ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Προεκλογικό σόου υπέρ της ΕΕ και της σοσιαλδημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον πρόεδρο της ΣΕΣ στη φιέστα του ευρωενωσιακού εργατοπατερισμού
Ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον πρόεδρο της ΣΕΣ στη φιέστα του ευρωενωσιακού εργατοπατερισμού
Το «συνέδριο» - προεκλογικό σόου που έστησαν οι εργατοπατέρες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) λίγο πριν από τις ευρωεκλογές σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, επισημαίνοντας τα εξής:

«Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ξεκίνησε στη Βιέννη της Αυστρίας το "Συνέδριο" της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Η ΣΕΣ, η οποία είναι ένας μηχανισμός που χρηματοδοτείται κατά 75% από τους μηχανισμούς της ΕΕ για να παρεμβαίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης και να προωθεί τις αντεργατικές πολιτικές της, διοργάνωσε μια μεγάλη προεκλογική φιέστα υπέρ της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ΕΕ, την οποία ονόμασε "Συνέδριο".

Αυτή η φιέστα ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά ο γενικός γραμματέας της ΣΕΣ γιατί "έσωσε την κοινωνική Ευρώπη".

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν διάφοροι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Alexander Van der Bellen, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, η πρόεδρος του αυστριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pamela Rendi - Wagner, η ευρωβουλευτής του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Maria Joao Rodrigues, καθώς και ο ευρωβουλευτής του γερμανικού, αδελφού του ΣΥΡΙΖΑ, "Die Linke", Thomas Handel, αξιοποιώντας τον μηχανισμό της ΣΕΣ για να παρουσιαστούν ως "φιλεργατικοί" αυτοί που έχουν τσακίσει τη ζωή των εργαζομένων της Ευρώπης και μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σφαγιάζουν λαούς.

Το σόου αυτό δεν χάλασε ούτε η ομιλία του εκπροσώπου των εργοδοτών της Ευρώπης, του "BusinessEurope", καθώς ευχαρίστησε τη ΣΕΣ και τις υπηρεσίες της στην προώθηση του "κοινωνικού διαλόγου" και της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή στον αφοπλισμό των εργαζομένων για τα κέρδη των εργοδοτών.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν είδε κανείς στο συνέδριο της ΣΕΣ είναι... εργάτες!».

Αγωνία για τον «κοινωνικό διάλογο» και τη «διαβούλευση»...

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μια δικαιότερη Ευρώπη για τους εργαζόμενους», το προεκλογικό σόου που έστησαν οι εργατοπατέρες της ΣΕΣ υπηρετεί την απατηλή προπαγάνδα ότι μπορεί η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου να γίνει «δίκαιη» για τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «συνέδριο» αποτέλεσε άλλη μια αποθέωση του «κοινωνικού διαλόγου» και του «κοινωνικού εταιρισμού». Ετσι, οι εργατοπατέρες της ΣΕΣ διαμαρτυρήθηκαν με ψήφισμά τους ότι η Κομισιόν... υπονομεύει τον «κοινωνικό διάλογο», γιατί δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) και της αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης στο Δημόσιο (EUPAE), με την οποία ζητείται το δικαίωμα σε «διαβούλευση και ενημέρωση», στις περιπτώσεις «αναδιαρθρώσεων» στο δημόσιο τομέα. Η αγωνία δηλαδή της ΣΕΣ σε σχέση με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που τσακίζουν τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο, είναι πώς αυτές θα περνάνε χωρίς αντιδράσεις, με «κοινωνικό διάλογο», «διαβούλευση και ενημέρωση», εξασφαλίζοντας στην πράξη τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές ο Μπάμπης Βορτελίνος, αντιπρόεδρος Ευρώπης της Κλαδικής Δημοσίων Υπαλλήλων της ΠΣΟ, σημείωσε:

«Με μεγάλη αγανάκτηση και αποτροπιασμό διαβάσαμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι η ΣΕΣ ουδεμία σχέση έχει με τους εργαζόμενους. Δεν αγωνίζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, δεν ακούει τις αγωνίες τους. Η ΣΕΣ χρηματοδοτείται κατά 75% από την ΕΕ για να παρεμβαίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης και να προωθεί τις αντεργατικές πολιτικές της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος των εργοδοτών της Ευρώπης ευχαρίστησε την ΣΕΣ και τις υπηρεσίες της στην προώθηση του "κοινωνικού διαλόγου" και της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή στον αφοπλισμό των εργαζομένων για τα κέρδη των εργοδοτών.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να γυρίσουν την πλάτη σε αυτήν τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργοδοτών και των κοινωνικών εταίρων. Καμιά συνδικαλιστική οργάνωση καμιάς χώρας δεν πρέπει να συμμετέχει εκεί. Να έρθουν σε επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα στην Ευρώπη, που για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι η Κλαδική των Δημοσίων Υπαλλήλων (TUIPS) της ΠΣΟ».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ
«Νομιμοποίηση» της νοθείας και της παρουσίας της εργοδοσίας στα συνδικάτα

Με τη «νομιμοποίηση» νόθων διαδικασιών και αντιπροσώπων και την επικύρωση της εργοδοτικής παρουσίας στα σωματεία, με την ενορχήστρωση των δυνάμεων του εργατοπατερισμού, ξεκίνησε χτες το 16ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θήβας.

Από το πρωί, σωματεία και εργαζόμενοι της Βοιωτίας έκαναν συγκέντρωση έξω από το Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, με σύνθημα: «Εξω οι νόθοι από το Εργατικό Κέντρο - Εξω η εργοδοσία από τα Συνδικάτα».

Η ΔΑΣ έχει καταγγείλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η οποία, «αντιγράφοντας τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ, οδήγησε σωματεία σε νόθες και παράνομες αρχαιρεσίες μόνο και μόνο για την αναπαραγωγή αντιπροσώπων, ώστε να διασφαλίσει τις καρέκλες της». Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, η ΔΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει συνέδριο των εργαζομένων «και όχι ένα νόθο "συνέδριο - εξπρές", με νόθους αντιπροσώπους και τη φυσική παρουσία της εργοδοσίας».

Μεταξύ άλλων, η ΔΑΣ έχει καταγγείλει πως σε καταστάσεις ψηφισάντων «αναγράφονται ονόματα συναδέλφων οι οποίοι δεν ψήφισαν ποτέ και έχει πλαστογραφηθεί η ίδια τους η υπογραφή», καταγγέλλει συμμετοχή διευθυντικών στελεχών σε αρχαιρεσίες, καθώς και εκατοντάδες διπλοψηφίες. Παρά τις καταγγελίες αυτές, ωστόσο, που αποτυπώθηκαν και σε εξώδικο, οι κάρτες των αντιπροσώπων ξεκίνησαν να μοιράζονται αδιακρίτως. Μετά τις διαμαρτυρίες των αντιπροσώπων της ΔΑΣ οι κάρτες επιστράφηκαν και για τη νομιμοποίηση 15 αντιπροσώπων αποφάσισε το σώμα του Συνεδρίου. Μετά τη «νομιμοποίηση» αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ αποχώρησαν από την αίθουσα, συνεχίζοντας να δίνουν το «παρών» στην κινητοποίηση έξω από αυτή, ενώ η πλειοψηφία συνέχισε τις εργασίες «εξπρές» που διήρκεσαν περίπου... μία ώρα!

Στις παράτυπες διαδικασίες προστέθηκε η αυθαίρετη άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ για την εφορευτική επιτροπή. Διαμορφώνοντας ενιαίο ψηφοδέλτιο, επιδίωξε να αποκλείσει τη ΔΑΣ από την εφορευτική.

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Κανένας τίμιος εργαζόμενος να μην αποδεχτεί αυτήν τη σαπίλα και τον εκφυλισμό», σημειώνει η ΔΑΣ και καλεί σε συμπόρευση και κοινό βηματισμό «όλα εκείνα τα σωματεία που παρά τις επιφυλάξεις τους προσβλέπουν στην ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και κατανοούν τη σημασία δυνατού ταξικού πόλου».

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΠΑ
Τέταρτη μέρα απεργίας για το δικαίωμα στη δουλειά

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΠΑ, διεκδικώντας απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου με τη ΔΕΠΑ, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας, αναβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Την απόφαση για απεργία έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ, ενώ τον αγώνα τους στηρίζει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας.

Και χτες, τρίτη μέρα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Συγκεντρώσεις έγιναν ξανά στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Λεωφορείων και Απορριμματοφόρων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ) στα Ανω Λιόσια και στην Ανθούσα, οι οποίοι έμειναν κλειστοί. Στο φόντο μάλιστα ανακοίνωσης της διοίκησης του ΟΑΣΑ για προβλήματα από την απεργία στα δρομολόγια των λεωφορείων φυσικού αερίου, ανακοίνωση στήριξης του δίκαιου απεργιακού αγώνα έβγαλε και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ.

Από την άλλη, αναδείχθηκε και πάλι ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων. Σε νέα συνάντηση που είχαν χτες τα σωματεία των εργολαβικών εργαζομένων, το κλαδικό Σωματείο και η Ομοσπονδία του κλάδου με τον Β. Δότση, πρόεδρο της ΔΕΠΑ, ο τελευταίος απέφυγε να δεσμευτεί για την υλοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων και ενώ η κυβέρνηση έχει πει προσχηματικά ότι αποδέχεται το αίτημά τους, χωρίς όμως να έχει κάνει τίποτα γι' αυτό. Οπως φαίνεται, η στάση της κυβέρνησης στο αίτημα των εργαζομένων συνδέεται με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία δεν θέλει να «επιβαρύνει» με τα «βαρίδια» που λέγονται δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Εξετάζουν τα επόμενα βήματα για τη ΣΣΕ

Την αναστολή της σημερινής και μόνο απεργίας στη ΛΑΡΚΟ αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση, ύστερα από την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τη διοίκηση για το ζήτημα της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα συνάντηση, όπου η διοίκηση θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο αιτημάτων του σωματείου.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες: Η πρώτη έγινε με απόλυτη επιτυχία και η προγραμματισμένη για σήμερα δεύτερη απεργία αναστάλθηκε. Το τι θα γίνει με τις επόμενες εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει εργοδοτικούς εκβιασμούς σε εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα

Στις πλάτες των εργαζομένων επιχειρούν να φορτώσουν ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων το κόστος των κινήσεων στις οποίες προχωρούν για να πιέσουν την κυβέρνηση για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, εργοδότες του κλάδου, έχοντας αποφασίσει να μην εξυπηρετούν τους επισκέπτες των μονάδων από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, επιχειρούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους των διαγνωστικών κέντρων 3ήμερη άδεια άνευ αποδοχών ή χρέωση κανονικής άδειας, εκβιάζοντάς τους μάλιστα να κάνουν οι ίδιοι αίτηση αδείας ώστε να φαίνεται ότι τη ζητούν για προσωπικούς λόγους.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας υπογραμμίζει ότι «κάθε απόπειρα των εργοδοτών να χρεώσουν αιφνιδιαστικά τους συναδέλφους με κανονική άδεια ή ρεπό για το διάστημα 23 με 25/5 είναι καταχρηστική. Οι εργαζόμενοι δεν επέλεξαν να μην εργαστούν, επομένως δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωμένοι να επωμιστούν το κόστος των αποφάσεων των εργοδοτικών φορέων. Οι άδειές μας είναι κατακτημένο δικαίωμα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Δεν μπορεί να καταπατάται, να "δίνεται" αιφνιδιαστικά με εκβιαστικό τρόπο, όποτε θέλει η εργοδοσία και να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης».

Το κλαδικό Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν σε αυτό κάθε τέτοια μεθόδευση της εργοδοσίας. Να επικοινωνούν με το κλαδικό Σωματείο τους καλεί τους εργαζόμενους και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σημειώνοντας ότι τέτοιες μεθοδεύσεις αποτελούν «παράνομη ενέργεια από την πλευρά της εργοδοσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ