ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζει τις πιέσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας

Χαρακτηριστική η δήλωση της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Φ. Μογκερίνι

Από τη 2η διεθνή αποστολή αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης φέτος τον Μάρτη
Από τη 2η διεθνή αποστολή αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης φέτος τον Μάρτη
H EE, στο πλάι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αντιδραστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Επιτροπή που συσπειρώνονται στην «Ομάδα της Λίμα», κλιμακώνει την επίθεση στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, με προειδοποιήσεις και απειλές για νέες κυρώσεις, ενώ σιγοντάρει πραξικοπήματα.

Σε χτεσινή δήλωσή της, η ανώτατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υιοθετεί πλήρως την έκθεση της ύπατης αρμοστή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην Προέδρου της Χιλής, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της χώρας. Η έκθεση αυτή καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση και λαϊκές οργανώσεις ως προκατειλημμένη και χειραγωγούμενη, που υποβαθμίζει το ρόλο των διεθνών κυρώσεων ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων χωρών κατά της Βενεζουέλας, την κλοπή περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ, που στερούν κρατικά έσοδα και έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής του λαού. Βεβαίως, αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την όξυνση της κρίσης του καπιταλισμού, που δεν αποτράπηκε με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση ακόμα αποδίδει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κυβέρνηση και αγνοεί τις βίαιες ενέργειες της αντιπολίτευσης εδώ και μήνες, που έχουν οδηγήσει σε δολοφονίες ακόμα και με πυρπόληση ανθρώπων, όπως και τις απόπειρες πραξικοπήματος.

Η Μογκερίνι και η ΕΕ, που έχουν μαζί και με την ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίσει τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δηλώνουν υποστηρικτές των «ευρημάτων της έκθεσης Μπατσελέτ για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων», κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη περίπτωση του υποπλοίαρχου Ακόστα Αρέβαλο, που πέθανε από βασανιστήρια ενώ κρατούνταν κατηγορούμενος για συμμετοχή σε πραξικόπημα (για την υπόθεση αυτή έχουν γίνει συλλήψεις και επίκειται δίκη). Ακόμα, η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ στη δήλωσή της αναφέρεται σε «επείγουσα πολιτική λύση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ειρηνική, δημοκρατική και βενεζουελάνικης ιδιοκτησίας διαδικασία, που θα οδηγεί σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές». Με αφορμή την επανεκκίνηση των συζητήσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Μπαρμπάδος με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι την βλέπει ως «το βασικό κανάλι για το ξεπέρασμα της κρίσης» και προτρέπει «στην αναγκαία ευελιξία για να επιτευχθεί αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει διαφανείς και με διεθνή εποπτεία εκλογές, επανασύσταση των δημόσιων θεσμών, που θα θέσει τη βάση της εθνικής συμφιλίωσης και οικονομικής ανάκαμψης».

Στην συνέχεια, στη λογική του «μαστιγίου» και του «καρότου», η ΕΕ, μέσω της Μογκερίνι, απειλεί ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αποτελέσματα στις συζητήσεις, θα διευρυνθούν οι κυρώσεις της ευρωένωσης», αλλά και ταυτόχρονα σημειώνει ότι «τα μέτρα μπορεί να ανακληθούν στην περίπτωση μιας ουσιαστικής προόδου στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της δημοκρατίας, της έννομης τάξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα».

Αυτή η έννοια ...δημοκρατίας α λα ΕΕ και ΗΠΑ - που εμφανίζεται ως «σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα» - σημαίνει αλλαγή της μη αρεστής κυβέρνησης με στόχο τον έλεγχο του μεγάλου φυσικού πλούτου της χώρας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν κερδίσει σημαντικές συμφωνίες στη χώρα.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Βενεζουέλα.

Πάντως, η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, μέσω οικονομικού προς το παρόν πολέμου, πατάει στο γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφαρμόζεται εδώ και μια εικοσαετία στη Βενεζουέλα, παρά τις διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού» ή τα κοινωνικά προγράμματα για την ακραία φτώχεια, έχει συμβιβαστεί με την πραγματική εξουσία του κεφαλαίου, που ελέγχει τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και για αυτό «πληρώνουν το μάρμαρο» της κρίσης τα λαϊκά στρώματα.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η αναγνώριση του αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό από την κυβέρνηση της ΝΔ

Την αναγνώριση του αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό από την κυβέρνηση της ΝΔ ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, πράξη που στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ στη χώρα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Βενεζουέλα» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η αναγνώριση του αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για πράξη που στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Ο ελληνικός λαός, όπως πολλές φορές έχει κάνει στο παρελθόν, χρειάζεται αποφασιστικά και τώρα να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ στη Βενεζουέλα, μαζί και την αναγνώρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία της χώρας που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Συμφωνίες και παζάρια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αναβάθμιση του διαπραγματευτικού ρόλου της Γαλλίας και της Γερμανίας έναντι εταίρων και ανταγωνιστών (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσίας) στο μακρύ και δαιδαλώδες παζάρι για την επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και πάνω από 20 συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προώθησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης που ολοκλήρωσε στο Βελιγράδι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, που είναι ο πρώτος που επισκέφθηκε τη Σερβία από το 2001, ανήγγειλε πως θα πραγματοποιηθεί (πιθανώς τον Σεπτέμβρη) η αναβληθείσα στις αρχές Ιούλη γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής για την επίτευξη λύσης στις διαφορές Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Επιχείρησε να αναβαθμίσει το ρόλο Γαλλίας και Γερμανίας στο παζάρι για την επίτευξη «λύσης» με γνώμονα τα συμφέροντα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, τονίζοντας: «Η ειρήνη θα πρέπει να επιτευχθεί από τους Ευρωπαίους χωρίς ξένη ανάμειξη. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος του διαφωτισμού, όπου αγαπάμε την ελευθερία. Τη λογική και την ελευθερία, και για τους άνδρες και για τις γυναίκες».

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου ως πιθανή λύση, ο Μακρόν απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις». Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «οι δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις, ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος ή ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας, δεν μπορούν να παραμείνουν σταθερές εάν επιθυμούμε λύση». Επέμεινε επίσης στην εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων» (βλέπε ενίσχυση της αστικής εξουσίας) για να συνεχιστεί η διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σέρβος ηγέτης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να προετοιμάσει τον σερβικό λαό για υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, λέγοντας: «Ζήτησα κατανόηση γιατί δεν μπορεί να επιλυθεί (σ.σ. το ζήτημα με το Κοσσυφοπέδιο) όπως θα θέλαμε όλοι, αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι ενδιάμεσο... Ο συμβιβασμός δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη». Σε άλλο σημείο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αύξηση των αμυντικών συμφωνιών και τη δαπανηρή αγορά γαλλικού πυραυλικού συστήματος «Μistral SHORAD-3», που εξασφαλίστηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, λέγοντας πως «αν η Σερβία φανεί σαν σάπιο μήλο, όλοι θα θελήσουν να επωφεληθούν, αλλά αν τη δουν σαν καρύδι, θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να σπάσει εύκολα».

Ανάμεσα στις πάνω από 20 συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη Μακρόν ξεχωρίζουν εκείνη για την 25ετή εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» μετά τις εργασίες εκσυγχρονισμού από το γαλλικό μονοπώλιο κατασκευών «Vinci», η δήλωση πρόθεσης κατασκευής υπόγειου δικτύου ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο Βελιγράδι από γαλλική εταιρεία στο πλαίσιο πιθανής κοινοπραξίας με κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, η αγορά του πυραυλικού συστήματος «Mistral SHORAD-3» της εταιρείας MSDA (την οποία απαρτίζουν τα μονοπώλια «Airbus», «BAE Systems» και «Leonardo») και η συμφωνία για διαχείριση αποβλήτων του Βελιγραδίου και εκσυγχρονισμό του δικτύου θέρμανσης.

Μέσα σε όλα αυτά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Κοσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα διεμήνυσαν πως «το Κόσοβο δεν θα συμβιβαστεί». Παράλληλα προώθησαν νέα αίτηση ένταξης στην Ιντερπόλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπεχτζέτ Πατσόλι να εκφράζει την «ελπίδα» πως «η Σερβία θα λογικευτεί και δεν θα εμποδίσει την ειρήνη και την ασφάλεια». Αμεση ήταν η απάντηση του Σέρβου ομολόγου του, Ιβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος δήλωσε πως ούτε φέτος θα ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στην Ιντερπόλ, αλλά και του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, που δήλωσε πως η Σερβία θα ηγηθεί διπλωματικού αγώνα για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εντονη ανησυχία και προβληματισμό για την πιθανή μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού Εμπολα στην πολυπληθέστερη πόλη της ΛΔ Κονγκό, Γκόμα, προκάλεσε χτες ο επιβεβαιωμένος πρώτος θάνατος ενός ιερέα που είχε μολυνθεί στη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Μπουτέμπο. Η Γκόμα βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νότια από την περιοχή που εντοπίστηκε αρχικά ο Εμπολα πριν από ένα χρόνο. Εως τώρα έχουν μολυνθεί από τον ιό πάνω από 2.500 άνθρωποι και 1.700 έχουν πεθάνει.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Βαθιά ανησυχία» για τον νέο αντιμεταναστευτικό κανονισμό των ΗΠΑ εξέφρασε χτες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκτιμώντας ότι περιορίζει το δικαίωμα αίτησης για άσυλο και ανάβει το «πράσινο φως» για μαζικές απελάσεις μεταναστών.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σουδανοί μέλη των «Δυνάμεων Αμεσης Υποστήριξης» (RSF) βασάνισαν μέχρι θανάτου τη Δευτέρα έναν πολίτη στην πόλη Ντιμ της επαρχίας Νταρφούρ. Αυτό ανακοίνωσε χτες επιτροπή γιατρών της περιοχής, τονίζοντας πως ήταν το έκτο θύμα της βίας των παραστρατιωτικών μέσα στο τελευταίο τετραήμερο. Πάντως, προχτές βράδυ, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του πολίτη, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ