ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναζωπυρώσει πολύπλευρα την κριτική (και όχι μόνο) κατά του Ιράν, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών τους σχεδιασμών, για να ανακόψουν την επιρροή και ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών αντίπαλων κέντρων, όπως η Ρωσία αλλά και η Κίνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ξανά να προειδοποιήσει το Ιράν «να είναι προσεκτικό με τις απειλές», αντιδρώντας για άλλη μια φορά έντονα στις ανακοινώσεις της Τεχεράνης ότι θα συνεχίσει τη σταδιακή αποδέσμευση από τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι μεταξύ άλλων εξετάζει την αύξηση των επιπέδων εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το 3,67% που προβλέπει η Συμφωνία.

«Το Ιράν εξέδωσε μια νέα προειδοποίηση. Ο Ροχανί δήλωσε ότι θα εμπλουτίσουν ουράνιο σε "όποια ποσότητα θέλουμε"», είπε ο Αμερικανός ηγέτης σε παρέμβασή του μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε με το γνωστό του ύφος: «Να προσέχεις με τις απειλές, Ιράν. Μπορεί να γυρίσουν εναντίον σου, να σε δαγκώσουν, όπως κανείς δεν σε έχει δαγκώσει στο παρελθόν!».

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται και οι διαθέσεις για παζάρια.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Ιρανού υπουργού Πληροφοριών, Μαχμούντ Αλαβί, να σημειώσει ότι η χώρα του θα δεχτεί να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ, αν φυσικά η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει (αλλά και αν συμφωνήσει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Χαμενεΐ). Βέβαια «οι Αμερικανοί φοβούνται τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν, αυτός είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τους να ακυρώσουν την επίθεση εναντίον του», πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Κεϊβάν Χοσραβί, που είπε ότι «αποχωρώντας από τη Συμφωνία του 2015, ο Τραμπ έβλαψε τον δρόμο της διπλωματίας (...) το καλύτερο αντίδοτο σε όλες τις απειλές είναι η ενεργή αντίσταση».

Φυσικά, η πορεία των όποιων παζαριών θα καθοριστεί και από τη στάση όσων έχουν παραμείνει στη Συμφωνία του 2015, ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά και της ΕΕ που συμμετέχει ως σύνολο. Παρά τη δυσαρέσκεια που τους προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιράν για πιθανή αποδέσμευση από τη Συμφωνία, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να δηλώνουν την ανάγκη διατήρησης της Συμφωνίας αλλά και την ετοιμότητά τους να δράσουν για αυτή.

Βεβαίως η ενεργοποίηση του μηχανισμού Instex - που διαμορφώθηκε για την ανάπτυξη των ευρω-ιρανικών οικονομικών σχέσεων, παρακάμπτοντας τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων - δεν αρκεί για να καθησυχάσει την Τεχεράνη, που από την πλευρά της προκρίνει τη διασφάλιση αγοραστών για το ιρανικό πετρέλαιο, κάτι στο οποίο αν συμφωνούσαν οι Ευρωπαίοι θα εξόργιζε την Ουάσιγκτον. Πάντως οι σχέσεις Ευρωπαίων - Αμερικανών ούτως ή άλλως περιπλέκονται, κάτι στο οποίο η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της επενδύουν...

ΛΙΒΥΗ
Φονικές κόντρες στις πλάτες χιλιάδων κατατρεγμένων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφώνησε για την έκδοση ούτε μιας ανακοίνωσης καταδίκης της επίθεσης κατά προσφύγων

Μετανάστες και κατατρεγμένοι από διάφορες χώρες της Αφρικής στο ύπαιθρο, μετά τον βομβαρδισμό του κέντρου όπου κρατούνται
Μετανάστες και κατατρεγμένοι από διάφορες χώρες της Αφρικής στο ύπαιθρο, μετά τον βομβαρδισμό του κέντρου όπου κρατούνται
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτική των σύνθετων αντιθέσεων αλλά και παζαριών που μαίνονται γύρω από την «προώθηση της σταθερότητας» στη Λιβύη είναι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να καταλήξει ακόμα και σε μια κοινή ανακοίνωση καταδίκης της προχτεσινής, πολύνεκρης επίθεσης που έγινε ενάντια σε καταυλισμό προσφύγων, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 53 κατατρεγμένων. Το ΣΑ συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από το μακελειό που έγινε στον καταυλισμό, στην περιοχή Ταζούρα, κοντά στην Τρίπολη, περιοχή δηλαδή όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ωστόσο, παρά την «οδύνη» που μοίρασαν όλοι οι εκπρόσωποι των μελών του ΣΑ, δεν επιτεύχθηκε ούτε συμφωνία για την έκδοση έστω ενός ψηφίσματος καταδίκης της επίθεσης, που φυσικά και όταν γίνεται, είναι αποτέλεσμα και αξιοποιείται προς όφελος διαφόρων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλέστηκαν μια σειρά ΜΜΕ, όπως και το αμερικανικό «Ρόιτερς», η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ήταν αυτή που πρόβαλε αντιρρήσεις για την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος. Εξηγήσεις ή δηλώσεις δεν δόθηκαν, από καμία πλευρά. Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει σε ανακοίνωσή του την επίθεση στον καταυλισμό «άθλια», επαναλαμβάνοντας αόριστα ότι μια πολιτική λύση «είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για μια διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη».

Στο μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που ζήτησε να ερευνηθούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν αμερικανικά όπλα στη βάση της πόλης Γαριάν, που χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, του λεγόμενου Εθνικού Στρατού.

Από τη μεριά τους, οι δυνάμεις του Χάφταρ απέρριψαν τις κατηγορίες ότι ευθύνονται για την επίθεση στον καταυλισμό και επέρριψαν την ευθύνη σε παραστρατιωτικούς πιστούς στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Σάρατζ, που απεργάζονται μια «συνωμοσία» σε βάρος τους. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, ωστόσο, συνεχίζουν την προσπάθεια να ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του Σάρατζ, που απολαμβάνει τη σθεναρή στήριξη πολλών δυτικών δυνάμεων, ειδικά της Γαλλίας και της Ιταλίας. Την κυβέρνηση Σάρατζ στηρίζει (με πολλές προσδοκίες για ευρύτερες συμμαχίες στη Μεσόγειο) και η κυβέρνηση Ερντογάν, που χτες χαρακτήρισε τον Χάφταρ «πειρατή» και εξέφρασε την ελπίδα «σε σύντομο χρονικό διάστημα η Λιβύη να έχει την ευκαιρία να οργανώσει εκλογές και πως ο λαός της θα μπορέσει να ασκήσει τα δημοκρατικά δικαιώματά του».

Την ίδια στιγμή, ο Χάφταρ διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με ισχυρά κέντρα, πρώτα απ' όλα τη Ρωσία, αλλά όχι μόνο.

Χτες, διακόπηκε η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Μίτιγκα, μετά από επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ απέδωσε στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (της κυβέρνησης Σάρατζ). Το Μίτιγκα ήταν το μοναδικό αεροδρόμιο που μέχρι τώρα εξυπηρετούσε και διεθνείς πτήσεις από και προς τη χώρα.

Πάντως, το δράμα των κατατρεγμένων που πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους τις κόντρες των εκπροσώπων του κεφαλαίου, εντός και εκτός Λιβύης, περιγράφουν οι μαρτυρίες επιζώντων από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στην Ταζούρα. Σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, οι πρόσφυγες που έτρεχαν να γλιτώσουν από τις οβίδες βρίσκονταν αντιμέτωποι με ενόπλους φρουρούς του καταυλισμού που πυροβολούσαν εναντίον τους. Μια σειρά ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ έχουν αναδείξει πλευρές της βασανιστικής καθημερινότητας όσων στοιβάζονται σε «καταυλισμούς», αφού ή πριν υποστούν την απάνθρωπη μεταχείριση των διακινητών: Το πόσιμο νερό είναι μηδαμινό, το φαγητό λιγοστό και συχνά ακατάλληλο, τα μέσα προστασίας από την αφόρητη ζέστη ή το κρύο ανύπαρκτα.

Νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Τυνησίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δράμα των κατατρεγμένων του ιμπεριαλισμού ανέδειξε νέα ανατροπή σκάφους που μετέφερε μετανάστες, αυτήν τη φορά στα ανοιχτά της Τυνησίας.

Σύμφωνα με την τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνο, το σκάφος μετέφερε πάνω από 70 ανθρώπους και ανατράπηκε την Τετάρτη, στα ανοιχτά της πόλης Ζαρζίς. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για μόλις τέσσερις επιζώντες.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ξεκινούν διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική σταθερότητα»

Σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης Πούτιν - Τραμπ στο περιθώριο του G20

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαβουλεύσεις Ρωσίας και ΗΠΑ σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για τη «στρατηγική σταθερότητα» θα διεξαχθούν στις 17 - 18 Ιούλη στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, διευθυντής του τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, είχε δηλώσει ότι «συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε την ατζέντα των συνομιλιών» και ότι «ούτε εμείς ούτε οι ΗΠΑ έχουμε βάλει "κόκκινες γραμμές"». Εκτίμησε δε ότι αναμένεται «ειλικρινής, σε βάθος διάλογος» που θα ανοίξει «μια καλή ευκαιρία να επιστρέψουμε σε αμοιβαίες, εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για όλο το φάσμα της στρατηγικής ατζέντας».

Πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στις 1 και 2 Ιούλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικό ΥΠΕΞ), εξετάζοντας πλευρές του «μελλοντικού στρατηγικού διαλόγου», η ανάληψη του οποίου «ανατέθηκε στους Προέδρους των δυο χωρών». Ως προς την επέκταση της συνθήκης new START (για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών), «δεν υπήρξαν νέες προτάσεις στην Ουάσιγκτον» και ενδεχομένως «η αμερικανική πλευρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο», είπε ο Γερμάκοφ. Τη Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στην επανέναρξη διαλόγου σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο εγγύς μέλλον με τις ΗΠΑ σχετικά με τη «στρατηγική σταθερότητα».

Θυμίζουμε ότι στο περιθώριο του G20, πριν από μια βδομάδα στην Οσάκα, οι Πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσαν στους ΥΠΕΞ να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή παράταση της new START, που λήγει το 2020.

Σε χτεσινή συνέντευξη στην ιταλική «Corriere della Sera», ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να εντείνει τον διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με «τον αφοπλισμό και τη στρατηγική σταθερότητα» και πρόσθεσε πως «τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να σκέφτεται να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία για μια ευρεία στρατηγική ατζέντα».

Οι πρωτοβουλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για «συνεννόηση» σε ορισμένα μέτωπα και συμβιβασμό των ανταγωνιστικών τους συμφερόντων σχετίζονται και με την κοινή τους ανησυχία για τη δυναμική άνοδο της Κίνας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των δύο πλευρών ότι οι όποιες Συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, όπως η INF, θα πρέπει να «επεκταθούν» ώστε να δεσμεύουν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με σαφή υπονοούμενα προς την Κίνα, η οποία αρνείται να προσέλθει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ