ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν «παρών» στα παζάρια

Με τον Ρώσο ομόλογό του συναντήθηκε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Κίεβο

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βόννη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βόννη
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Λίγο πριν από τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, συνεχίζεται η κινητικότητα στα παζάρια για Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία (με προμετωπίδα τον πορθμό Κερτς), όπως έδειξε και η χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Βόννη.

Οπως είπε ο Μάας, «τώρα όλοι λένε ότι υπάρχει ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Κερτς», ενώ Γαλλία και Γερμανία διεκδικούν ρόλο μεσολαβητή και παρατηρητή, με στόχο να προκύψει ένα έγγραφο εμπειρογνωμόνων ότι όντως εξασφαλίζεται η ελεύθερη πλοήγηση μέσα από τα Στενά που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Υπενθύμισε ότι και η Ρωσία έχει ευθύνες στη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί στο Κερτς τον περασμένο Νοέμβρη. Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε χτες το απόγευμα το Κίεβο, όπου είχε επαφές σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία - μεταξύ άλλων - «εξέτασαν τρόπους επίλυσης της εγχώριας διένεξης στην Ουκρανία και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ιδίως ενισχύοντας τις συνομιλίες εντός του σχήματος της Νορμανδίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η έμφαση στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) δεν είναι άσχετη με την πρόταση που έχει διατυπώσει η Ουκρανία να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις ως διαμεσολαβητές οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Απαντώντας στον Γερμανό ομόλογό του, ο Σ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία συμφωνεί να αποσταλούν Γερμανοί και Γάλλοι παρατηρητές στον πορθμό του Κερτς, απορρίπτει όμως τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη διαδικασία αυτή. Δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία, πιέζοντας περισσότερο την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση, να τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ και να δεχτεί απευθείας διάλογο με τα «αυτόνομα» καθεστώτα του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ, εντείνεται ολοένα η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας - όπως και του ΝΑΤΟ - στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Χτες, σε συνέχεια πρόσφατων ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων, μαχητικά αεροσκάφη «Su-27» και «Su-30» πραγματοποίησαν εικονικά χτυπήματα με πυραύλους και βόμβες εναντίον υποτιθέμενων εχθρικών στόχων στην Κριμαία, ανακοίνωσε το γραφείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «G7»
Κατέληξε σε συμβιβασμό για τη φορολόγηση ψηφιακών κολοσσών

Σε έναν προσωρινό συμβιβασμό συμφώνησαν οι υπουργοί της «Ομάδας των 7» («G7»), των 7 καπιταλιστικών οικονομιών που έχουν καθιερωθεί ως οι ισχυρότερες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η ΕΕ ως σύνολο) που συναντήθηκαν στην πόλη Σαντιγί, σχετικά με τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, κολοσσών όπως η «Google», «Amazon», «Facebool», «Apple» κ.ά. Στην πρόταση που κατέληξαν, επιχειρώντας να συγκεράσουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, παίρνεται ως βάση το καθεστώς των ΗΠΑ για τη φορολόγηση με χαμηλούς συντελεστές των άυλων εισοδημάτων που έχουν επιχειρήσεις τους παγκοσμίως (global intangible low-taxed income - GILTI) σύμφωνα με το οποίο τα άυλα εισοδήματα αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό υπόκεινται σε συντελεστή 10,5%, προκειμένου να αποθαρρύνονται οι εταιρείες από το να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε ξένες χώρες αντί του κανονικού φορολογικού συντελεστή 21% μετά και τις νέες μειώσεις, που έκανε και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ταυτόχρονα τους «G7» απασχολούν ιδιαίτερα τα λεγόμενα ψηφιακά νομίσματα - κρυπτονομίσματα - όπως αυτό που λανσάρει η «Facebook», το «Libra», προβάλλοντας ως πρόβλημα το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος ή δεν θα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, πράγμα που δεν είναι σίγουρο, άλλωστε ήδη και χωρίς τέτοια εργαλεία παραβιάσεις γίνονται. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή αφορά σε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που σταθμίζουν κέρδη και ζημιές από την επίδραση που θα έχει η ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων που ήδη εξελίσσεται στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των καπιταλιστικών οικονομιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε στη συζήτηση που έγινε: «Ενα παγκόσμιο stablecoin (ένα κρυπτονόμισμα με σχετική σταθερότητα τιμών) για συναλλαγές λιανικής θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερα και φθηνότερα εμβάσματα, να τονώσει τον ανταγωνισμό για πληρωμές και άρα να μειώσει το κόστος και να στηρίξει τη μεγαλύτερη πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Ωστόσο, στη συνέχεια ανέφερε ότι «δημιουργούν μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής, μεταξύ των οποίων μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων, την ανθεκτικότητα του κυβερνοχώρου, τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη φορολογική συμμόρφωση».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας κήρυξε χτες τη ΛΔ Κονγκό ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντχανόμ, λόγω έκρηξης των κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού Εμπολα στη χώρα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν χτες, όταν μέλη των Ταλιμπάν ανατίναξαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πύλη στην έδρα της αστυνομίας στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Μετά τις εκρήξεις, ένοπλοι που είχαν πάρει θέσεις στη γύρω περιοχή άνοιξαν πυρ και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν. Μεταξύ των θυμάτων είναι αστυνομικοί και άμαχοι. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη σημειώνοντας ότι μαχητές τους πυροδότησαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα, ενώ ισχυρίστηκαν ότι κάποιοι Ταλιμπάν κατάφεραν να μπουν στο αρχηγείο της αστυνομίας.

ΚΙΟΤΟ.-- 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων στην πόλη του Κιότο της Ιαπωνίας, ενώ άλλοι 35 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δέκα από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10.30 τοπική ώρα και σβήστηκε τρεις ώρες αργότερα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 41χρονο άνδρα που φώναξε «θα πεθάνετε» την ώρα που έριχνε ένα υγρό που έμοιαζε με βενζίνη γύρω από το στούντιο και του έβαζε φωτιά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο άνδρας αυτός έχει κάποια σχέση με την εταιρεία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς από τον Μάρτη του 2020 για όλα τα παιδιά στη Γερμανία που φοιτούν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η Ενωση Γερμανών Παιδιάτρων είχε ζητήσει την άνοιξη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της ιλαράς και επτά ακόμη ασθενειών: Της διφθερίτιδας, του τέτανου, της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς, του κοκκύτη, της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς.

ΙΤΑΛΙΑ
Αντιπαραθέσεις στη συγκυβέρνηση

Με αφορμή τη διαφοροποίηση στην επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν φουντώσει οι τριβές στη συγκυβέρνηση Λέγκας και Κινήματος 5 Αστέρων της Ιταλίας με πραγματικό υπόβαθρο τις δυσκολίες και τη στασιμότητα στην καπιταλιστική οικονομία.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της εθνικιστικής Λέγκας, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν την Λάιεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Corriere della Sera», είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να διαλυθεί το Κοινοβούλιο της Ιταλίας και η χώρα να καταφύγει στις κάλπες μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών».

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάγιο του λαϊκίστικου Μ5S, που υπερψήφισε την Γερμανίδα πρώην υπουργό Αμυνας, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα σημείωσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει να προκηρυχθούν εκλογές. Ταυτόχρονα, ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει έρευνα και κλήση να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, για την ενδεχόμενη χρηματοδότησή του από τη Ρωσία, μέσω μίζας για ενεργειακή μπίζνα που φέρεται να έκλεισε συνεργάτης του. Πάντως, το μέλλον της συγκυβέρνησης δεν θα εξαρτηθεί από αυτά τα ζητήματα αλλά κυρίως αν εκτιμηθεί από το ιταλικό κεφάλαιο ότι μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τις επιδιώξεις του και το παζάρι για τις σχέσεις με την ΕΕ και τα ζητήματα του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος που αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης, όπως και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Διαμαρτύρεται» για τα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε προχτές ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον «να υπαναχωρήσει μονομερώς από τις δεσμεύσεις της» οδηγούν την Πιονγιάνγκ να επανεξετάσει και τις δικές της δεσμεύσεις όσον αφορά τις βαλλιστικές δοκιμές, αντιδρώντας στις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που γίνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα διεξαχθούν κανονικά και φέτος.

Οπως μετέδωσε και το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η μη συνέχιση των πυρηνικών μας δοκιμών και των δοκιμών ICBM και η αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ (σ.σ. με τη Νότια Κορέα) αποτελούν δεσμεύσεις που έγιναν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων... Δεν αποτελούν ένα νομικό κείμενο που έχει καταγραφεί σε κάποιο χαρτί», αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο για «αλλαγή» δεδομένων.

Επίσης, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA χαρακτήρισε σε ανάλυσή του «πρόβα πολέμου» τα νέα γυμνάσια.

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αντέδρασε σχολιάζοντας ότι «θα προτιμούσαμε να μην προσπαθήσει κανείς να παρεμποδίσει, στη δική τους κυβέρνηση ή στη δική μας, τη δυνατότητα του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Κιμ να σημειώσουν προόδους». Η εκπρόσωπός του, Μόργκαν Ορτέιγκους, δήλωσε ότι «αδημονούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ