ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Απεργούν διεκδικώντας να γυρίζουν από τη δουλειά σώοι στις οικογένειές τους

Από τις χτεσινές εξορμήσεις προετοιμασίας της σημερινής απεργίας στη Ζώνη
Από τις χτεσινές εξορμήσεις προετοιμασίας της σημερινής απεργίας στη Ζώνη
Με 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στις δεξαμενές Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, απαντούν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και όλου του Πειραιά στην ολοένα και εντονότερη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε παγίδες θανάτου, με ευθύνη της εργοδοσίας και ηθικό αυτουργό όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά της, ανάμεσά τους και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχτηκε ως άμεση απάντηση στο νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη την περασμένη Δευτέρα: Ο 42χρονος σκαλωσατζής Olaria Sukabriel, πατέρας ενός μικρού παιδιού, μέλος του συνεργείου «Μπαϊρακτάρης» έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αποξήλωσης σκαλωσιάς που είχε στηθεί γύρω από τεράστια θαλαμηγό στο ναυπηγείο «Ατλας». Οπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, καθώς και συνάδελφοί του, οι εργασίες γίνονταν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ενώ από το σημείο που ξέφυγε ο εργαζόμενος, σε ύψος πάνω από 10 μέτρα, δεν υπήρχε ούτε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ναυπηγείο, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια εργασιών βαφής στη θαλαμηγό «BLUE TITAN», 58χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά και πάλι από πτώση, χάνοντας τελικά τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή λίγες μέρες αργότερα, στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Χτες, από τα ξημερώματα, δυνάμεις των δύο συνδικάτων έδιναν τη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας, με εξορμήσεις στην πύλη και σε άλλους εργασιακούς χώρους της Ζώνης.

Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι και το νέο «δυστύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο. Οπως επισημαίνουν, «τα συνδικάτα μας τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας. Εχουμε επανειλημμένως καταγγείλει και τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες ότι με όλο το νομικό οπλοστάσιο και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν βάλει πλάτη και είναι οι ηθικοί αυτουργοί σε ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο συντελείται σε βάρος μας, με άθλιες συνθήκες εργασίας που υπονομεύουν την υγεία μας, που έχουν ως αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα καθημερινά ατυχήματα και στο τέλος μέχρι και θανατηφόρα».

Τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καταγγέλλοντας τις συνθήκες γαλέρας που έχει επιβάλει στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση, τονίζοντας: «Συνάδελφοι, αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, εφοπλιστές και εργολάβοι, δεν είναι μονόδρομος για εμάς. Είναι χρέος μας για να μην είναι κάποιος από εμάς ο επόμενος να δώσουμε τη μάχη για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας μας και της ζωής μας στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση: Να κάνει υποχρεωτική τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε πρόσφατα, η οποία πέρα από το μεροκάματο και το ωράριο αφορά και τα μέτρα που υποχρεούται να παίρνει ο εργοδότης για την προστασία των εργαζομένων. Ενίσχυση των 5μελών Επιτροπών και επαναφορά της καθημερινής λειτουργίας τους. Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «BOEHRINGER INGELHEIM»
Απάντηση στις παρεμβάσεις των βιομηχάνων μπροστά στις ευρωεκλογές

Τις παρεμβάσεις των εργοδοτών, στον κλάδο του Φαρμάκου και όχι μόνο, μέσα από τις οποίες επιδιώκουν να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου στους εργαζόμενους, εχθρικό απέναντι στα πραγματικά τους συμφέροντα, σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ».

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, από τη μια ο ΣΕΒ με συνέντευξη Τύπου και από την άλλη η εταιρεία «BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ» με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της απευθύνουν καλέσματα στο ίδιο μήκος κύματος. «Να συμβάλουμε όλοι μας για μια σταθερή και δυνατή Ευρώπη», για την «ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που θα «εξασφαλίσει το μέλλον μας», είναι μερικές από τις ατάκες που δίνουν το στίγμα.

Οπως εξηγεί το Σωματείο, οι βιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να διατυμπανίζουν τα παραπάνω, καθώς «η κερδοφορία, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους βασίστηκαν και βασίζονται στην ΕΕ και στις αποφάσεις της όλα αυτά τα χρόνια». Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στο δικό τους «ταμείο» αθροίζουν τις απολύσεις που συνοδεύουν τις αναδιαρθρώσεις, την εντατικοποίηση (12ωρα, κυλιόμενα ωράρια, εργασία τα Σαββατοκύριακα), την εργασιακή ανασφάλεια και την καθιέρωση «ελαστικών» σχέσεων εργασίας.

«Η Ευρώπη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων που εκφράζεται από την ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των λαών - των εργαζομένων, είναι εχθρική προς τη δική μας ζωή, προς τις δικές μας ανάγκες. Η δική μας Ευρώπη θα είναι αυτή που εμείς οι λαοί θα έχουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε και θα ορίζουμε τη ζωή μας», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και την ΕΕ και να δώσουν την ψήφο τους «στις δυνάμεις εκείνες που ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλάι μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΤΑ

Την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων εργαζομένων από τον όμιλο ΕΛΤΑ απαίτησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), κατά την τριμερή συνάντηση που έγινε στις 17 Μάη με την εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι απολύθηκαν από το «δουλεμπορικό» της «Skycom» αφότου «τόλμησαν» να διεκδικήσουν αναγνώριση 3ετιών.

Το ΣΕΤΤΑ σημειώνει ότι στη συνάντηση «γίναμε μάρτυρες μιας παρωδίας, ενός αγώνα μετατόπισης ευθυνών, όπου εκπρόσωποι του υπουργείου πέταγαν το μπαλάκι στον όμιλο ΕΛΤΑ και τη "Skycom", οι οποίοι με τη σειρά τους επανέλαβαν το ίδιο, ισχυριζόμενοι οι μεν ότι την ευθύνη για τις απολύσεις την έχει η "Skycom" και οι δε ότι μετά τη λήξη της μηνιαίας σύμβασης "νομίμως" δεν ανανεώθηκε».

Η παρέμβαση του ΣΕΤΤΑ ανάγκασε το υπουργείο να δεσμευτεί για νέα συνάντηση σήμερα, ώστε να απαντήσουν ΕΛΤΑ και «Skycom» για την τύχη των εργαζομένων.

Το κλαδικό Συνδικάτο απαιτεί: Αμεση επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων στη δουλειά τους. Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και «ενοικίασης» σε αορίστου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Εξω οι «δουλέμποροι» από τα ΕΛΤΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα «δουλεμπορικά» ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ. Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής και στη διανομή.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΠΑ
Τρίτη μέρα απεργίας για το δικαίωμα στη δουλειά

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΠΑ, απαιτώντας απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου με τη ΔΕΠΑ, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας, αναβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Την απόφαση για απεργία έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ. Από την πρώτη ώρα του αγώνα τους και μέχρι τώρα βρίσκεται στο πλάι τους και στηρίζει τον αγώνα τους το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας.

Η χτεσινή δεύτερη 24ωρη απεργία χαρακτηρίστηκε από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Κατά τη διάρκειά της έγιναν συγκεντρώσεις στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Λεωφορείων και Απορριμματοφόρων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ) στα Ανω Λιόσια και στην Ανθούσα, οι οποίοι έμειναν κλειστοί.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα υλοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή αλλά την πρώτη μέρα της απεργίας η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΠΑ αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ»
Απεργία για την ένταξη στο προσωπικό της ΔΕΗ

Απεργία έχει κηρύξει για σήμερα Τετάρτη ο Σύλλογος Εργαζομένων στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (ΣΕΔΕΗΑΝ), διεκδικώντας την ένταξη των εργαζομένων στη «ΔΕΗ ΑΝ» στο τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος επισημαίνει πως «παρά τις εξαγγελίες του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της "ΔΕΗ ΑΕ" για απορρόφηση της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ" και ένταξης του προσωπικού στη μητρική, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας. (...) Το σύνολο των εργαζομένων της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ" εξέφρασε ομόφωνα τη βούληση για ένταξή του στο προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ, με την υποβολή αιτημάτων ένταξης (...) τα οποία ακόμα δεν απαντήθηκαν».

Ο Σύλλογος απαιτεί «την ένταξη του συνόλου του προσωπικού της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ" σε αυτό της "ΔΕΗ ΑΕ", χωρίς επιλεκτικές μετακινήσεις προσωπικού και διευθύνσεων που επιχειρούνται αυτήν τη στιγμή».

Απαιτείται συντονισμένος αγώνας

Τον αγώνα τους στηρίζει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του:

«Οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους πείρα από τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που έχουν βιώσει από μέρους της διοίκησης της επιχείρησης, αλλά και από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΕΝΟΠ, αναδεικνύοντας ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. (...) Η συλλογική διεκδίκηση είναι μονόδρομος (...). Αυτή την περίοδο, πολλοί συνάδελφοι στον κλάδο έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία και την κοροϊδία στο ΔΕΔΔΗΕ, στο Φυσικό Αέριο κ.ά. Αναπτύσσονται αγώνες σημαντικοί, οι οποίοι πρέπει να είναι και συντονισμένοι. Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, σε συσπείρωση στα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές. Σε συντονισμό σε επίπεδο κλάδου, μέσα από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ