ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Σταθερά στη ρότα των ματωμένων πλεονασμάτων

Eurokinissi

Σταθερά στις ράγες των πρωτογενών πλεονασμάτων συνέχισε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για το α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2019, ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και της «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συνολική μάζα των φόρων έφτασε στα 14,2 δισ. ευρώ με υπέρβαση του στόχου που είχε προϋπολογισθεί για την ίδια περίοδο κατά 369 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 5,9 δισ., από περίπου 5,5 δισ. πέρυσι, με αύξηση 400 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο α' τετράμηνο στα 1,46 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ και έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 17,1 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται 904,1 εκατ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν το Μάρτη και αφορούν στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Προετοιμάζουν το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρ. Στράουχ, σε χτεσινές δηλώσεις του επανήλθε στις «ανησυχίες» των ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνοντας πως «αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά».

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αρνητική απόκλιση από τους στόχους για τα πλεονάσματα δρομολογεί τις διαδικασίες για την ανάληψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων αντίστοιχου ύψους, προκειμένου να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό».

Ηδη γίνεται λόγος για νέο λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και πολύ μεγαλύτερο για το 2020, σε μια εξέλιξη που βάζει στην αντιλαϊκή ατζέντα τις επόμενες παρεμβάσεις, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «δημοσιονομικό κενό» για το 2019 αναμένεται να υπολογιστεί στην περιοχή του 0,5% - 0,6% του ΑΕΠ, θα είναι δηλαδή της τάξης του 1 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Για μετά τις εκλογές η πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Σε νέα παράταση οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, αφού χτες ανακοινώθηκε από την Επιχείρηση ακόμη μία χρονική μετάθεση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, μέχρι τις 15 Ιούλη. Με δεδομένο όμως ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και πιθανότατα από τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων είχε κηρυχθεί άγονος, αφού κανένα από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα δεν είχε καταθέσει προσφορά που να πλησίαζε έστω την αποτίμηση της αξίας των μονάδων, η οποία είχε διενεργηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή του εξωτερικού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε διαμορφώσει ένα πραγματικά ελκυστικό «πακέτο» για τους «μνηστήρες», με μείωση προσωπικού και πλούσια «προίκα» σε ακίνητη περιουσία, αλλά και «ρευστό» προς τους νέους ιδιοκτήτες.

Πλέον, όπως φαίνεται και από τη χτεσινή εξέλιξη, που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ προέκυψε σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσύρει από την προεκλογική επικαιρότητα το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να αλιεύσει ψήφους στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζομένους της ΔΕΗ.

Δεν μπορεί όμως να αποσιωπήσει τη στρατηγική της σύμπλευση με τη ΝΔ και με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, παρά το γεγονός ότι ο καθένας προβάλλει το δικό του αντιλαϊκό σχέδιο υλοποίησης, με τις όποιες διαφοροποιήσεις να αφορούν - σε τελική ανάλυση - το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα βγουν κερδισμένοι από το ξαναμοίρασμα της «πίτας».

Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), τιμώντας την 70ή επέτειο λήξης της τρίχρονης Εποποιίας του ΔΣΕ, το 1949, διοργανώνει 5ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην ΚΔ Μακεδονία και στην Ηπειρο (6 - 11 Ιούλη), για την επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους δράσης του ΔΣΕ.

Η εκδρομή θα ξεκινήσει από τη Νάουσα, με τη συμμετοχή στην ετήσια εκδήλωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, και περιλαμβάνει επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους σε Φλώρινα, Καστοριά, Πρέσπες, Νεστόριο, μνημείο στην Κοτύλη, επίσκεψη στο Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ, στον Γράμμο (στη Θεοτόκο), σε Λυκόραχη (μνημείο του ΔΣΕ), Κόνιτσα και Γιάννενα.

Για συμμετοχή - πληροφορίες, στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 210.8222.952).

Σήμερα το άτυπο δείπνο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Θα γίνει επίσης μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση κορυφαίων θέσεων σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύπατο εκπρόσωπο για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατά την άτυπη αυτή συνάντηση αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να διαβουλευτεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο ζήτημα θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 - 21 Ιούνη, όπου στόχος είναι η λήψη αποφάσεων συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Ευ. Μεϊμαράκη, για να συμμετάσχουν στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει της εκλογής ευρωενωσιακών οργάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ