Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Απεργούν διεκδικώντας να γυρίζουν από τη δουλειά σώοι στις οικογένειές τους

Από τις χτεσινές εξορμήσεις προετοιμασίας της σημερινής απεργίας στη Ζώνη
Από τις χτεσινές εξορμήσεις προετοιμασίας της σημερινής απεργίας στη Ζώνη
Με 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στις δεξαμενές Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, απαντούν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και όλου του Πειραιά στην ολοένα και εντονότερη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε παγίδες θανάτου, με ευθύνη της εργοδοσίας και ηθικό αυτουργό όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά της, ανάμεσά τους και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχτηκε ως άμεση απάντηση στο νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη την περασμένη Δευτέρα: Ο 42χρονος σκαλωσατζής Olaria Sukabriel, πατέρας ενός μικρού παιδιού, μέλος του συνεργείου «Μπαϊρακτάρης» έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αποξήλωσης σκαλωσιάς που είχε στηθεί γύρω από τεράστια θαλαμηγό στο ναυπηγείο «Ατλας». Οπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, καθώς και συνάδελφοί του, οι εργασίες γίνονταν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ενώ από το σημείο που ξέφυγε ο εργαζόμενος, σε ύψος πάνω από 10 μέτρα, δεν υπήρχε ούτε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ναυπηγείο, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια εργασιών βαφής στη θαλαμηγό «BLUE TITAN», 58χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά και πάλι από πτώση, χάνοντας τελικά τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή λίγες μέρες αργότερα, στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Χτες, από τα ξημερώματα, δυνάμεις των δύο συνδικάτων έδιναν τη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας, με εξορμήσεις στην πύλη και σε άλλους εργασιακούς χώρους της Ζώνης.

Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι και το νέο «δυστύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο. Οπως επισημαίνουν, «τα συνδικάτα μας τα τελευταία χρόνια επανειλημμένως με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα, δελτία Τύπου και καταγγελίες προειδοποιούν για τις συνθήκες γαλέρας που οι εργοδότες έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας. Εχουμε επανειλημμένως καταγγείλει και τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες ότι με όλο το νομικό οπλοστάσιο και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν βάλει πλάτη και είναι οι ηθικοί αυτουργοί σε ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο συντελείται σε βάρος μας, με άθλιες συνθήκες εργασίας που υπονομεύουν την υγεία μας, που έχουν ως αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα καθημερινά ατυχήματα και στο τέλος μέχρι και θανατηφόρα».

Τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καταγγέλλοντας τις συνθήκες γαλέρας που έχει επιβάλει στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση, τονίζοντας: «Συνάδελφοι, αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, εφοπλιστές και εργολάβοι, δεν είναι μονόδρομος για εμάς. Είναι χρέος μας για να μην είναι κάποιος από εμάς ο επόμενος να δώσουμε τη μάχη για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας μας και της ζωής μας στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση: Να κάνει υποχρεωτική τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε πρόσφατα, η οποία πέρα από το μεροκάματο και το ωράριο αφορά και τα μέτρα που υποχρεούται να παίρνει ο εργοδότης για την προστασία των εργαζομένων. Ενίσχυση των 5μελών Επιτροπών και επαναφορά της καθημερινής λειτουργίας τους. Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ