ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ
Πρωτοβουλίες συντονισμού για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων του νησιού
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων του νησιού
Σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη με μαζική συμμετοχή σωματεία και φορείς της Λήμνου.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου και του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού, στο κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ» στη Μύρινα Λήμνου. Από τη σύσκεψη αναδείχθηκε και συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, με στόχο να διοργανωθεί το επόμενο διάστημα μαζική κινητοποίηση.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, ενώ σημειώθηκαν επίσης η έλλειψη ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και η υποβάθμιση των υπηρεσιών του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ της Λήμνου.

Ενδεικτική της άθλιας κατάστασης, που επικρατεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι και η αγωνία που εξέφρασαν ασθενείς καρκινοπαθείς, οι οποίοι λόγω έλλειψης ογκολόγου στο νοσοκομείο είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται εκτός Λήμνου για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μαδυτινός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πέρα από την καταγραφή των προβλημάτων, έχει σημασία οι διεκδικήσεις και η συντονισμένη δράση να στρέφονται ενάντια στις ίδιες τις αιτίες των προβλημάτων, «που είναι οι πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων τα οποία ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Είναι οι πολιτικές που επιβάλλουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, που περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, που τα οδηγούν στο να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, που υποβαθμίζουν τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταφέρουν ευθύνες και αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, φορτώνοντας με επιπλέον φόρους τους δημότες».

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Λήμνου, μεταξύ άλλων, απαιτεί:

-- Αμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με το μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός λειτουργίας του. Νέο Οργανισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.

-- Κάλυψη του νοσοκομείου με τον απαραίτητο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

-- Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

-- Στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων με μόνιμο προσωπικό. Στελέχωση του Τοπικού Ιατρείου Μύρινας (πρώην ΙΚΑ) με δύο μόνιμους γιατρούς.

Κάλεσμα μαζικού και οργανωμένου αγώνα από το ΚΚΕ

Σε χαιρετισμό που απέστειλε στους διοργανωτές της σύσκεψης, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη «να αναπτυχθούν αγώνες μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του νησιού, να δυναμώσει η οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων που να βάζουν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στον τομέα της Υγείας. Το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, θα σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαϊκών στρωμάτων».

Αντίστοιχο κάλεσμα αγώνα απευθύνει σε όλους τους κατοίκους του νησιού και η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη.

Παράλληλα, επισημαίνοντας τον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα ορισμένων απόψεων που ακούστηκαν στη σύσκεψη, π.χ. περί «κακοδιοίκησης του νοσοκομείου», τονίζει ότι «η κάθε διοίκηση εφαρμόζει την ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας».

Και καταλήγει: «Καλούμε τους κατοίκους του νησιού μαζί με τα ταξικά σωματεία να προχωρήσουν σε άμεσους μαζικούς και οργανωμένους αγώνες με το πλαίσιο αιτημάτων των σωματείων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε την υγεία μας χωρίς να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη».

Νέα στάση εργασίας των εργολαβικών στο 251 ΓΝΑ

Συνεχίζουν και σήμερα Τετάρτη τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) οι εργολαβικές καθαρίστριες στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με τη στήριξη των Σωματείων Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων.

Οι εργαζόμενες καταγγέλλουν τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους εν ώρα εργασίας και ταυτόχρονα διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία υπογραμμίζουν: «Οι περίπου 80 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΓΝΑ, οι οποίοι απασχολούνται μέσω της εταιρείας "Οικολογική ΑΕ", διεκδικούν τα αυτονόητα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά τους, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσουν τη δουλειά τους, χωρίς κάθε φορά να είναι έρμαια του κάθε εργολάβου και των κυβερνήσεων».

Οπως επισημαίνουν, «στις 31 Ιουλίου λήγει η σύμβασή τους με τον εργολάβο και δεν έχουν λάβει έως σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση».

Μεταφέροντας μια εικόνα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, τα σωματεία αναφέρουν ότι «στα πλαίσια των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στις οποίες περίσσευαν τα λόγια συμπαράστασης, τόσο για τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου όσο και για την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων και της ανασφάλειας. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και την απληρωσιά των συναδέλφων, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη συνολικά για την κατάσταση, ρίχνοντας το μπαλάκι στον εργολάβο. Ωστόσο, έκανε λόγο για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού για την πληρωμή των εργαζομένων από το ίδιο το νοσοκομείο, σε περίπτωση που ο εργολάβος δεν είναι συνεπής στις μισθολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις του, προσθέτοντας όμως ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα!».

«Το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ κυβερνήσεων - φορέων του Δημοσίου και εργολάβων είναι γνωστό και διαχρονικό» τονίζουν τα δύο σωματεία, επισημαίνοντας ότι «παίζεται σταθερά πάνω στις πλάτες των χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα, που βρίσκονται σε μια μόνιμη ομηρία με απληρωσιά, εντατικοποίηση, ανασφάλεια και χαμηλούς μισθούς».

Οι διοικήσεις των δυο κλαδικών σωματείων απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τους ασθενείς του νοσοκομείου να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα και στα δίκαια αιτήματά τους για: «Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν να γυρίζουν ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειές τους. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο web radio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός και το επιτελείο της εκπομπής παρουσιάζουν το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Μεγάρων διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, με τα εξής κύρια αιτήματα: Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους. Να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία. Να δημιουργηθούν Περιφερειακά Ιατρεία σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι. Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσωπικό.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη σωματείων και φορέων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Σύσκεψη για τον προγραμματισμό της δράσης

Σύσκεψη για την οργάνωση και τον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα διοργανώνει σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

«Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό στα δικαιώματά μας από την "καινούργια" κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ, προσθέτοντας: «Στην ίδια ρότα, στον ίδιο δρόμο που χάραξε η αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει και θα συνεχίσει και η σημερινή κυβέρνηση. Πατώντας πάνω στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που όλοι μαζί ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι), θα προχωρήσουν σε νέες μαζικές περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας, σε φάρμακα και σε θεραπείες και στις όποιες παροχές έχουν απομείνει για τα ΑμεΑ (...) Ολοι μαζί στήριξαν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, που έχουν αφήσει πάνω από 70.000 ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες χωρίς επιδόματα και χιλιάδες άλλους που έχουν σακατευτεί στη δουλειά, χωρίς την αναπηρική τους σύνταξη».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που «για τους ίδιους λόγους που χτυπάει τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες, θα κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους», η ΣΕΑΑΝ καλεί σε ετοιμότητα και οργάνωση των αγώνων του αύριο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Συζήτηση με εργαζόμενους υπό απόλυση

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου οργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ. στο γραφείο του, σύσκεψη με όλους τους εργαζόμενους (νοσηλευτές, εργαζόμενους σε καθαριότητα - σίτιση) που πρόκειται να απολυθούν τον ερχόμενο Αύγουστο - Σεπτέμβρη. Σκοπός της σύσκεψης είναι να οργανωθεί η αγωνιστική δράση του επόμενου διαστήματος ενάντια στις απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ