ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Εμβάθυνση των σχέσεων» σηματοδοτεί η επίσκεψη Σι

Με φόντο τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Σι και Πούτιν μετά την υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών

Copyright 2019 The Associated

Σι και Πούτιν μετά την υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών
ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Για την επέκταση των σινορωσικών σχέσεων, την εφαρμογή «φιλόδοξων» οικονομικών κι επιχειρηματικών σχεδίων και συντονισμό σε διεθνή ζητήματα συνομίλησαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία, όπου θα συμμετάσχει και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Η επίσκεψη Σι ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή και έγινε με φόντο τις έντονες αντιθέσεις των δύο κρατών με τις ΗΠΑ, αλλά κι ενώ ο μεταξύ τους ανταγωνισμός υπάρχει και ενισχύεται σε όλους τους τομείς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε «άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο» αξιοποιώντας ο ένας τα πλεονεκτήματα του άλλου. Οπως ανέφερε ο Πούτιν, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών το 2018 υπερέβησαν τα 100 δισ. δολάρια που είχαν θέσει ως όριο, φθάνοντας τα 108 δισ. δολάρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου «επισφραγίστηκε» και με περίπου 30 επιχειρηματικές και διακρατικές συμφωνίες. Η ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας MTS και ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών «Huawei» υπέγραψαν χτες συμφωνία για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Ρωσία και την έναρξη δοκιμών το τρέχον έτος και το 2020. Το ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η Εταιρεία Επενδύσεων της Κίνας (ChIC) συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα σινορωσικό ταμείο έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας ύψους 1 δισ. δολαρίων. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να πραγματοποιούν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τα εθνικά τους νομίσματα.

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν επίσης για διεθνή ζητήματα, όπως για το Κορεατικό, τη Βενεζουέλα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τη συνεργασία στην ανερχόμενη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας με «κυρίαρχες δυτικές δυνάμεις», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επετειακές εκδηλώσεις και συναντήσεις Τραμπ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις στη νότια βρετανική πόλη Πόρτσμουθ, για την 75η επέτειο της απόβασης των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία μαζί με άλλους 16 ηγέτες, μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και την βασίλισσα Ελισάβετ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ολοκλήρωσε χτες το απόγευμα την τριήμερη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνοντας στην Ιρλανδία.

Σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στη Γαλλία και αφού γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχει με άλλους ηγέτες και βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις κεντρικές εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία.

Η απόβαση περίπου 150.000 στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία έγινε τις πρώτες ώρες της 6ης Ιούνη 1944 στις ακτές της Νορμανδίας για να ξεκινήσουν το δεύτερο μέτωπο κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η επιχείρηση έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και αφού ο Κόκκινος Στρατός κατατρόπωνε τους ναζί και απελευθέρωνε μαζί με τα αντιστασιακά κινήματα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, τη μια μετά την άλλη τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτήν την ιστορική αλήθεια επιχειρούν να κρύψουν σήμερα όλοι οι ιμπεριαλιστές και να εξαφανίσουν τον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού, που είναι γέννημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζονται.

Στο Πόρτσμουθ βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που εξήρε τη συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ και υπερθεμάτισε για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη Βρετανία ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μια 10λεπτη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε εξελίξεις που αφορούν ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» σε Λιβύη και Δυτική Αφρική. Ανανέωσαν την επόμενη συνάντησή τους στη σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία στις 28 - 29 Ιούνη.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ μετέβη στην Ιρλανδία όπου συνάντησε στο Σάνον τον πρωθυπουργό της χώρας, Λίο Βαράντκαρ, βάζοντας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα... τους «προβληματισμούς» του για τα σύνορα που θα αποκτήσει η Ιρλανδία με την (υπό βρετανική κατοχή) Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση άτακτου Brexit. «Νομίζω πως θα πάει πολύ καλά η κατάσταση, και για σας με το τείχος σας, με τα σύνορά σας. Εχουμε και εμείς κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ, και έχετε και σεις εδώ. Αλλά ακούω ότι θα τα πάτε καλά...», είπε ο Τραμπ. Μάταια ο Βαράντκαρ προσπάθησε να τον διακόψει για να του εξηγήσει ότι η Ιρλανδία επιθυμεί να αποφύγει τα σύνορα ή τα τείχη και δη ένα άτακτο Brexit...

Κατά τη συνάντηση Τραμπ - Βαράντκαρ πραγματοποιούνταν ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Τραμπ διανυκτέρευσε στο Ντούνμπεργκ της κομητείας Κλερ, όπου διατηρεί θέρετρο ως παράρτημα της αλυσίδας «Trump International Golf Links» με τεράστια γήπεδα γκολφ και πολυτελή ξενοδοχεία.

ΔΑΝΙΑ
Εκλογές σε αντιλαϊκό και αντιμεταναστευτικό φόντο

Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται σε χτεσινό exit poll

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Βουλευτικές εκλογές έγιναν χτες στη Δανία για τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου με φόντο την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα οξύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική και ρητορική από όλα τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στα χτεσινά exit polls πρώτο εμφανίζεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μέτε Φρεντέρικσεν με 25,3% και ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο/α από τα κόμματα του λεγόμενου «κόκκινου μπλοκ», Κόκκινη - Πράσινη Συμμαχία, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, «Η Εναλλακτική», Δανέζικο Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Πάντως, σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των κομμάτων. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Φιλελεύθερο Κόμμα (Venstre) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, με 20,9%.

Στη Δανία εδώ και χρόνια εναλλάσσονται στην κυβέρνηση το «μπλε μπλοκ», που αποτελείται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, και το «κόκκινο μπλοκ» με σοσιαλδημοκρατικά και «οικολογικά» κόμματα. Την τελευταία τετραετία στην εξουσία βρισκόταν το «μπλε μπλοκ», με κορμό το Φιλελεύθερο Κόμμα, τη συμμετοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του Λαϊκού Κόμματος, ενώ η συγκυβέρνηση είχε και την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιού - εθνικιστικού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος.

Πρόσφατα εμφανίστηκε ακόμη ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό κόμμα, η «Σκληρή Γραμμή», του οποίου ο επικεφαλής φέρεται να έχει δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις και έχει δηλώσει ότι θέλει να απελάσει όλους τους μουσουλμάνους από τη Δανία.

Στη συντηρητικοποίηση της δανέζικης κοινωνίας έχουν συμβάλει τόσο τα κόμματα που συγκυβερνούν, όσο και η αντιπολίτευση, με τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρεντέρικσεν να έχουν πρωτοστατήσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική, ζητώντας ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς για μετανάστες και πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε χτες «δικαιολογημένη» την ενεργοποίηση μιας «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους» (δηλαδή την επιβολή κυρώσεων, βλέπε προστίμου) για την περίπτωση της Ιταλίας, της τρίτης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι είναι πολύ μικρή η πρόοδος στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και ελλείμματος της Ιταλίας, αλλά και ότι έχει υπαναχωρήσει σε διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απευθύνοντας την ίδια στιγμή κάλεσμα καλύτερης συνεργασίας και λέγοντας ότι «η πόρτα μου είναι ανοιχτή».

Στη Ρώμη, πρώτα αντέδρασε ο ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και (ένας από τους δύο) αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάγιο, ως εξής: «Θα πάμε στην Ευρώπη και θα συζητήσουμε υπεύθυνα για να οικοδομήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε. Ομως είναι οδυνηρό να βλέπουμε πως κάθε μέρα βρίσκουν άλλον έναν λόγο για να μιλούν άσχημα για την Ιταλία και γι' αυτή την κυβέρνηση».

Αργότερα, δηλώσεις έκανε και ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, που είπε: «Ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χρέος που δημιουργήθηκε στο παρελθόν είναι να μειωθούν οι φόροι και να μπορέσουν οι Ιταλοί να εργαστούν περισσότερο και καλύτερα... Δεν ζητάμε λεφτά άλλων... Θέλουμε να επενδύσουμε σε θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, έρευνα και υποδομές. Είμαι σίγουρος ότι οι Βρυξέλλες θα σεβαστούν αυτή την πρόθεση...».

Αρκετά μετά, δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που είπε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού «ελπίζει ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος» με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα «θα είναι αισθητά κατώτερο από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο υπεύθυνος για τα Οικονομικά, της «Λέγκας» Κλαούντιο Μπόργκι, μιλώντας στο «Ρόιτερς», τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσα σ' όλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε χτες ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 0,1% το 2019 και 0,9% το 2020 και ζητά από την ιταλική κυβέρνηση επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και προσοχή μπροστά σε αυξημένους κινδύνους για την οικονομία.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Αμερικανικές πιέσεις και κινεζική ανησυχία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Μαστίγιο και καρότο» έβγαλε χτες ταυτόχρονα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν, λέγοντας μεν ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, δίχως δε να αποκλείει το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν.

«Το Ιράν είχε μια εξαιρετικά εχθρική στάση όταν ανέλαβα την Προεδρία», είπε στο βρετανικό δίκτυο ITV. «Ηταν το νούμερο ένα τρομοκρατικό κράτος παγκοσμίως εκείνη την εποχή, και πιθανόν και σήμερα», συνέχισε. Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Ροχανί, ο Τραμπ απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι θα προτιμούσε να μιλήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, λόγω των πιέσεων και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία και στην Κίνα. Ο Πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας χτες σε ρωσικά ΜΜΕ χαρακτήρισε την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό «ιδιαίτερα ανησυχητική», καλώντας όλα τα μέρη «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Πρόσθεσε πως Πεκίνο και Μόσχα «ελπίζουν ότι όλα τα μέρη θα παραμείνουν ψύχραιμα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα εντείνουν το διάλογο και τις διαβουλεύσεις και θα χαμηλώσουν τη θερμοκρασία της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης». Δεν έκρυψε τέλος την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον των χωρών και των εταιρειών που εισάγουν ιρανικό αργό πετρέλαιο και έτσι παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ