ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στρατιωτική κινητικότητα με αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Ενώ σήμερα το Ιράν σχεδιάζει να ανακοινώσει μερική άρση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική «κινητικότητα» στον Περσικό Κόλπο έναντι του Ιράν, αποφασίζοντας, εκτός από το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», να αναπτύξουν στην ευρύτερη περιοχή και μία ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών «Β-52». Στο πλαίσιο αύξησης των πιέσεων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέβαλε χτες την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, επικαλούμενος «επείγουσες υποθέσεις».

Ο Πομπέο ενημέρωσε σχετικά τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε: «Χρειαζόμαστε στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον. Γι' αυτό έχουμε ζωτικό ενδιαφέρον να συνεργαστούμε στενά με τους Αμερικανούς για τα επείγοντα διεθνή ζητήματα και να υπερασπιστούμε τη θέση της Ευρώπης». Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως η αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο αποφασίστηκε σε περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Οι δυνάμεις αυτές φαίνεται πως έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» στη σκακιέρα σκληρών γεωπολιτικών αναμετρήσεων και εστιών έντασης που φουντώνουν σε διάφορα μέτωπα (π.χ. εμπορικοί πόλεμοι, διατλαντικές σχέσεις με επίκεντρο το ΝΑΤΟ, ενεργειακά ζητήματα, σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, κρίση σε Βενεζουέλα, πόλεμος σε Αφγανιστάν, Συρία κ.ά.).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο Πομπέο απέφυγε να ενημερώσει τους Αμερικανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που είχε στη Φινλανδία, όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στο υπουργικό Αρκτικό Συμβούλιο.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο «Ρόιτερς» αποκάλυπταν πως υπήρχαν «πολλαπλές, αξιόπιστες απειλές» κατά των αμερικανικών χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων μεταξύ άλλων σε Συρία και Ιράκ «από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του». Επιπροσθέτως, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios», επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές», μετέδιδε πως το Ισραήλ έδωσε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον πληροφορίες για σχέδια επιθέσεων «εναντίον αμερικανικού στόχου» στον Κόλπο ή εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Οι εξελίξεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ μετέδωσε πως το Ιράν θα ανακοινώσει σήμερα τη μερική αποχώρησή του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί από τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, στους πρέσβεις τριών χωρών της ΕΕ στην Τεχεράνη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) καθώς και στους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία.

Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, θα αποστείλει ξεχωριστές επιστολές στους ηγέτες των παραπάνω πέντε χωρών εξηγώντας ότι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, ιδιαίτερα έπειτα από την αποχώρηση των ΗΠΑ, απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και ως εκ τούτου το Ιράν δεν έχει άλλη λύση από το να προχωρήσει σε ανάλογα βήματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κεϊβάν Κχοσραβί, σχολιάζοντας νωρίτερα τις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ τις ενέταξε στο πλαίσιο ενός σχεδίου «ψυχολογικού πολέμου» κατά της χώρας του.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Διαρροές» για το σχέδιο των ΗΠΑ

Κατοχύρωση της ισραηλινής κατοχής το κύριο χαρακτηριστικό

Από το τελευταίο έγκλημα των Ισραηλινών στη Γάζα

Copyright 2019 The Associated

Από το τελευταίο έγκλημα των Ισραηλινών στη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη δημιουργία μίας «Νέας Παλαιστίνης» στη βάση κατακερματισμένων εδαφών, που θα ελέγχονται ουσιαστικά από οικονομική και στρατιωτική άποψη από ένα «μεγάλο» Ισραήλ, περιγράφει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με διαρροές της ισραηλινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Hayom News», που επικαλείται ως βασική πηγή σχετικό σχέδιο από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και οι οποίες αναπαράχθηκαν από την παλαιστινιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Μa'an News».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτείνεται επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με νέα κλοπή παλαιστινιακών εδαφών, ώστε να συνδεθούν «απομονωμένα» μπλοκ εποίκων... Το κόστος φέρεται πως προβλέπεται να αναλάβει εξολοκλήρου το Ισραήλ. Επιπλέον, ΗΠΑ (κατά 20%), ΕΕ (κατά 10%) και πλούσιες χώρες του Κόλπου (κατά 70%) προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν έναν παλαιστινιακό προϋπολογισμό 30 δισ. δολαρίων για πέντε χρόνια. Στη δε Λωρίδα της Γάζας, προβλέπεται να εκχωρηθούν, κατόπιν συνεννόησης με την Αίγυπτο, με τη μορφή «λίζινγκ» εδάφη από τη Χερσόνησο του Σινά, με αποκλειστικά οικονομικό σκοπό, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροδρομίου, βιομηχανιών, αγροτικών καλλιεργειών και σίγουρα όχι κατοικιών.

Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου σε ύψος 30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης, που θα συνδέσει τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας με αυτά της Δυτικής Οχθης. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, σύμφωνα πάντα με τη σχετική διαρροή πληροφοριών, προβλέπεται να φτιαχτεί από... κινεζική εταιρεία, με μοίρασμα του κόστους κατά 50% από την Κίνα, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλύψουν ισόποσα ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Καναδάς και Αυστραλία.

Το σχέδιο φέρεται να προτείνει να παραμείνει η κοιλάδα του Ιορδάνη «ως έχει σήμερα» και να αναλάβει την ασφάλεια της «Νέας Παλαιστίνης» το Ισραήλ, καθώς δεν προβλέπεται η δημιουργία παλαιστινιακού στρατού, αλλά μόνο μία αστυνομική δύναμη ελαφρά εξοπλισμένη. Φέρεται επίσης πως προτείνεται η αποστρατιωτικοποίηση της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Κατά την περίοδο προσαρμογής και έως τη συγκρότηση νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά από «δημοκρατικές εκλογές», προτείνεται να συνεχιστεί η μισθοδοσία των μελών και των στελεχών των οργανώσεων από χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εν είδει «παραχώρησης», προτείνεται να γίνει η Ιερουσαλήμ αδιαίρετη, κοινή πρωτεύουσα του Ισραήλ και της «Νέας Παλαιστίνης». Στην περίπτωση αυτή, οι Αραβες κάτοικοι της πόλης θα θεωρούνται πολίτες της «Νέας Παλαιστίνης». Ο δήμος της Ιερουσαλήμ θα είναι υπεύθυνος για όλα τα ζητήματα της πόλης πλην εκείνων που αφορούν την εκπαίδευση των Παλαιστινίων, ενώ δεν προτείνεται αλλαγή στο σημερινό καθεστώς των Αγίων Τόπων της πόλης.

Σε άλλα σημεία, το φερόμενο «σχέδιο συμφωνίας» προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη «Νέα Παλαιστίνη».

Επιπλέον, προστίθενται οι πληροφορίες ότι σε περίπτωση που το σχέδιο των ΗΠΑ απορριφθεί από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, τότε θα διακοπεί «κάθε αμερικανική υποστήριξη» και θα απαγορευτούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στα παλαιστινιακά εδάφη «με οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο». Σε περίπτωση που το σχέδιο γίνει αποδεκτό από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, αλλά απορριφθεί από τη «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ», τότε οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων «θα θεωρηθούν υπόλογες» και σε επόμενο «γύρο βίας» οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ...δράση. Σε περίπτωση που η «συμφωνία» απορριφθεί από το Ισραήλ, τότε οι ΗΠΑ θα σταματήσουν «την οικονομική υποστήριξη». Και βέβαια το σχέδιο βάζει «ταφόπλακα» στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για την επιστροφή των προσφύγων.

Οπως και να 'χει, το επίσημο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το τέλος του Ραμαζανιού, στις 4 Ιούνη.

ΛΙΒΥΗ
«Περιοδεία» του Φ. Σάρατζ για εκεχειρία στην Τρίπολη

ΡΩΜΗ.--

Περιοδεία σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι ξεκίνησε χτες ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία θα φρενάρει τις επιθέσεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ στην πρωτεύουσα της χώρας του, Τρίπολη.

Μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχε χτες στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, ο Σάρατζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα φέρει αποτέλεσμα η μεσολαβητική προσπάθεια του Ιταλού πρωθυπουργού για τερματισμό των συγκρούσεων. Ο Κόντε από την πλευρά του είπε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι σε «αδιέξοδο», τονίζοντας την αντίθεση της Ιταλίας σε «στρατιωτικές λύσεις» επειδή δεν οδηγούν σε σταθεροποίηση της κατάστασης. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα καταφέρει να συναντήσει «σύντομα» τον Χάφταρ.

Παράλληλα έμμεση υποστήριξη στον Χ. Χάφταρ εξέφρασε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, που δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» πως το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν αποκλείει να παίξει έναν ρόλο ο στρατηγός Χάφταρ από μία μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση παρά την επίθεσή του στην πρωτεύουσα». Συμπλήρωσε ωστόσο πως κατά τη γνώμη του «δεν είναι πιθανό» ο Χάφταρ να πετύχει στρατιωτική νίκη και πως ως εκ τούτου είναι επιθυμητή η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Πηγές του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Panorama TV» ότι επόμενοι σταθμοί του Λίβυου πρωθυπουργού στην Ευρώπη θα είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ερευνούν εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν εμπλακεί στρατιωτικά στη σύρραξη στη Λιβύη, μετά την εκτόξευση πυραύλων αέρος - εδάφους τον Απρίλη από τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής που διαθέτει ο στρατός της συγκεκριμένης χώρας. Στην εμπιστευτική έκθεση των ειδικών εκτιμάται πως οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις 19 και 20 Απρίλη σε νότιο προάστιο της Τρίπολης ήταν τύπου «Blue Arrow», τους οποίους διαθέτουν η Κίνα, το Καζακστάν και τα ΗΑΕ καθώς αποτελούν το βασικό όπλο του τηλεχειριζόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους κινεζικής κατασκευής «Wing Loong».

Αιχμάλωτος 29χρονος Πορτογάλος

Χτες βράδυ εκπρόσωποι του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται τραυματισμένος ένας 29χρονος φερόμενος Πορτογάλος πιλότος. Ο νεαρός άνδρας στη διάρκεια ανάκρισης παραδέχεται ότι δουλεύει ως «συνεργάτης», δηλαδή μισθοφόρος. Αιχμαλωτίστηκε μετά τη συντριβή του βομβαρδιστικού αεροπλάνου, τύπου «Μιράζ» στο οποίο επέβαινε στη λιβυκή πόλη Χίρα.

Το πορτογαλικό υπουργείο Αμυνας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την εθνικότητα του αιχμάλωτου πιλότου, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν είναι Πορτογάλος στρατιώτης».

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ενταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα διεκδικεί το σύνολο των νησιών και υφάλων. Η κινεζική κυβέρνηση κατήγγειλε τη Δευτέρα την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά νησιών που ελέγχονται από το Πεκίνο στη Νότια Κινεζική θάλασσα, όπου το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά επιχειρήσεις προάσπισης της λεγόμενης «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» απέναντι στην «κινεζική επιθετικότητα».

Η συμπεριφορά του αμερικανικού ΠΝ αποτελεί «παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας, που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και την τάξη στις εν λόγω θαλάσσιες ζώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ, καλώντας τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις προκλήσεις. Ο κινεζικός στρατός διευκρίνισε πως δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το «Prebe» και το «Chung-Hoon», πραγματοποίησαν την επιχείρηση, με αποτέλεσμα «την αποστολή (κινεζικών) αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων» που «ταυτοποίησαν» τα πλοία και «τους ζήτησαν να αποχωρήσουν».

Η Κίνα πάντως απέρριψε (για ακόμη μια φορά) την πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για οποιεσδήποτε τριμερείς διαπραγματεύσεις και νέα συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ