Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Στις 23 Ιούνη θα διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας (YSK) να δεχτεί την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για ακύρωση των αποτελεσμάτων της 31ης Μάρτη.

Η ανακοίνωση της YSK, το βράδυ της Δευτέρας, έγινε δεκτή με μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας. Πρώτο απ' όλα στηλίτευσε την εξέλιξη το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, με τον αντιπρόεδρό του, Ονούρ Αντιγκιουζέλ, να δηλώνει σε έντονο ύφος: «Επιτρέπεται να κατεβαίνει κανείς στις εκλογές απέναντι στο AKP, αλλά απαγορεύεται να κερδίζει (...) Πρόκειται απλώς για δικτατορία!». Οπαδοί του CHP συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη συνοικία Μπεϊλικντουζού της Κωνσταντινούπολης, με συνθήματα όπως «YSK, παραιτήσου!» και «Ταγίπ δικτάτορα!». Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της 31ης Μάρτη είχε ανακηρυχθεί νικητής και μάλιστα έγινε και η ορκωμοσία του, σχολιάζοντας την απόφαση της YSK έκανε λόγο για «προδοσία» και πρόσθεσε: «Ομως εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ, διατηρήστε τις ελπίδες σας... Προσπαθούν να ελέγξουν τις εκλογές που κερδίσαμε. Ισως να είστε θλιμμένοι τώρα, αλλά μη χάνετε την ελπίδα σας».

Στην απόφαση για επανάληψη των εκλογών αντέδρασε η ΕΕ, με κοινή επιστολή της αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και του αρμόδιου επίτροπου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, στην οποία αναφέρουν ότι «η εγγύηση μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας είναι ουσιαστικής σημασίας για κάθε δημοκρατία και βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία». Ακόμα πιο ανοιχτά, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι η ακύρωση του αποτελέσματος της 31ης Μάρτη «δεν είναι διαφανής και είναι ακατανόητη για μας».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σεβαστεί την απόφαση» της YSK, συμπληρώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε κριτική ξένων διαμεσολαβητών με πολιτικά κίνητρα». Ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την προκήρυξη νέων εκλογών, υποστηρίζοντας πως «η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη» και πως «υπήρξαν οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη».

  • Τις επαφές του στην Τουρκία συνέχισε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που βρέθηκε στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Στόλτενμπεργκ συμμετείχε σε συνάντηση κυβερνητικών και τοπικών αξιωματούχων κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα τις «περιφερειακές απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία». Η συνάντηση ασχολήθηκε - σύμφωνα πάντα με τη «Σαμπάχ» - και με έργα ανοικοδόμησης σε περιοχές που «απελευθερώθηκαν με τις (σ.σ. στρατιωτικές επιχειρήσεις) "Κλάδος Ελαίας" και "Ασπίδα Υπεράσπισης του Ευφράτη"».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με προβάδισμα του CHP μετά από χρόνια (2024-04-02 00:00:00.0)
Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ιμάμογλου (2019-05-31 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών με έμφαση την Κωνσταντινούπολη (2019-05-15 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει τοπικών εκλογών (2018-10-31 00:00:00.0)
Προχωρά το νέο κόμμα της Αξενέρ (2017-09-20 00:00:00.0)
Επιδιώκεται συμβιβασμός (2007-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ