ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Κλιμακώνει την επίθεση σε πρόσφυγες και μετανάστες

...με «πιστή εφαρμογή» της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη για το Μεταναστευτικό

Eurokinissi

Από τη χτεσινή σύσκεψη για το Μεταναστευτικό
Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα με παραπέρα ενεργοποίηση της Frontex, επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων και ακόμα «ψιλότερη κρησάρα» για το άσυλο με βάση την πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, πατώντας πάνω στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εφάρμοσε «μέχρι κεραίας» κι εδώ την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Το στίγμα έδωσε η σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του επίτροπου Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Επιβεβαιώνοντας την επιτάχυνση των σχετικών διεργασιών σε αυτήν την κατεύθυνση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται «στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης», ενώ υπενθυμίζεται ότι «στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος (...) και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια». Επίσης, λόγος γίνεται για την «αναμόρφωση - μέχρι το τέλος του 2019 - του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του» και «στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (σ.σ. που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα) για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών». Επίσης, «στην ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας».

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταγράψει τα αιτήματά της προς την ΕΕ, από την οποία θα ζητήσει περισσότερη «αλληλεγγύη», προσθέτοντας ότι «και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Στη φύλαξη των συνόρων εστίασε στις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων», και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιλογές θα κινούνται εντός του πλαισίου της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες. Ανέφερε ακόμη πως «η συνεργασία με την Τουρκία» της ΕΕ και της Ελλάδας «είναι απαραίτητη». Επιβεβαίωσε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρούνται ροές» και ότι επιδίωξη της ΕΕ είναι «να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον».

Ακόμα «ψιλότερη κρησάρα» και «στιβαρότερες» επιστροφές

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, είναι ότι «ανοίγει το παράθυρο» να καταργηθεί η εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, μέσω του διαχωρισμού των ξεριζωμένων με βάση το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ». Ο όρος «προσφυγικό προφίλ» δεν ορίζει αν κάποιος έχει δικαίωμα διεθνούς προστασίας και εισάγεται από την κυβέρνηση στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου προκειμένου να γίνει ακόμα «ψιλότερη» η «κρησάρα» για πρόσφυγες και μετανάστες.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κουμουτσάκος, μετά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, στο Βαθύ, υπάρχει η βούληση «για την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα».

Ανέφερε δε πως «...μία είναι η πρώτη επιλογή και συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Επιτάχυνση - επιτάχυνση - επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης, χορήγησης ή απόρριψης του ασύλου. Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο από εκείνους που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα. Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα και μπορούν να μείνουν. Οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν».

Εξάλλου, «μέλι έσταξε» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης μετά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες 5.676 ξεριζωμένοι, με αντίστοιχη χωρητικότητα 3.100 ατόμων. Εχοντας να πει μόνο καλά λόγια για τη διαχείριση της βαρβαρότητας στη Μόρια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».

  • Στο μεταξύ, ελαφρά αυξημένες ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Ιούνη, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018 και του 2017. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 3.122 άτομα, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.

ΔΕΗ
Πρώτα «εξυγίανση» και μετά πώληση

Χωρίς κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε χτες ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, εξέλιξη που στάθηκε αφορμή για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να διαρρεύσει μέσω ανώνυμων «κύκλων» της ότι η αρνητική κατάληξη του διαγωνισμού «δείχνει την κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί και τυπικά «άγονος». Υπενθυμίζεται ότι και ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε την ίδια κατάληξη, μιας και η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση που είχε κάνει ο ανεξάρτητος εκτιμητής ξεπερνούσε τα 125 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αλλά και με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με σκοπό να προκύψει ένα νέο σχέδιο που θα «προσελκύσει επενδυτές», με βασικό άξονα την πώληση πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνουν «πακέτο» λιγνιτικά εργοστάσια και υδροϋλεκτρικές μονάδες.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης έχει περιγράψει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο «εξυγίανσης» και «διάσωσης» της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει εν πολλοίς τα βασικά στοιχεία του σχεδίου που είχε καταρτίσει η απερχόμενη διοίκηση της επιχείρησης, με την έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο προβλέπει απολύσεις εργαζομένων και παραπέρα κυνηγητό στα χρεωμένα νοικοκυριά.

Ο υπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε ότι για την ενίσχυση των ταμείων της επιχείρησης προβλέπονται καταρχάς είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών, τιτλοποίηση των χρεών της επιχείρησης και πώλησή τους σε εισπρακτικές.

Δεσμεύτηκε βέβαια ότι όλες οι κινήσεις «διάσωσης» της επιχείρησης θα γίνουν με... «κοινωνική ευαισθησία», επαναλαμβάνοντας ακριβώς το ίδιο αφήγημα όλων των μέχρι σήμερα υπουργών και κυβερνήσεων περί «πονηρών» και «μπαταχτσήδων» με «βίλες και πισίνες» που δεν πληρώνουν σκόπιμα τη ΔΕΗ. Αν και δεν θέλησε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια (εξέλιξη που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη), υπενθύμισε με νόημα ότι και η προηγούμενη διοίκηση είχε προτείνει αυξήσεις τιμολογίων.

Γίνεται ξεκάθαρο τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα και με τις συνεχείς δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, ότι η άμεση ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και η είσοδος «στρατηγικού επενδυτή» θεωρούνται ανέφικτες στην παρούσα συγκυρία, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει η επιχείρηση. «Ποιος θα πάει να αγοράσει ζημιές;» επαναλαμβάνει ο Κ. Χατζηδάκης τις τελευταίες μέρες, και όπως προκύπτει από τις διαρροές και τα συμφραζόμενα των δηλώσεων, στόχος στην παρούσα φάση είναι να «μαζευτούν» τα οικονομικά της ΔΕΗ και στη συνέχεια να παραδοθεί μια επιχείρηση κερδοφόρα στους ιδιώτες.

Αυτή η διαδικασία «εξυγίανσης», όμως, μόνο ανώδυνη δεν θα είναι για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους μικρούς ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, και βέβαια για τους χιλιάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος που έστρωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, πατώντας πάνω στην απάνθρωπη και εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις της ΕΕ.

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το σύνολο των κατασταλτικών πολιτικών της ΕΕ, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα σε κολαστήρια τύπου Μόριας, η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε ρόλο χωροφύλακα των συνόρων, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν στον ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους, είναι το κοινό έδαφος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο προετοιμάζεται η νέα επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και του ελληνικού λαού.

Γι' αυτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην αρμοδιότητα του οποίου μεταφέρθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη διαχείριση της βαρβαρότητας στη Μόρια από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, με τις δυνάμεις του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως η ανάλγητη ανάκληση από τον υπουργό Βρούτση της εγκυκλίου που αφορούσε την όποια - ούτως ή άλλως - προβληματική πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της απόκτησης ΑΜΚΑ.

Θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hot spots. Για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, κόντρα σε Σένγκεν και Δουβλίνο. Για άδειες διαμονής όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Για ισότιμα δικαιώματα. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ευθύνονται για τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ