Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Περιοδεία» του Φ. Σάρατζ για εκεχειρία στην Τρίπολη

ΡΩΜΗ.--

Περιοδεία σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι ξεκίνησε χτες ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία θα φρενάρει τις επιθέσεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ στην πρωτεύουσα της χώρας του, Τρίπολη.

Μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχε χτες στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, ο Σάρατζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα φέρει αποτέλεσμα η μεσολαβητική προσπάθεια του Ιταλού πρωθυπουργού για τερματισμό των συγκρούσεων. Ο Κόντε από την πλευρά του είπε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι σε «αδιέξοδο», τονίζοντας την αντίθεση της Ιταλίας σε «στρατιωτικές λύσεις» επειδή δεν οδηγούν σε σταθεροποίηση της κατάστασης. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα καταφέρει να συναντήσει «σύντομα» τον Χάφταρ.

Παράλληλα έμμεση υποστήριξη στον Χ. Χάφταρ εξέφρασε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, που δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» πως το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν αποκλείει να παίξει έναν ρόλο ο στρατηγός Χάφταρ από μία μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση παρά την επίθεσή του στην πρωτεύουσα». Συμπλήρωσε ωστόσο πως κατά τη γνώμη του «δεν είναι πιθανό» ο Χάφταρ να πετύχει στρατιωτική νίκη και πως ως εκ τούτου είναι επιθυμητή η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Πηγές του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Panorama TV» ότι επόμενοι σταθμοί του Λίβυου πρωθυπουργού στην Ευρώπη θα είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ερευνούν εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν εμπλακεί στρατιωτικά στη σύρραξη στη Λιβύη, μετά την εκτόξευση πυραύλων αέρος - εδάφους τον Απρίλη από τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής που διαθέτει ο στρατός της συγκεκριμένης χώρας. Στην εμπιστευτική έκθεση των ειδικών εκτιμάται πως οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις 19 και 20 Απρίλη σε νότιο προάστιο της Τρίπολης ήταν τύπου «Blue Arrow», τους οποίους διαθέτουν η Κίνα, το Καζακστάν και τα ΗΑΕ καθώς αποτελούν το βασικό όπλο του τηλεχειριζόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους κινεζικής κατασκευής «Wing Loong».

Αιχμάλωτος 29χρονος Πορτογάλος

Χτες βράδυ εκπρόσωποι του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται τραυματισμένος ένας 29χρονος φερόμενος Πορτογάλος πιλότος. Ο νεαρός άνδρας στη διάρκεια ανάκρισης παραδέχεται ότι δουλεύει ως «συνεργάτης», δηλαδή μισθοφόρος. Αιχμαλωτίστηκε μετά τη συντριβή του βομβαρδιστικού αεροπλάνου, τύπου «Μιράζ» στο οποίο επέβαινε στη λιβυκή πόλη Χίρα.

Το πορτογαλικό υπουργείο Αμυνας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την εθνικότητα του αιχμάλωτου πιλότου, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν είναι Πορτογάλος στρατιώτης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ