ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιέσεις για το Κερτς και παζάρια για τα ανατολικά

Ουκρανοί ναύτες που κρατούνται στη Ρωσία

Copyright 2019 The Associated

Ουκρανοί ναύτες που κρατούνται στη Ρωσία
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σηκώνει τους τόνους η ουκρανική κυβέρνηση, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στα Στενά Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα, ζητώντας να επιβληθεί διεθνές καθεστώς στα ιδιαίτερης εμπορικής και γεωπολιτικής σημασίας Στενά. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες είχε προηγηθεί απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Θαλάσσιο Δίκαιο του ΟΗΕ, καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες και τα τρία πλοία.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα Στενά Κερτς θα έχουν καθεστώς διεθνών στενών. Αυτό θα έλυνε πολλά ζητήματα που υπάρχουν σήμερα», δήλωσε η αναπληρώτρια Ουκρανή ΥΠΕΞ, Γελένα Ζέρκαλ. Πρόσθεσε ότι το ουκρανικό ΥΠΕΞ απαιτεί η Ρωσία να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη «γραμμή επαφής» της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου συγκρούεται ο ουκρανικός στρατός με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιθεωρώντας τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Βαντίμ Πριστάικο, βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου συνομίλησε με Γερμανό διπλωμάτη και σύμβουλο της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για την «ειρήνευση στην περιοχή» βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. «Το Κίεβο δήλωσε πρόθυμο για επανεκκίνηση της διαδικασίας του Μινσκ», δήλωσε ο Πριστάικο. Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), ο Πριστάικο δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να έχουν επιτευχθεί πρακτικά αποτελέσματα σε διάφορα διπλωματικά επίπεδα, που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα συνάντηση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Νορβηγία

Νέα συνάντηση αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης έχει προγραμματιστεί στη Νορβηγία αυτήν τη βδομάδα. Είχε προηγηθεί συνάντηση πριν από μια βδομάδα, που όπως ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές δεν ήταν απευθείας αλλά μέσω αξιωματούχων του νορβηγικού ΥΠΕΞ.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, η κυβερνητική αντιπροσωπεία που έφτασε ήδη στο Οσλο βρίσκεται εκεί «για την ειρήνη της Βενεζουέλας και για να αναζητήσει δημοκρατικές λύσεις στις συγκρούσεις». Πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για τη Νορβηγία που αποσκοπούν στην επίτευξη συνομιλιών για την ειρήνευση» και ότι «γίνεται πληθώρα δηλώσεων και λέγονται ψέματα από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης». Κατέληξε ότι σύντομα θα οργανωθούν βουλευτικές εκλογές και κάλεσε το κόμμα του, το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας έχει οριστεί ο υπουργός Ενημέρωσης, Χόρχε Ροντρίγκες. Συμμετέχει ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες. Στην αντιπροσωπεία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης μετέχουν ο πρώην βουλευτής Χεράρδο Μπλάιντ, ο πρώην υπουργός Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόλα καθώς και ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής, Στάλιν Γκονζάλες.

Οι κινήσεις διαλόγου προήλθαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που οργάνωσαν στις 30 Απρίλη ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός Πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, και ο καταδικασμένος για τις πολύνεκρες βίαιες ενέργειες του 2014 Λεοπόλντο Λόπες (που έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας).

Η αντιπολίτευση δεν ονομάζει τον διάλογο διαπραγματεύσεις και επιμένει ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης πρέπει να οδηγεί στον τερματισμό της δικτατορίας (σ.σ. όπως ονομάζει την κυβέρνηση Μαδούρο), σε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές». Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις επαφές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να απειλεί ότι υπάρχουν «εναλλακτικές στο τραπέζι», υπονοώντας και στρατιωτική επέμβαση. Ταυτόχρονα, ο Γκουαϊδό αξιοποιεί τις επαφές με την Ομάδα της Λίμα (από αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής - σύμμαχους των ΗΠΑ) όπως την Διεθνή Ομάδα Επαφής (όπου συμμετέχουν κυβερνήσεις της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και πιέζουν για κυβερνητική αλλαγή στη Βενεζουέλα). Επί της ουσίας δηλαδή προχωράνε οι σχεδιασμοί που εκφράζουν μερίδα του βενεζουελάνικου κεφαλαίου για αλλαγή συμμαχιών, προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η επιρροή ανταγωνιστών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι που ευνοήθηκαν με συμφωνίες στην Ενέργεια και άλλους τομείς, στα 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

ΛΙΒΥΗ
Στη Μάλτα ο Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΑΛΕΤΑ.--

Υποστήριξη σε χώρες - μέλη της ΕΕ εξακολουθεί να αναζητά ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ, ο οποίος μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, συναντώντας τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξη στον Λίβυο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας πως «στην κρίση της Λιβύης δεν μπορεί να δοθεί απάντηση με στρατιωτικά μέσα».

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώσεις έκανε και ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που από τις 4 Απρίλη έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να ανακτήσει τον έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολης, και να εκτοπίσει από την εξουσία τον Φ. Σάρατζ, που τον κατηγορεί για συνεργασία με ακραίες οργανώσεις ισλαμιστών. Ο Χάφταρ δήλωσε πως τις τελευταίες βδομάδες έχει επιβραδύνει την πορεία των επιχειρήσεων στην Τρίπολη, για να μειωθούν τα πλήγματα μεταξύ αμάχων. Μιλώντας νωρίτερα στη γαλλική εφημερίδα «Journal Du Dimanche» με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, ότι μεροληπτεί σε βάρος του και ενθαρρύνει κινήσεις για τον διαμελισμό της Λιβύης.

Παράλληλα, πληροφορίες λιβυκών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων ανέφεραν πως οι συγκρούσεις στην Τρίπολη το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κυρίως στα ανατολικά και νότια προάστια της πρωτεύουσας και πως οι μάχες, αυτές τις μέρες, βαίνουν νικηφόρες υπέρ του Χ. Χάφταρ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι δυνάμεις του Φ. Σάρατζ έχουν καταλάβει «νευραλγικές» περιοχές δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λιβύης, που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές εξαιτίας των συγκρούσεων.

Από τις συγκρούσεις του τελευταίου διμήνου έχουν σκοτωθεί πάνω από 560 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 40 είναι άμαχοι.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισπανό πρέσβη στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΕΞ, Χοσέπ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «παλιό μας εχθρό» που «δηλώνει ξανά "είμαι εδώ" και επέστρεψε ως απειλή». Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα σχόλια του Μπορέλ «βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Ρωσίας, την αμοιβαία αντίληψη των διμερών σχέσεων ως φιλικών, που βασίζονται στη συνεργασία και στα αμοιβαία οφέλη».

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εθνική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές στην Ολλανδία (λεωφορεία, σιδηρόδρομος κ.λπ.). Τα ολλανδικά συνδικάτα διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια. Σήμερα Τετάρτη το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, FNV, καλεί το προσωπικό ασφαλείας και καθαριότητας του αεροδρομίου Σίπχολ σε κινητοποιήσεις.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Ρεν Ζενγκφέι, διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων «Huawei», ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει τον Οκτώβρη εναλλακτικό λειτουργικό πρόγραμμα κινητών τηλεφώνων που θα φέρει την ονομασία «OS Hongmeng» και θα είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές του λειτουργικού προγράμματος Android της «Google», από τις επόμενες ενημερώσεις του οποίου αποκλείστηκε πρόσφατα, με βάση διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ.-- Ανεμοστρόβιλοι που σάρωσαν χτες το Οχάιο των ΗΠΑ ισοπέδωσαν κτίρια και ολόκληρες γειτονιές στην πόλη Ντέιτον, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας πάνω από 35. Οι αρχές χρειάστηκε να στείλουν ακόμη και εκχιονιστικά μηχανήματα στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια που είχαν καλύψει τους κεντρικούς δρόμους. Την περασμένη βδομάδα, ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες είχαν πλήξει την Οκλαχόμα, προκαλώντας το θάνατο 6 ατόμων.

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η Γαλλία «αυξάνει τα διαβήματα» για τους τέσσερις Γάλλους που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ ως μέλη του «Ισλαμικού Κράτους», προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν.

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Εξηγήσεις από τις κινεζικές αρχές για τον φερόμενο έλεγχο του περιεχομένου κινητών τηλεφώνων Ρώσων επισκεπτών στην Κίνα ζήτησε χτες το γενικό προξενείο της Ρωσίας στην κινεζική πόλη Γκουαντσού.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η εργασιακή εξουθένωση ή «burn out», όπως ονομάζεται παγκοσμίως, εντάσσεται πλέον στη διεθνή κατάταξη ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμεύοντας ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας. Η εργασιακή εξουθένωση περιγράφεται ως σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: Αίσθημα εξάντλησης, κυνισμό ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».

ΗΠΑ
Αποχώρησαν από τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό

ΓΕΝΕΥΗ.--

Και από τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό αποχώρησαν χτες οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την προεδρία του Οργανισμού από τη Βενεζουέλα.

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Γουντ, ισχυριζόμενος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως «αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι μια διατριβή προπαγάνδας». Και συνέχισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο: «Οποιο θέμα και να συζητούν εκεί μέσα, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, δεν έχουν καμία νομιμότητα, επειδή ένα παράνομο καθεστώς προεδρεύει σε αυτό το όργανο». Νωρίτερα είχε σηκωθεί επιδεικτικά από το έδρανό του αμέσως μόλις ξεκίνησε την ομιλία του ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας, Χόρχε Βαλέρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ