ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στυλοβάτης της στρατηγικής του κεφαλαίου, με επιδίωξη ενίσχυσης της ικανότητας χειραγώγησης

Από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

INTIME NEWS

Από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Το στίγμα της διαδικασίας «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρόαιμο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο να κατοχυρώσει την κυριαρχία του στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», ασκώντας παράλληλα ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για να αποτελέσει τον ισχυρό δεύτερο πόλο στην κυβερνητική εναλλαγή, εξέπεμψε ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και το πώς θα μεθοδευτούν οι οργανωτικές αλλαγές με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο του κόμματος, στα τέλη του χρόνου.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας, αλλά τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες», προσθέτοντας ότι μετασχηματισμός σημαίνει «να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή», ώστε «τα κλαδιά του να ανοίγονται και να σκεπάζουν όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το εκλογικό δάνειο του '15 έγινε την περασμένη Κυριακή επένδυση της δημοκρατικής και προοδευτικής Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ», εξηγώντας ότι «1.800.000 πολίτες αυτήν τη φορά έδωσαν πολύ συνειδητά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη τους θα μπορούσε να ιδωθεί ως «συμβόλαιο και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα, από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό, με τεράστια όμως εκλογική επιρροή, σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες αυτού του κόσμου».

Ουσιαστικά το επιδιωκόμενο σχέδιο είναι να διαμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά - πολιτικά, αλλά και οργανωτικά, ως ένας πόλος που θα μπορεί να εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο από τον οπορτουνισμό και τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι κεντροδεξιές δυνάμεις και να εξασφαλίζει στο κεφάλαιο την απαραίτητη συνέχιση στην άσκηση της πολιτικής που υπαγορεύουν τα συμφέροντά του, μέσω της εναλλαγής στην αστική διαχείριση.

Κάτι ανάλογο δηλαδή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, προσαρμοσμένο βεβαίως στα ελληνικά δεδομένα. Αυτήν την πολιτική ευρύτητα θα συμπληρώνουν δομές της «κοινωνίας των πολιτών». Δηλαδή, «δίκτυα» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, «κινημάτων του διαδικτύου» και βέβαια με παρέμβαση στο ευρύτερο εργατικό και λαϊκό κίνημα, στην οργάνωση, στη δομή του και στον προσανατολισμό του.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες συνεδρίασε και η «Προοδευτική Συμμαχία» στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ενώ σήμερα συνεδριάζει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται και ο καταμερισμός ρόλων (γραμματέας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.λπ.).

Στη συνεδρίαση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» «διαπιστώθηκαν η συναντίληψη και ο κοινός στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα, ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά. Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ, καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στη διαδικασία ανασυγκρότησης» και, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε «το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ως Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας με τακτικές συνεδριάσεις, προκειμένου το φθινόπωρο, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στο Συνέδριο».

ΚΙΝΑΛ
Διαφωνίες, παραιτήσεις και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ

Να χαμηλώσει τους τόνους, μετά την οξεία κριτική που δέχτηκε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ για τις επιλογές της, επιχειρεί η ηγεσία του κόμματος, και ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και οι «ασκήσεις ισορροπιών» στο εσωτερικό του.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ «Αlpha 9,89» υποστήριξε πως «πάντα το ΠΑΣΟΚ είχε εντάσεις, πολλά χρόνια κρύβονταν ενδεχομένως κάτω από τη συνεκτική ουσία της πορείας στην εξουσία. Είναι προφανές ότι τώρα που μπαίνουμε σε μία νέα εποχή πρέπει να δούμε τι πραγματικά έφταιξε και το ΠΑΣΟΚ του 45% πήγε το Γενάρη του 2015 στο 4,5%. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από δω και μπρος ώστε το 8,1%, το οποίο δεν είναι αρκετό για κανέναν από εμάς, να αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερη απήχηση του Κινήματος στους πολίτες», υποσχόμενος παράλληλα «δυναμική αντιπολίτευση και εξωστρεφείς κινήσεις» με «σοσιαλδημοκρατικό στίγμα».

Στο μεταξύ, το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΚΙΝΑΛ στην ΚΠΕ. Ενδεικτικά, μετά την εισήγηση Γεννηματά, που άφησε υπόνοιες ενάντια σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ για τη στάση που τήρησαν προεκλογικά, σαμποτάροντας τρόπον τινά την προσπάθεια της ηγεσίας, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης τής επιτέθηκε ότι «η ίδια έδωσε ρόλο σε Ν. Μπίστη, Θ. Θεοχαρόπουλο και Γ. Ραγκούση, που μετά πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι κανείς στο ΚΙΝΑΛ δεν περίμενε να πάρουν μόνο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%. Είπε επίσης πως η σύγκριση για το αποτέλεσμα «πρέπει να γίνεται όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ».

Σε ανάλογο κλίμα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε στην ομιλία του πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%». Μίλησε για «λανθασμένη πολιτική γραμμή» του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι ο κόσμος πίστευε πως «το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι' αυτό και επέλεξε να πάει είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ», κατέληξε.

Αντίστοιχα, ο Στ. Ξεκαλάκης είπε πως «η παράταξή μας, παρά τις οβιδιακές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της τελευταίας δεκαετίας και την αναδιάταξη των δυνάμεων στον αριστερό - προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος, παραμένει ουραγός». Οτι «το μόνο κόμμα που βρίσκεται σε στρατηγικό τέλμα είμαστε εμείς».

Επίσης, μετά την ΚΠΕ, παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ ο Ν. Παπανικόλας, εκτιμώντας στη σχετική επιστολή του ότι «η μη αξιοποίηση της νέας γενιάς του Κινήματος, μαζί με τον απαρχαιωμένο πολιτικό λόγο που εκφράζεται από κοινοβουλευτικούς με δεκαετίες προϋπηρεσίας, θα ωθήσει τα νέα στελέχη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατρέψει αργά ή γρήγορα το δικό μας κόμμα σε μουσείο (...) χωρίς καμία περαιτέρω προοπτική».

Σημειωτέον, μετά από περίπου 40 χρόνια το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν βγάζει έδρα στα Δωδεκάνησα, και ο Δ. Κρεμαστινός, που την έχασε, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αιγαίο TV» και ερωτηθείς για τη σχέση μεταξύ ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Σαν κόμματα δεν ξέρω αν και με ποια μορφή θα υπάρχουν, εκείνο όμως που ξέρω (...) είναι ότι όταν το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το 8% που πήρε το ΚΙΝΑΛ κάνει 40%, θα ήταν κυβέρνηση αυτή τη στιγμή (...) Οταν μου λένε για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εγώ τους απαντώ ότι η δημοκρατική παράταξη είναι ενιαία, θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή κυβέρνηση της χώρας και δυστυχώς δεν είναι».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Αποχωρήσεις και προαναγγελία νέου μορφώματος

Νέες αποχωρήσεις είχαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, με αποχώρηση το Σάββατο του υπόδικου χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Ι. Λαγού και δεκάδων στελεχών, μεταξύ αυτών και των υπόδικων Γιώργου Γερμενή («Καιάδας»), Νίκου Κούζηλου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Ταυτόχρονα, με σχετικές δηλώσεις τους οι υπόδικοι κατηγορούμενοι στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης προαναγγέλλουν και δημιουργία νέου φορέα.

Συγκεκριμένα, μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο υπόδικος Ι. Λαγός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Χρυσή Αυγή, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις...». Και συνεχίζει δίνοντας την υπόσχεση «ότι εγώ και οι υπόλοιποι συναγωνιστές μου οι οποίοι με ακολουθούν στον αγώνα τον οποίο θα κάνουμε, θα αγωνιστούμε για τιμή, για Ελλάδα, για ορθοδοξία...».

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μαζί του μεταξύ άλλων ονομάτων ανά την επικράτεια θα είναι και οι υπόδικοι Γιώργος Γερμενής («Καιάδας»), Νίκος Κούζηλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Ζωγράφος.

Σε σχετική δήλωση και ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Α' Πειραιά Νίκος Κούζηλος έκανε λόγο για «άρνηση της ηγεσίας του κόμματος να δει τα αυτονόητα» και για «εκσυγχρονισμό της ιδεολογικής πλατφόρμας και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Και ο πρώην βουλευτής και υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις, προαναγγέλλει επί της ουσίας τη δημιουργία «νέου φορέα». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το να βλέπω παθητικά τη Χρυσή Αυγή να αποσυντίθεται, συνεπεία αλλεπάλληλων λαθών, είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου και δεν αρμόζει στις θυσίες μου». Και κάνει λόγο για «έναν νέο φορέα που εδραιώνεται δυναμικά σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σε σχετική ανακοίνωση «καταδικάζει κατηγορηματικά την δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού και καλεί τον αποχωρήσαντα ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο κόμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ανεξάρτητος πλέον υπόδικος ευρωβουλευτής Ι. Λαγός διόρισε ως συνεργάτιδά του στην Ευρωβουλή την Μαρία Μαργέτη, δικηγόρο και σύζυγο του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει από τον Ι. Λαγό τον διορισμό στην Ευρωβουλή στενού συγγενικού προσώπου του Χρήστου Παππά, κάτι όμως που ο Ι. Λαγός αρνήθηκε.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι με σχετική δήλωση έχει αποχωρήσει πρόσφατα και ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και στέλεχός της, Δ. Βογιατζής. Ο εν λόγω, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης πριν λίγους μήνες, αποκάλεσε τη Χρυσή Αυγή «συμμορία» και αποκάλυψε απειλές βίας για «σπασμένα κεφάλια» από έτερο μάρτυρα υπεράσπισης και στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, τον Αγγελο Ιωάννου...

Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για «Συνεργείο», ομόφωνα ένοχος ο Πετράκης

Στο μεταξύ, σήμερα 16 Ιούλη απολογούνται οι κατηγορούμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο που δικάζει τη ναζιστική χρυσαυγίτικη δολοφονική επίθεση στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013. Θυμίζουμε ότι εκτός των άλλων κατηγορούμενοι είναι και οι δύο τότε χρυσαυγίτες βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης Ι. Λαγός και Ν. Μίχος. Ο Μίχος, που έχασε πλέον τη βουλευτική του ιδιότητα, έχει προαναγγείλει ότι θα έρθει να απολογηθεί και «θα πει πολλά όταν θα έρθει η ώρα».

Αναμένεται τι στάση θα κρατήσει ο υπόδικος Ι. Λαγός, που είναι πλέον ευρωβουλευτής, για το αν θα απολογηθεί ή όχι. Από τα βίντεο, τις φωτογραφίες και τις καταθέσεις αστυνομικών, έχει προκύψει η παρουσία του βουλευτικού του αυτοκινήτου στην περιοχή της επίθεσης, ενώ αναγνώστηκαν και τα sms του κινητού του, από όπου προκύπτουν η αυτοπρόσωπη παρουσία του και ο ρόλος του στην οργάνωση της επίθεσης.

Στο μεταξύ, ομόφωνα ένοχος και χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών κρίθηκε την Παρασκευή από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ο χρυσαυγίτης προπονητής από το Λασίθι Γιώργος Πετράκης, που πριν από 18 χρόνια βίασε μια 14χρονη τότε αθλήτρια. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 χρόνια. Ο 58χρονος σήμερα γυμναστής είχε καταδικαστεί πρωτόδικα 12 χρόνια και είχε αποφυλακιστεί με όρους, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ενώ είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα σε 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας, το 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ