Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στρατιωτική κινητικότητα με αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Ενώ σήμερα το Ιράν σχεδιάζει να ανακοινώσει μερική άρση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική «κινητικότητα» στον Περσικό Κόλπο έναντι του Ιράν, αποφασίζοντας, εκτός από το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», να αναπτύξουν στην ευρύτερη περιοχή και μία ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών «Β-52». Στο πλαίσιο αύξησης των πιέσεων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέβαλε χτες την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, επικαλούμενος «επείγουσες υποθέσεις».

Ο Πομπέο ενημέρωσε σχετικά τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε: «Χρειαζόμαστε στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον. Γι' αυτό έχουμε ζωτικό ενδιαφέρον να συνεργαστούμε στενά με τους Αμερικανούς για τα επείγοντα διεθνή ζητήματα και να υπερασπιστούμε τη θέση της Ευρώπης». Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως η αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο αποφασίστηκε σε περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Οι δυνάμεις αυτές φαίνεται πως έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» στη σκακιέρα σκληρών γεωπολιτικών αναμετρήσεων και εστιών έντασης που φουντώνουν σε διάφορα μέτωπα (π.χ. εμπορικοί πόλεμοι, διατλαντικές σχέσεις με επίκεντρο το ΝΑΤΟ, ενεργειακά ζητήματα, σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, κρίση σε Βενεζουέλα, πόλεμος σε Αφγανιστάν, Συρία κ.ά.).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο Πομπέο απέφυγε να ενημερώσει τους Αμερικανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που είχε στη Φινλανδία, όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στο υπουργικό Αρκτικό Συμβούλιο.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο «Ρόιτερς» αποκάλυπταν πως υπήρχαν «πολλαπλές, αξιόπιστες απειλές» κατά των αμερικανικών χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων μεταξύ άλλων σε Συρία και Ιράκ «από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του». Επιπροσθέτως, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios», επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές», μετέδιδε πως το Ισραήλ έδωσε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον πληροφορίες για σχέδια επιθέσεων «εναντίον αμερικανικού στόχου» στον Κόλπο ή εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Οι εξελίξεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ μετέδωσε πως το Ιράν θα ανακοινώσει σήμερα τη μερική αποχώρησή του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί από τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, στους πρέσβεις τριών χωρών της ΕΕ στην Τεχεράνη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) καθώς και στους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία.

Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, θα αποστείλει ξεχωριστές επιστολές στους ηγέτες των παραπάνω πέντε χωρών εξηγώντας ότι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, ιδιαίτερα έπειτα από την αποχώρηση των ΗΠΑ, απέτυχαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και ως εκ τούτου το Ιράν δεν έχει άλλη λύση από το να προχωρήσει σε ανάλογα βήματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κεϊβάν Κχοσραβί, σχολιάζοντας νωρίτερα τις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ τις ενέταξε στο πλαίσιο ενός σχεδίου «ψυχολογικού πολέμου» κατά της χώρας του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμο για εξαγωγές όπλων (2020-10-20 00:00:00.0)
Πολλές οι προτάσεις για «αποστολές» υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας (2019-07-24 00:00:00.0)
Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης (2018-08-28 00:00:00.0)
Συγκροτούν «ομάδα δράσης» κατά του Ιράν (2018-08-18 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» με προειδοποιήσεις και απειλές (2018-07-24 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ (2018-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ