκευή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δύο ακόμα ερευνών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop, το RN παίρνει 22,5% και το LREM 21,5%. Ακόμα, σύμφωνα με το OpinionWay, το RN παίρνει 24% και το LREM 21%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ