ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες

Από την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν - Σάντσεθ στο Παρίσι

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν - Σάντσεθ στο Παρίσι
Στις 26 Μάη στην Ισπανία παράλληλα με τις ευρωεκλογές έγιναν και περιφερειακές και δημοτικές, που δημιουργούν έντονες διεργασίες, με δεδομένο ότι εκκρεμεί και ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον νικητή (28,68% και 123 στις 350 έδρες) των βουλευτικών εκλογών του Απρίλη, σοσιαλδημοκράτη υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Από τη μία ο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο νικητής και των ευρωεκλογών (32,84%) και από την άλλη οι Ποδέμος Ουνίδας (η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας των Ποδέμος με την Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) είχαν σημαντικές απώλειες 860.000 ψήφων σε σχέση με 4 χρόνια πριν και πάνω από 1 εκατομμύριο σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απρίλη. Μάλιστα, έχασαν από το Λαϊκό Κόμμα και τη δημαρχία της Βαρκελώνης, αφού είχαν κατέβει με δύο ψηφοδέλτια, όπως και στην πρωτεύουσα Μαδρίτη (κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα), λόγω των εσωτερικών ερίδων ανάμεσα στους ηγέτες Πάμπλο Ιγκλέσιας και Ινίχο Ερεχόν, όπου επίσης υπήρχαν δύο ψηφοδέλτια. Προβλήματα εκδηλώνονται και στην Ενωμένη Αριστερά, με διαφωνίες για το εάν είναι ωφέλιμη η σύμπραξη με τους Ποδέμος, ενώ κάποιοι ζητούν την παραίτηση του Α. Γκαρθόν, συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς.

Η φαγωμάρα συνεχίζεται και μετεκλογικά, ενώ η φιλοδοξία του Ιγκλέσιας να μπει σε μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών φαίνεται να μην ευοδώνεται. Ο Σάντσεθ ρίχνει επίσης τα «δίχτυα» του στο φιλελεύθερο κόμμα Πολίτες, που δεν κατάφερε στις ευρωεκλογές να ξεπεράσει το Λαϊκό Κόμμα, και φαίνεται να το προτιμά ως αυτό που θα τον στηρίξει για να σχηματίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα κυβέρνηση μειοψηφίας. Επίσης, προβάλλεται ότι θέλει να το αποτρέψει να συνεργαστεί με το ακροδεξιό VOX σε διοικήσεις περιφερειών και δήμων, όπως το έκανε ήδη στην Ανδαλουσία. Ταυτόχρονα, ο Σάντσεθ θέλει να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση για την ισπανική αστική τάξη στα πόστα της ΕΕ και φέρεται να διεκδικεί τη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Εξωτερικής Πολιτικής.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό το παζάρι ανάμεσα στα αστικά κόμματα θα φουντώσει, δεδομένο όμως είναι ότι παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, υπάρχει σύμπλευση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων και στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγελίες για σκλήρυνση του αποκλεισμού

Την καταγγελία ότι από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ η Βενεζουέλα έχει απολέσει πάνω από 30 δισ. δολάρια έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Επίσης πρόσθεσε ότι την τελευταία βδομάδα επιπλέον μπλοκαρίστηκαν 10 εμπορικά πλοία που μετέφεραν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που αγοράστηκαν σε άλλες χώρες για λογαριασμό των λεγόμενων Τοπικών Επιτροπών Εφοδιασμού και Παραγωγής (CLAP), που έχουν αναλάβει να διακινούν αυτά τα είδη στα λαϊκά στρώματα, για να αντιμετωπιστούν οι βασικές διατροφικές ανάγκες. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι τροφοδοτούνται 6 εκατομμύρια οικογένειες με βασικά αγαθά για να συμπληρώνουν τη διατροφή τους, με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στη χώρα. Αυτές είναι αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού, της μη σύγκρουσης με το κεφάλαιο, ειδικά τους βιομήχανους στη διατροφική αλυσίδα, που μπορούν και δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις, όπως και της μη ανάπτυξης παραγωγικών τομέων.

Χτες, μάλιστα, το ΚΚ Βενεζουέλας κατήγγειλε ότι πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και του κλάδου των τροφίμων, θέλοντας να φορτώσουν όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, αλλάζουν τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές και απολύουν εργάτες, ιδιαίτερα τους πρωτοπόρους.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο και του ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, που γίνονται αυτήν τη βδομάδα στο Οσλο της Νορβηγίας, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι ακριβώς συζητιέται. Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, αλλά όχι προεδρικών που έγιναν τον Μάη του 2018 (και δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που έχουν ως αχυράνθρωπό τους τον Γκουαϊδό), ενώ η άλλη πλευρά επιμένει ακριβώς σε αυτό και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία. Βεβαίως, το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Απρίλη έχει αναγκάσει την αντιδραστική αντιπολίτευση σε αναδίπλωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει ο στόχος. Δηλαδή να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης και διεθνών συμμαχιών προς όφελος των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, ώστε να ελέγξουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άλλα ορυκτά) και να περιοριστεί η δράση των μονοπωλίων κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας, τα οποία κέρδισαν σημαντικές θέσεις εξασφαλίζοντας συμβόλαια στον τομέα της Ενέργειας και όχι μόνο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό προξενείο στην κινεζική πόλη Γκουαντσού απέστειλε διακοίνωση στις κινεζικές αρχές, ζητώντας να δοθούν εξηγήσεις για τους ελέγχους στο περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων των Ρώσων που επισκέπτονται την Κίνα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με το ρωσικό προξενείο, στα διεθνή αεροδρόμια της Κίνας οι αρχές μετανάστευσης πραγματοποιούν επιλεκτικούς ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν η βίζα που έχουν οι Ρώσοι ανταποκρίνεται στον τόπο προορισμού. Ταυτόχρονα, ελέγχονται το περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων, τα βίντεο, φωτογραφίες, ηλεκτρονικά κείμενα και η αλληλογραφία στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενας 45χρονος Ιάπωνας συνελήφθη στην πόλη Κιτακιούσου (νότια Ιαπωνία), διότι χρησιμοποιούσε όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ για να επιβάλει πειθαρχία στα τρία του παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Ο άνδρας είπε στους αστυνομικούς ότι χρησιμοποιούσε αυτό το όπλο όταν οι δύο κόρες του, ηλικίας 17 και 13 ετών, καθώς και ο γιος του, ηλικίας 11 ετών, «παρέβαιναν τους κανόνες», ενώ ο 11χρονος είχε ένα ελαφρύ έγκαυμα στο χέρι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο 76χρονος Μουχαμάντου Μπουχάρι ορκίστηκε χτες για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Νιγηρίας μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Φλεβάρη.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Λίβυοι στρατιωτικοί που πρόσκεινται στον στρατηγό ε.α. Χαλίφα Χάφταρ παρέδωσαν χτες στις αιγυπτιακές αρχές έναν Αιγύπτιο τζιχαντιστή που συνέλαβαν τον περασμένο Οκτώβρη. Πρόκειται για τον Χισάμ ελ Ασμάουι, που καταζητείται για διάφορες επιθέσεις στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης και της απόπειρας δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου το 2013.

ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Καταδικάζει τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Καραϊβική

Τη συμμετοχή του Μεξικού με ευθύνη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ - και τη συμφωνία των άλλων αστικών κομμάτων - στην άσκηση της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Καραϊβική «Tradewinds» καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Μεξικού. Σε αυτή χαρακτηριστικά σημειώνει:

«Η άσκηση "Tradewinds" επιδιώκει την κυριαρχία της περιοχής της Καραϊβικής μέσω μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όταν μιλάει για εθνική κυριαρχία, αυτό είναι μόνο στα λόγια και μια από τις όχι τόσο γνωστές πτυχές της λεγόμενης ελεύθερης συμφωνίας εμπορίου Μεξικού - ΗΠΑ είναι και ο συντονισμός των στρατιωτικών δυνάμεων ενάντια στους μετανάστες και τους λαούς της περιοχής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μεξικού απορρίπτει αυτές τις προετοιμασίες για επιθέσεις εναντίον άλλων λαών της περιοχής.

Οχι στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Μεξικού, όχι στη συμμετοχή του Μεξικού σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον άλλων λαών!».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω στρατιωτικές ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιούνη, γίνονται κάθε χρόνο, υποτίθεται για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων απειλών, στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα» και παίρνουν μέρος στρατεύματα από τις χώρες της περιοχής που ανήκουν στην Κοινότητα Χωρών Καραϊβικής (Caricom), ενώ αποτελούν και μέρος του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Φέτος έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Γαλλία, Βρετανία, Γουινέα, Αϊτή, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Επίσης, γίνεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας συγκεντρώνοντας και στρατεύματα στην περιοχή.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αποπέμφθηκε ο Κουρτς από την καγκελαρία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Την αποπομπή του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα - OVP), από το αξίωμά του και τη διάλυση της κυβέρνησης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αυστριακός Πρόεδρος, Αλεξάντερ βαν ντε Μπέλεν, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπου πλειοψήφησε η πρόταση δυσπιστίας κατά του Κουρτς, με τις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών (SPO), του «Κόμματος των Ελευθέρων» (FPO) και της «Λίστας Πιλτς».

Προσωρινός αρχηγός της κυβέρνησης αναδείχθηκε από τον Αυστριακό Πρόεδρο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρτβιχ Λέγκερ, ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για μερικές μέρες ακόμη, μέχρι ο Πρόεδρος να ορίσει υπηρεσιακό καγκελάριο και υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Επέστρεψε στην Ουκρανία ο Σαακασβίλι

ΚΙΕΒΟ.--

Ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας και πρώην κυβερνήτης της Περιφέρειας Οδησσού της Ουκρανίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που είχε εκδιωχθεί από την Ουκρανία, επέστρεψε χτες στο Κίεβο μετά την αποκατάσταση της ουκρανικής υπηκοότητάς του, προχτές, από τον νεοεκλεγέντα Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Σαακασβίλι είχε απελαθεί τον Φλεβάρη του 2018, ενώ είχε προηγηθεί το 2017 η αφαίρεση της ουκρανικής υπηκοότητας από τον τέως Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Το 2015 ο Ποροσένκο διόρισε τον Σαακασβίλι (Πρόεδρος της Γεωργίας το διάστημα 2004 - 2013) κυβερνήτη της Οδησσού. Οι δύο «σύμμαχοι» στη συνέχεια συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με τον Σαακασβίλι να κατηγορεί τον Ποροσένκο για διαφθορά και να οργανώνει διαδηλώσεις με αίτημα την καθαίρεσή του. Ο Ποροσένκο του αφαίρεσε τελικά την ουκρανική υπηκοότητα. Καθώς είχε ήδη στερηθεί και τη γεωργιανή υπηκοότητα και διώκεται στη Γεωργία για κατάχρηση εξουσίας, ο Σαακασβίλι εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, απ' όπου κατάγεται η σύζυγός του. Επιστρέφοντας χτες στο Κίεβο, δήλωσε ότι δεν έχει «πολιτικές φιλοδοξίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ